Povežite se s nama

U fokusu

Mali anđeo iz Varaždina: Lara Draganić odrekla se džeparca i 103 čokolade dala siromašnima

Objavljeno:

- dana

Posebna 9-godišnjakinja

Devetogodišnja djevojčica Lara Draganić iz Varaždina, učenica 3. razreda III. osnovne škole ovaj je tjedan učinila nešto nesvakidašnje – donirala je varaždinskoj Socijalnoj samoposluzi čak 103 čokolade koje je tri mjeseca skupljala.

>>Djevojčica (9) iz Varaždina tri mjeseca skupljala i donirala 103 čokolade Socijalnoj samoposluzi

– Na donaciju čokolada potaknulo me to što sam vidjela kako drugi nemaju, a ja imam sve što mi treba – govori Lara koja je svoj džeparac od prikupljenih petica u školi stavljala u kasicu. Pripomogli su tu i bratići, djed i baka. Kada je skupila dovoljno novaca, otišla je s mamom u trgovinu i zajedno su kupile čokolade.

Mama i tata ponosni

– I  mama i tata su jako sretni i ponosni na mene zbog prikupljenih čokolada – objašnjava Lara te dodaje kako bi se više ljudi trebalo uključiti u takvo nešto jer sva djeca imaju pravo na sretno djetinjstvo.

– Mislim da je to jako lijepo te mislim da će djeca biti jako sretna – rekla je Ema, Larina prijateljica s kojom dijeli školsku klupu.

Puna ponosa je njezina majka Maja.

– Ponosna sam na svoju curu. Dobro se dobrim vraća! –  dodala je Maja Draganić.

Primjer drugima u razredu

Njezina učiteljica Dubravka Levatić istaknula je kako je Lara uvijek bila primjer drugim u razredu.

– Od prvog razreda jako je savjesna i marljiva te uvijek želi pomoći drugima tako da nisam iznenađena što se u to uključila. Već smo kao razred skupljali sredstva za Socijalnu samoposlugu i za župni Caritas te se ona u to također uključila. Drago mi je zbog Lare te se nadam da će potaknuti druge da se uključe u takvo nešto – zaključila je njezina učiteljica.

Ovom donacijom odlikašica Lara ne staje s dobrim djelima. Već je počela skupljati čokolade koje će za Uskrs darovati te tako usrećiti one koji si to ne mogu priuštiti.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Ove godine 17 poginulih: u kontroli prometa u Varaždinskoj županiji bit će angažiran maksimalan broj policajaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ove godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se šest prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je poginulo 17 osoba, javila je PU važdinska.

– Naglašavamo da je gotovo u svim prometnim nesrećama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, kao i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili droga u krvi, dok je za posljedice sudionika u velikoj mjeri uzrok – nekorištenje sigurnosnog pojasa. Osim navedenog, evidentiran je i povećan broj poginulih vozača mopeda i motocikala uzrokovanih kršenjem prometnih propisa s njihove strane, ali i od strane drugih sudionika u tim prometnim nesrećama – objasnili su iz varaždinske policije.

Slijedom navedenog, apeliraju na sve sudionike u prometu da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti i poštuju ograničenja brzine kretanja propisanih zakonom ili postavljenim prometnim znakovima, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu, adekvatno smještaju djecu u vozilu te drže dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama.

Policija upozorava da će policijski službenici ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Nastavite čitati

U fokusu

Na Bregani i Goričanu policija nesavjesne vozače autobusa opalila po novčaniku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za vrijeme turističke sezone područjem Republike Hrvatske tranzitira veći broj autobusa. Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici su tijekom vikenda, na ulasku u Republiku Hrvatsku kod graničnih prijelaza Bregana i Goričan proveli preventivno-represivnu akciju nadzora autobusa, odnosno vozača autobusa.

Tijekom pojačanog nadzora autobusnog prometa, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije (Ravnateljstvo policije), u suradnji s inspektorima Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture), utvrdili su prekršaje vozača u slučaju tri poljska, dva bugarska te kod jednoga bosanskohercegovačkog i jednoga češkog prijevoznika.

Utvrđeni i sankcionirani prekršaji:

Bosanskohercegovački prijevoznik – nadzorom je utvrđeno da vozač upravlja autobusom, a pritom koristi karticu vozača koja nije valjana. Za utvrđene prekršaje naplaćena je novčana kazna pravnoj osobi te vozaču u iznosu od 11 400 kn, a uz potvrdu oduzeta je i kartica vozača;

Češki prijevoznik – utvrđen je nepravilan unos podataka na kartici vozača i nepravilni skraćeni dnevni odmor. Naplaćene su novčane kazne u iznosu od 500,00 kn i 150,00 kn;

Bugarski prijevoznik – nadzorom je utvrđeno nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je za utvrđeni prekršaj vozaču naplaćena novčana kazna u iznosu 1 533 kn;

Bugarski prijevoznik – nadzorom je utvrđeno nepravilno korištenje tahografskog uređaja. Za utvrđene prekršaje svakom vozaču naplaćene su novčane kazne u iznosu od 500 kuna;

Poljski prijevoznik – utvrđeno je nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je naplaćena novčana kazna u iznosu od 500,00 kn;

Poljski prijevoznik – utvrđeno je nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je naplaćena novčana kazna u iznosu od 500,00 kn;

Poljski prijevoznik – nadzorom su utvrđene manipulacije. Vozač je za kontrolno razdoblje predočio potvrdu kojom izjavljuje da je bio na odmoru, međutim uvidom u službene evidencije MUP-a utvrđeno je da je u navedenom razdoblju imao vidljive prijelaze državne granice RH pri čemu je obavljao prijevoz putnika. Za utvrđene prekršaje naplaćena je novčana kazna u iznosu od 12 600 kn.

Policija će i u narednim vikendima pojačano nadzirati autobusni promet, odnosno vozače autobusa koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku, te i na taj način pokušati preventivno utjecati na sigurnost cestovnog prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje