Povežite se s nama

Život i društvo

Mark ima autizam, ali i svoje mjesto pod suncem. Ovo je priča koja bi trebala biti primjer

Objavljeno:

- dana

Kada je riječ o potrebama djece koja su na svijet došla s teretom poremećaja, bolesti i oštećenja, svima su puna usta podrške – na deklarativnoj razni. Međimurska županija svrstava se među one koje su prepoznale važnost skrbi za djecu s poteškoćama.

To je jedina županija u Hrvatskoj koja financira (i) rad asistenata u predškolskim ustanovama, i to dulje od osam godina.

Mark je četverogodišnjak, jednako drugačiji kao i svaka bubamara iz tako nazvane skupine u Dječjem vrtiću Belica. Samo što nad njim bdije više očiju. Uz odgojiteljice Irenu Lesjak i Viktoriju Štukelj, Markov razvoj potiču te budno prate drugi stručni djelatnici ove ustanove, kao što u njegovu razvoju aktivno sudjeluje i osobna asistentica Valentina Baksa Barbaš.

Valentina Cerovec dječakova je majka. Bez zadrške s javnošću dijeli gorko iskustvo suočavanja s autizmom.

-Mnogo čitam o iskustvima roditelja koji dijele našu sudbinu i često u njima pronalazim korisne informacije. I zato, ako moje riječi ikome u sličnoj situaciji barem malo pomognu, bit će mi drago – kaže Valentina Cerovec, koja se prije dvije godine suočila sa stručnom procjenom stanja svog djeteta – poremećajem iz spektra autizma.

-Naplakala sam se… Ali, istoga dana sam reagirala i povezala se sa svim dostupnim stručnjacima koji mom djetetu mogu pomoći. Markov ostanak u vrtiću ne samo da nije bio upitan, već su me odatle i usmjerili na puteve dodatne pomoći, čim su uočili odstupanja u Markovu ponašanju. U dvije godine moj sin je od neverbalnog dječaka dosegnuo točku u kojoj je kadar obaviti sve zadatke u vrtiću – kaže Valentina.

Markova asistentica svjedoči da u zadnje vrijeme Marku sve rjeđe treba ‘uskočiti’ s nekim oblikom pomoći.

– Jako je napredovao, prihvaća pravila, komunicira, a zadatke izvršava bez otpora, što je izvor velike radosti za sve nas – kaže Valentina Baksa Barbaš, koja već devet godina ustraje u poslu asistentice u vrtiću.

-I sama sam majka troje djece pa mi odgovara radno vrijeme, no posao pomagača djetetu s poteškoćama ne može raditi nitko koga srce ne dovede u to – dodaje Markova desna ruka.

Priču prenosimo sa službene stranice Međimurske županije, a cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Život i društvo

FOTO Čakovečki sportski kampovi razveselili najmlađe: dobro se zabavljamo, a tu su i medalje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već 20. izdanje ljetnih sportskih kampova “Svaki tjedan sport jedan”, koje organiziraju Zajednica sportskih udruga Čakovca i Grad Čakovec, započeli su u ponedjeljak kampom iz plivanja u prijepodnevnim satima. Jedini ovogodišnji plivački kamp  provodi Čakovečki plivački klub, a predsjednik kluba i voditelj kampa Goran Kolarić kazao je kako se prijavilo preko 160 školaraca.

-Već imamo dosta iskustva s kampovima, mi smo tu od početka, još tamo od 2005. pa su naši treneri sve posložili da bude u najboljem redu. Treba istaknuti kako se poseban program provodi s neplivačima u bazenu namijenjenom samo njima – izjavio je Kolarić te dodao kako će se plivački kamp zbog velikog broja polaznika podijeliti u dva dijela. Od utorka do petka, djevojčice će biti na bazenima od 8 do 10 sati, dok će dječaci na kampu biti od 10 do 12 sati – izjavio je. Kampovi su zamišljeni kako zdravi i sportski način provođenja ljetnih školskih praznika.

Oduševljenje djece kampovima vidi se na njihovim osmjesima, a među onima koji se najviše smiju su dvoje prijatelja; Jan i Jakov koji su završili četvrti razred. Jan je istaknuo kako se skupa biciklom voze na bazene te da su treninzi na kampovima naporni, ali da se pritom i jako dobro zabavljaju.

-Redovito sudjelujem na kampovima i za svoja sudjelovanja svake godine dobivam zlatnu medalju – glasno je rekao Jakov najavivši kako će i ove godine ići na zlato.

Naime, ZSU Čakovca će one s najviše sudjelovanja nagraditi medaljama na svečanosti proglašenja najboljih sportaša Čakovca. Kampovima su oduševljeni i roditelj. Iva iz Čakovca poručila je kako je njezina djevojčica jedva čekala da kamp počne.

-Sa sportskim kampovima dan joj je ispunjen. Da nije na kampovima bila bi kod kuće i vrijeme bi provodila ispred ekrana. Ovo je druga godina da sudjelujemo i vjerojatno će nakon ljeta početi trenirati plivanje – kazala je.

Ovaj tjedan u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati bit će održani i kampovi odbojke na pijesku i košarke. Kamp odbojke na pijesku, čiji je provoditelj Klub odbojke na pijesku Čakovec bit će održan na odbojkaškom igralištu pored Gradskih bazena Marija Ruži, dok Košarkaški klub Međimurje provodi kamp u dvorani 1. OŠ Čakovec. Prijave na kampove moguće su tijekom cijelog ljeta na recepciji Gradskih bazena, a djeca mogu pohađati neograničeni broj kampova. Svi sudionici kampova dobivaju prigodnu majicu, bočicu te svaki dan osvježavajući napitak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje