Povežite se s nama

U fokusu

Mali anđeo iz Varaždina: Lara Draganić odrekla se džeparca i 103 čokolade dala siromašnima

Objavljeno:

- dana

Posebna 9-godišnjakinja

Devetogodišnja djevojčica Lara Draganić iz Varaždina, učenica 3. razreda III. osnovne škole ovaj je tjedan učinila nešto nesvakidašnje – donirala je varaždinskoj Socijalnoj samoposluzi čak 103 čokolade koje je tri mjeseca skupljala.

>>Djevojčica (9) iz Varaždina tri mjeseca skupljala i donirala 103 čokolade Socijalnoj samoposluzi

– Na donaciju čokolada potaknulo me to što sam vidjela kako drugi nemaju, a ja imam sve što mi treba – govori Lara koja je svoj džeparac od prikupljenih petica u školi stavljala u kasicu. Pripomogli su tu i bratići, djed i baka. Kada je skupila dovoljno novaca, otišla je s mamom u trgovinu i zajedno su kupile čokolade.

Mama i tata ponosni

– I  mama i tata su jako sretni i ponosni na mene zbog prikupljenih čokolada – objašnjava Lara te dodaje kako bi se više ljudi trebalo uključiti u takvo nešto jer sva djeca imaju pravo na sretno djetinjstvo.

– Mislim da je to jako lijepo te mislim da će djeca biti jako sretna – rekla je Ema, Larina prijateljica s kojom dijeli školsku klupu.

Puna ponosa je njezina majka Maja.

– Ponosna sam na svoju curu. Dobro se dobrim vraća! –  dodala je Maja Draganić.

Primjer drugima u razredu

Njezina učiteljica Dubravka Levatić istaknula je kako je Lara uvijek bila primjer drugim u razredu.

– Od prvog razreda jako je savjesna i marljiva te uvijek želi pomoći drugima tako da nisam iznenađena što se u to uključila. Već smo kao razred skupljali sredstva za Socijalnu samoposlugu i za župni Caritas te se ona u to također uključila. Drago mi je zbog Lare te se nadam da će potaknuti druge da se uključe u takvo nešto – zaključila je njezina učiteljica.

Ovom donacijom odlikašica Lara ne staje s dobrim djelima. Već je počela skupljati čokolade koje će za Uskrs darovati te tako usrećiti one koji si to ne mogu priuštiti.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje