Povežite se s nama

Život i društvo

Lisice ulaze u dvorišta mještana Općine Vinica, što učiniti?

Objavljeno:

- dana

SASTANAK ZBOG LISICA

– Ove godine imali smo nekoliko “bliskih” susreta s lisicama. Jednom su nam čak poklale 10-ak kokoši u kokošinjcu. I našoj susjedi se isto dogodilo – požalila nam se čitateljilca iz Ladanja Gornjeg.

No, nije ona jedina koja ima problema s lisicama. Sve više mještana Općine Vinica žali se na štete koje imaju zbog lisica koje im dolaze u dvorišta.   

Vinica mora donijeti Program zaštite divljači

Upravo zbog toga je u prostorijama Općine Vinica održan radni sastanak na kojem se pokušalo pronaći rješenje kako bi se zaštitilo mještane. Na sastanku su bili predstavnici  PU varaždinske, Lovačkog saveza Varaždinske županije, Veterinarske stanice Varaždin, Varaždinske županije i Lovačke udruge “Opeka” Vinica.

– Poznato mi je da se unutar 300 metara ne smije pucati, ali mislim da se jednom koordiniranom akcijom može pronaći način da se zaštite naši žitelji – rekao je Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Ivan Kutnjak rekao je da problem postoji i to ne samo na području Općine Vinica nego i u drugim općinama i gradovima Varaždinske županije.

Problem je i nekontrolirano odlaganje životinjskog otpada, a to privlači lisice – upozorio je Marijan Adamić

– Nažalost, zakon otežava bilo kakvu intervenciju lovaca na terenu – istaknuo je Kutnjak.

Sudionici sastanka su se ložili kako je međusobna suradnja nužna, a da Općina mora donijeti Program zaštite divljači.

No, nisu lisice jedini problem koji muči mještane Općine Vinica. Predsjednik Lovačke udruge Opeka Vinica Marijan Adamić upozorio je na nekontrolirano odlaganje životinjskog otpada, što privlači lisice.

Na kraju sastanka je zaključeno kako se problem lisica mora podići na razinu svih općina i gradova u Varaždinskoj županiji. Načelnik Općine Vinica nastojat će organizirati zajednički sastanak načelnika i gradonačelnika zbog lisica.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Rekreirajte se i družite 30. svibnja na 17. Kneginečkoj biciklijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji općinske Športske zajednice, u utorak, 30. svibnja s početkom u 9,30 sati održat će se 17. Kneginečka biciklijada.

Start i cilj bit će na ribnjacima ŠRD „Ostriž Kneginec“ u Gornjem Knegincu.

Ruta biciklijade je ukupne duljine 20 kilometara i rekreativnog je karaktera. Bit će organizirana i postaja za osvježenje te odmor u šumi Krč, a istu će pripremiti Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg. Na cilju će svi sudionici biti počašćeni hranom i pićem.

Cilj biciklijade je potaknuti širu društvenu zajednicu na korištenje bicikla kao alternativnog prijevoznog sredstva, te potaknuti svijest o važnosti kretanja i zdravog načina života.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ni jedan narod u Europi to nije preživio, komunistički režim ubio je 600 svećenika i redovnika”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu u subotu je održana komemorativna svečanost za sve žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon svete mise koju je predvodio pater Michael Pavić, delegacija Grada Novog Marofa predvođena gradonačelnikom Sinišom Jenkačem te predstavnici udruga branitelja i policije položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na žrtve komunističkog režima.

Gradonačelnik Jenkač podsjetio je kako se Grad Novi Marof svake godine prisjeća žrtava ubijenih od ruke komunističkog režima.

-Ovo je važan dan koji Grad Novi Marof svake godine obilježava kako bi se prisjetio svih žrtava koje je iza sebe ostvario nedemokratski režim. Prisjećamo se svih onih koji su ubijeni na novomarofskom području, ali ne samo njih, već i između 250 i 500 tisuća ljudi koji su pobijeni prve tri godine nakon rata. Ovo nije politički skup nego svjedočenje i poziv na pomirbu, ali i upozorenje i čuvanje sjećanja te povijesti hrvatskog naroda, jer narod koji nema i ne pamti svoju povijest, nema ni budućnosti – rekao je Jenkač.

Naglasio je i kako ovaj dan nije značajan samo zbog sjećanja na žrtve, nego i zbog podsjećanja javnosti na to koliko je važna kontinuirana borba za demokraciju.

– Želimo osvijestiti sve nas i osuditi sve one “izme” – fašizme, nacizme, komunizme, kao i sve one koji su na temelju zločina i ubojstava zadržavali vlast. Iako demokracija ima svojih mana, najvažnije je to što ona, za razliku od totalitarnih režima, iza sebe ne ostavlja ljudske živote i žrtve onih koji drugačije misle. Danas, u jeku rata u Ukrajini, postalo je važnije no ikad upozoriti kako borba za demokraciju nikada ne prestaje budući da je vidljivo kako ova ideologija, nažalost, još uvijek živi – poručio je Jenkač.

Zdravko Maltar, predsjednik Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” Novi Marof napomenuo je kako ovakva mjesta nisu mjesta na kojima bi trebalo nešto govoriti, no naglasio je i da ako neće oni govoriti, tko će onda.

– Jedino na istini možemo graditi budućnost, a istina je da postoji više od tisuću ovakvih mjesta gdje su naši sugrađani izgubili živote i to poslije završetka Drugog svjetskog rata. Nema nijednog naroda u Europi koji je preživio ovakvu tragediju, a kao dokaz tome govori podatak da je u hrvatskom narodu, koji ima četiri milijuna stanovnika, poubijano oko 600 katoličkih svećenika i redovnika. Takvog primjera sasvim sigurno nema nigdje u Europi i to govori dovoljno o tome kakvu smo tragediju proživjeli – poručio je Maltar.    

Inače, komunistički režim doveo je do smrti otprilike 500 do 600 tadašnjih civila i vojnika koji su ubijeni u jamama u okolici Novog Marofa, a Grad im prigodnom komemorativnom svečanošću svake godine odaje počast.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje