Povežite se s nama

U fokusu

Mali anđeo iz Varaždina: Lara Draganić odrekla se džeparca i 103 čokolade dala siromašnima

Objavljeno:

- dana

Posebna 9-godišnjakinja

Devetogodišnja djevojčica Lara Draganić iz Varaždina, učenica 3. razreda III. osnovne škole ovaj je tjedan učinila nešto nesvakidašnje – donirala je varaždinskoj Socijalnoj samoposluzi čak 103 čokolade koje je tri mjeseca skupljala.

>>Djevojčica (9) iz Varaždina tri mjeseca skupljala i donirala 103 čokolade Socijalnoj samoposluzi

– Na donaciju čokolada potaknulo me to što sam vidjela kako drugi nemaju, a ja imam sve što mi treba – govori Lara koja je svoj džeparac od prikupljenih petica u školi stavljala u kasicu. Pripomogli su tu i bratići, djed i baka. Kada je skupila dovoljno novaca, otišla je s mamom u trgovinu i zajedno su kupile čokolade.

Mama i tata ponosni

– I  mama i tata su jako sretni i ponosni na mene zbog prikupljenih čokolada – objašnjava Lara te dodaje kako bi se više ljudi trebalo uključiti u takvo nešto jer sva djeca imaju pravo na sretno djetinjstvo.

– Mislim da je to jako lijepo te mislim da će djeca biti jako sretna – rekla je Ema, Larina prijateljica s kojom dijeli školsku klupu.

Puna ponosa je njezina majka Maja.

– Ponosna sam na svoju curu. Dobro se dobrim vraća! –  dodala je Maja Draganić.

Primjer drugima u razredu

Njezina učiteljica Dubravka Levatić istaknula je kako je Lara uvijek bila primjer drugim u razredu.

– Od prvog razreda jako je savjesna i marljiva te uvijek želi pomoći drugima tako da nisam iznenađena što se u to uključila. Već smo kao razred skupljali sredstva za Socijalnu samoposlugu i za župni Caritas te se ona u to također uključila. Drago mi je zbog Lare te se nadam da će potaknuti druge da se uključe u takvo nešto – zaključila je njezina učiteljica.

Ovom donacijom odlikašica Lara ne staje s dobrim djelima. Već je počela skupljati čokolade koje će za Uskrs darovati te tako usrećiti one koji si to ne mogu priuštiti.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Varaždinska policija: Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred trgovačkih centara u Varaždinu varaždinska policija u subotu, 24. srpnja, dijelila preventivne letke i upozoravala roditelje na oprez da ne ostavljaju djecu bez nadzora u vozilima.

Zbog nedavnog događaja koji se dogodio, kojom prilikom je od dehidracije tragično stradalo dijete ostavljeno samo u vozilu, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je izradilo jedan preventivni letak.

– Letak sadrži preporuke stručnjaka, a navodi se i kaznena odgovornost roditelja. Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice – ističe varaždinska policija.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su zbog najavljenih visokih temperatura i sprječavanja neželjenih događaja ispred trgovačkih centara na području grada Varaždina u subotu od 9 do 13 sati organizirali i proveli preventivnu akciju koja ima za cilj informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Kao važno i apsolutno pravilo u zaštiti zdravlja i života naše djece glasi; „dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjerenim temperaturama niti samo nekoliko minuta uz otvorena vrata ili prozore“.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce te je potrebno računa voditi i o njima jer o dogovornom ponašanju ovisi i njihov život.

Nastavite čitati

U fokusu

Najčešći prekršaj varaždinskih biciklista je vožnja preko pješačkog prijelaza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Policijske uprave varaždinske u četvrtak, 22. srpnja, provedena je operativna akcija „Pješaci i biciklisti“.

Za vrijeme akcije varaždinska policija utvrdila je ukupno 66 prekršaja, od kojih 59 prekršaja ciljanih skupina sudionika i 7 ostalih prekršaja.

– Najviše prekršaja počinili su biciklisti vožnjom preko pješačkih prijelaza, nekorištenjem reflektirajućih prsluka i svjetala za vrijeme vožnje noću, vožnjom suprotno postavljenom prometnom znaku te pješaci nepropisnim kretanjem kolnikom i prelaskom ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Također utvrđeni su i prekršaji nepropuštanja pješaka na pješačkim prijelazima od strane vozača – ističe varaždinska policija.

Svi pješaci i biciklisti zatečeni u prometu za vrijeme noći i uvjeta smanjene vidljivosti koji nisu koristili reflektirajući prsluk ili slične reflektirajuće oznake, od strane policijskih službenika darivani su reflektirajućim prslukom, te nakon što su iste obukli na sebe, mogli su dalje nastaviti sudjelovati u prometu.

U vrijeme provođenja akcije dogodila se jedna prometna nesreća u kojoj je maloljetni vozač bicikla ozlijeđen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!