Povežite se s nama

U fokusu

Lopate u ruke ili novčana kazna: za nečišćenja snijega i leda kazne od 500 do 2.500 kuna!

Objavljeno:

- dana

ZAKON JE JASAN

Iako su vlasnici kuća, stambenih i poslovnih prostora dužni sami organizirati ili osobno obavljati uklanjanje snijega i leda s javne površine nogostupa u cijeloj dužini čestice na kojoj se nalazi građevina koju koriste, ovih dana mogli smo se uvjeriti kako se mnogi toga ne pridržavaju.

– Vlasnici i posjednici stanova u stambenim građevinama dužni  su uklanjati snijeg i led s parkirališta koje koriste, sa spremnika za odlaganje otpada i oko njih kako bi se omogućio pristup vozilima za odvoz otpada. Uklanjanje snijega i leda mora se obavljati najmanje u širini od dva metra, osim ako javna površina na tom dijelu nije uža od toga. Nakon izvršenog uklanjanja snijega i leda, javnu površinu potrebno je posipati solju, a za neizvršavanje obaveze iz ovog upozorenja propisane su novčane kazne od 500 do 2.500 kuna – poručuju iz Komunalnog redarstva Grada Varaždina, koje provodi nadzor nad provedbom Odluke o komunalnom redu.

Koliko su kazni naplatili  od prošlog tjedna, kada je zapao snijeg, a onda Varaždin okovao i led? Konkretan odgovor nismo dobili.

– Budući da su zadnje snježne padavine došle u  trenutku niskih temperatura, te se snijeg ledio u dodiru sa tlom, i uz daljnje kontinuirane niske temperature, došlo je do stvaranja ledenog pokrova na pojedinim dijelovima prometnica i nogostupa. Komunalno redarstvo je prekršitelje navedenih odredbi Odluke opomenulo pisanim upozorenjem – poručuju iz Grada.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždin: Pod naplatu i veliko parkiralište kod zgrade bivše Glazbene škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ovih dana pod naplatu je stavljeno i jedno od posljednjih besplatnih parkirališta u centru Varaždina. Naime, na parkiralištu u Ulici Kralja Petra Krešimira IV kod zgrade bivše Glazbene škole, u kojoj je neko vrijeme djelovao i DND, osvanule su table s informacijom o naplati parkiranja u 2. zoni.

Iako Varaždinci negoduju radi uzurpiranja besplatnih parkirnih mjesta, ovaj put Grad tu ne može ništa. Naime, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok tvrdi da je riječ o privatnoj parceli u vlasništvu FOI-ja.

– Nažalost, taj prostor nije gradski od 2013. godine, kada ga je bivši gradonačelnik Goran Habuš predao FOI-ju. Riječ je o ugovoru koji je meni osobno potpuno neprihvatljiv, jer su dobili na korištenje gradsko zemljište bez klauzule u kojoj stoji do kojeg roka su ga dužni privesti svrsi – naglasio je Čehok.

Dodao je da je „FOI taj koji određuje pravila igre u tom prostoru“. No, ukazao je i da su netočne informacije kojima se špekulira da „Grad i Crtorad stoje iza ovog poteza“.

– To nema nikakve veze s Gradom Varaždinom, jer nismo vlasnici ni tog zemljišta ni parkinga. Smatram da je taj parkirni prostor trebao ostati besplatan – zaključio je gradonačelnik.

Odgovor na to zašto je i kako FOI stavio parking pod naplatu, zatražili smo od Fakulteta organizacije i informatike, te ćemo ga objaviti kad pristigne u redakciju Regionalnog tjednika.     

Nastavite čitati

U fokusu

Petak: u Hrvatskoj koronavirusom zaražene još 643 osobe, a preminule su 32

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježena su 643 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3321, priopćio je 22. siječnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1518 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 145 pacijenata.

Preminule su 32 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 227.969 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4770 preminulo, ukupno se oporavilo 219.878 osoba, od toga 796 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.144.819 osoba, od toga 4863 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati