Povežite se s nama

Život i društvo

Mali robotičari Dječjeg vrtića Varaždin osvojili broncu na državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Mali robotičari Dječjeg vrtića Varaždin osvojili su brončanu medalju na državnom prvenstvu.

Državno natjecanje RoboCup Junior Zagreb 2023. održalo se 24. i 25. veljače u Zagrebu u OŠ Mate Lovraka po 12. put. Ovo natjecanje je važno jer je u svim kategorijama izlučno za izbor ekipa na 4. Europsko natjecanje koje se ove godine održava u Varaždinu, od 7. do 10. lipnja te za svjetsko RoboCup Junior natjecanje koje se početkom svibnja održava u Francuskoj.

Na natjecanju je sudjelovalo 85 ekipa iz cijele Hrvatske u 14 različitih kategorija.

Ove godine na ovo natjecanje uvrštena je i kategorija On Stage First Steps za predškolski uzrast, tj. za djecu od 6 do 9 godina.

Po prvi puta na natjecanje su se uključila i djeca iz DV „Varaždin“ sa svojom mentoricom, odgojiteljicom Marijom Bencun. Polaznici DV Varaždin Ivano S., Luka P., Janko M., Juraj M. i Dorijan M. potvrdili su i pokazali svoje naučeno znanje pred sudcima i mnogobrojnom publikom, te osvojili njihove simpatije i brončanu medalju, zlatnog sjaja.

Zadatak natjecatelja je bio da djeca samostalno dizajniraju, izrade i programiraju kreativne robote. Cilj je bio stvoriti zanimljivu izvedbu koja koristi inovativna i programska rješenja u plesu, pripovijedanju i različitim umjetničkim instalacijama. Sve ekipe su bili fantastične, motivirane i razigrane i suci nisu imali nimalo lagan zadatak. Gđa. Karmen K. posebno je naglasila da je iskreno zadivljena vrtićancima koji su bili iznad njezinih očekivanja te da su već samim prisustvom za nju svi pobjednici.

RoboCup Junior je ekipno natjecanje koje Hrvatsko društvo za robotiku provodi u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom. Od 2011. naše se ekipe s međunarodnih i svjetskih natjecanja redovito vraćaju s medaljama, što Hrvatsku dobro promovira u svijetu. Cilj samog natjecanja je učenje za budućnost, razmjena znanja i iskustva.

Život i društvo

FOTO Čakovečki sportski kampovi razveselili najmlađe: dobro se zabavljamo, a tu su i medalje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 20. izdanje ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”, koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec, započeli su u ponedjeljak kampom iz plivanja u prijepodnevnim satima. Jedini ovogodišnji plivački kamp  provodi Čakovečki plivački klub, a predsjednik kluba i voditelj kampa Goran Kolarić kazao je kako se prijavilo preko 160 školaraca.

-Već imamo dosta iskustva s kampovima, mi smo tu od početka, još tamo od 2005. pa su naši treneri sve posložili da bude u najboljem redu. Treba istaknuti kako se poseban program provodi s neplivačima u bazenu namijenjenom samo njima – izjavio je Kolarić te dodao kako će se plivački kamp zbog velikog broja polaznika podijeliti u dva dijela. Od utorka do petka, djevojčice će biti na bazenima od 8 do 10 sati, dok će dječaci na kampu biti od 10 do 12 sati – izjavio je. Kampovi su zamišljeni kako zdravi i sportski način provođenja ljetnih školskih praznika.

Oduševljenje djece kampovima vidi se na njihovim osmjesima, a među onima koji se najviše smiju su dvoje prijatelja; Jan i Jakov koji su završili četvrti razred. Jan je istaknuo kako se skupa biciklom voze na bazene te da su treninzi na kampovima naporni, ali da se pritom i jako dobro zabavljaju.

-Redovito sudjelujem na kampovima i za svoja sudjelovanja svake godine dobivam zlatnu medalju – glasno je rekao Jakov najavivši kako će i ove godine ići na zlato.

Naime, ZSU Čakovca će one s najviše sudjelovanja nagraditi medaljama na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Čakovca. Kampovima su oduševljeni i roditelj. Iva iz Čakovca poručila je kako je njezina djevojčica jedva čekala da kamp počne.

-Sa sportskim kampovima dan joj je ispunjen. Da nije na kampovima bila bi kod kuće i vrijeme bi provodila ispred ekrana. Ovo je druga godina da sudjelujemo i vjerojatno će nakon ljeta početi trenirati plivanje – kazala je.

Ovaj tjedan u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati bit će održani i kampovi odbojke na pijesku i košarke. Kamp odbojke na pijesku, čiji je provoditelj Klub odbojke na pijesku Čakovec bit će održan na odbojkaškom igralištu pored Gradskih bazena Marija Ruži, dok Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani 1. OŠ Čakovec. Prijave na kampove moguće su tijekom cijelog ljeta na recepciji Gradskih bazena, a djeca mogu pohađati neograničeni broj kampova. Svi sudionici kampova dobivaju prigodnu majicu, bočicu te svaki dan osvježavajući napitak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje