Povežite se s nama

U fokusu

Mali anđeo iz Varaždina: Lara Draganić odrekla se džeparca i 103 čokolade dala siromašnima

Objavljeno:

- dana

Posebna 9-godišnjakinja

Devetogodišnja djevojčica Lara Draganić iz Varaždina, učenica 3. razreda III. osnovne škole ovaj je tjedan učinila nešto nesvakidašnje – donirala je varaždinskoj Socijalnoj samoposluzi čak 103 čokolade koje je tri mjeseca skupljala.

>>Djevojčica (9) iz Varaždina tri mjeseca skupljala i donirala 103 čokolade Socijalnoj samoposluzi

– Na donaciju čokolada potaknulo me to što sam vidjela kako drugi nemaju, a ja imam sve što mi treba – govori Lara koja je svoj džeparac od prikupljenih petica u školi stavljala u kasicu. Pripomogli su tu i bratići, djed i baka. Kada je skupila dovoljno novaca, otišla je s mamom u trgovinu i zajedno su kupile čokolade.

Mama i tata ponosni

– I  mama i tata su jako sretni i ponosni na mene zbog prikupljenih čokolada – objašnjava Lara te dodaje kako bi se više ljudi trebalo uključiti u takvo nešto jer sva djeca imaju pravo na sretno djetinjstvo.

– Mislim da je to jako lijepo te mislim da će djeca biti jako sretna – rekla je Ema, Larina prijateljica s kojom dijeli školsku klupu.

Puna ponosa je njezina majka Maja.

– Ponosna sam na svoju curu. Dobro se dobrim vraća! –  dodala je Maja Draganić.

Primjer drugima u razredu

Njezina učiteljica Dubravka Levatić istaknula je kako je Lara uvijek bila primjer drugim u razredu.

– Od prvog razreda jako je savjesna i marljiva te uvijek želi pomoći drugima tako da nisam iznenađena što se u to uključila. Već smo kao razred skupljali sredstva za Socijalnu samoposlugu i za župni Caritas te se ona u to također uključila. Drago mi je zbog Lare te se nadam da će potaknuti druge da se uključe u takvo nešto – zaključila je njezina učiteljica.

Ovom donacijom odlikašica Lara ne staje s dobrim djelima. Već je počela skupljati čokolade koje će za Uskrs darovati te tako usrećiti one koji si to ne mogu priuštiti.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj danas bilježimo 134 nova slučaja zaraze koronavirusom i 32 preminule osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U posljednja 24 sata zabilježena su 134 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2519, priopćio je 25. siječnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1485 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 138 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 229.054 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 4859 preminulo, ukupno se oporavilo 221.676 osoba, od toga 579 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.109 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.156.456 osoba, od toga 2423 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati