Povežite se s nama

Život i društvo

Lisice ulaze u dvorišta mještana Općine Vinica, što učiniti?

Objavljeno:

- dana

SASTANAK ZBOG LISICA

– Ove godine imali smo nekoliko “bliskih” susreta s lisicama. Jednom su nam čak poklale 10-ak kokoši u kokošinjcu. I našoj susjedi se isto dogodilo – požalila nam se čitateljilca iz Ladanja Gornjeg.

No, nije ona jedina koja ima problema s lisicama. Sve više mještana Općine Vinica žali se na štete koje imaju zbog lisica koje im dolaze u dvorišta.   

Vinica mora donijeti Program zaštite divljači

Upravo zbog toga je u prostorijama Općine Vinica održan radni sastanak na kojem se pokušalo pronaći rješenje kako bi se zaštitilo mještane. Na sastanku su bili predstavnici  PU varaždinske, Lovačkog saveza Varaždinske županije, Veterinarske stanice Varaždin, Varaždinske županije i Lovačke udruge “Opeka” Vinica.

– Poznato mi je da se unutar 300 metara ne smije pucati, ali mislim da se jednom koordiniranom akcijom može pronaći način da se zaštite naši žitelji – rekao je Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Ivan Kutnjak rekao je da problem postoji i to ne samo na području Općine Vinica nego i u drugim općinama i gradovima Varaždinske županije.

Problem je i nekontrolirano odlaganje životinjskog otpada, a to privlači lisice – upozorio je Marijan Adamić

– Nažalost, zakon otežava bilo kakvu intervenciju lovaca na terenu – istaknuo je Kutnjak.

Sudionici sastanka su se ložili kako je međusobna suradnja nužna, a da Općina mora donijeti Program zaštite divljači.

No, nisu lisice jedini problem koji muči mještane Općine Vinica. Predsjednik Lovačke udruge Opeka Vinica Marijan Adamić upozorio je na nekontrolirano odlaganje životinjskog otpada, što privlači lisice.

Na kraju sastanka je zaključeno kako se problem lisica mora podići na razinu svih općina i gradova u Varaždinskoj županiji. Načelnik Općine Vinica nastojat će organizirati zajednički sastanak načelnika i gradonačelnika zbog lisica.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Nekategorizirano

Općina Petrijanec: putem EU projekata zaposleno 10 žena koje su brinule o 79 korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec uspješno je provela projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ te projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ Sufinancirani su sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda. Prve dvije godine nositelj projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” vrijedan 2.179.443,20 kuna bila je Općina Petrijanec, a zatim je projekt nastavljen kao druga faza, ali u suradnji s Udrugom umirovljenika Općine Petirjanec ukupne vrijednosti  925.800,00 kuna.

Riječ je europskom projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Provodio se 15 mjeseci, putem kojeg je zaposleno je 10 žena koje su se brinule o 79 korisnika.

– Projekt “Zaželi” jako je dobro odjeknuo i bio prihvaćen u Općini Petrijanec i nismo imali nikakvih problema sa krajnjim korisnicima, a suradnja je bila na vrlo visokoj razini. Mislim da bi trebali nastaviti sa sličnim projektom u idućim godinama, no to ne ovisi o nama, jer trenutno javni poziv nije otvoreni te apeliram na Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i sva ostala upravljačka tijela da nastave u sljedećim godinama s tim projektom – rekao je na završnoj konferenciji projekta „Zaželi“ načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec. Žene su također prošle edukaciju za gerontodomaćice te za jednostavne poslove u zanimanju kuhar.

Obvezni partneri na projektu su također Centar za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

– U evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje uvijek je evidentirano više nezaposlenih žena, nego muškaraca, i zato ovaj projekt ima dvije važne komponente – socijalnu i humanitarnu, a Zavod za zapošljavanje tu se uključio sa svojom ulogom, a to je informiranje nezaposlenih žena o projektu, oglašavanje javnog poziva, posredovanje pri zapošljavanju. Ovim projektom utječe se na ukupnu nezaposlenost žena i samo je u protekloj godini na području Varaždinske županije kroz projekt „Zaželi“ 90-tak žena – zaključila je Branko Šaško, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nastavlja se provedba programa gerontodomaćica na području Varaždina i Općine Jalžabet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin potpisalo je ugovore s Gradom Varaždinom i Općinom Jalžabet o financiranju programa gerontodomaćica, koje pružaju pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama.

Nastavak je to provedbe programa koji se do studenog 2021. godine financirao putem EU projekta „Nauči i pruži potporu u lokalnoj zajednici 2“.

Ugovorima su osigurana sredstva za financiranje plaća gerontodomaćica, i to za njih pet na području grada Varaždina i dvije na području Općine Jalžabet.

Svaka od gerontodomaćica brine se za sedam do osam korisnika koji su starije i nemoćne osobe te im je potrebna pomoć oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora kao i razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same.

Financiranje ovakvih programa od velike su važnosti za poboljšanje kvalitete života starijih sugrađana i GDCK Varaždin ovim putem zahvaljuje Gradu Varaždinu i Općini Jalžabet na potpori.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje