Povežite se s nama

U fokusu

Čačić: Drugi krug izbora za župana je referendum na kojem se odlučuje između jajomata i rezultata

Objavljeno:

- dana

REFORMISTI

Na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednica Reformista Natalija Martinčević osvrnula se na rezultate izbora u Varaždinu, a kandidat za župana Varaždinske županije Radimir Čačić zahvalio je svim građanima koji su izašli na izbore.

– Moj rezultat za gradonačelnicu je ispod očekivanja. Sve ankete su pokazivale da smo gospodin Habijan i ja izjednačeni, međutim, bili smo potpuno svjesni da se ulaskom Ivana Čehoka u političku utakmicu moja šansa za dobivanje izbora gubi – izjavila je Martinčević te dodala da je na to utjecala činjenica da je u “centru” gdje su se glasovi dijelili na Ivana Čehoka, Vladu Sevšeka i nju.

Osvrnula se na Gradsko vijeće u kojem su Reformisti osvojili dva mandata.

– Brojka ne izgleda puno, no kada stavite u kontekst činjenice da je pet stranaka: SDP, HNS, Laburisti, HSS i HSU dobilo sedam vijećnika, tada taj broj izgleda značajnije – dodala je.

Pozvala je i birače da u drugome krugu glasaju za Radimira Čačića, jer je on osoba koja će dati rezultate i koji će boriti za Varaždinsku županiju. Posebno se osvrnula na birače SDP-a kojima poručuje da ne dozvole da budu marionete HNS-a, već da glasaju za sebe, intrese građana i čovjeka s rezultatima.

Snaga sjevera

Radimir Čačić izrazio je zadovoljstvo što je Varaždinska županija u nacionalnom vrhu po izlaznosti na izbore. Vjeruje da Varaždinci cijene sve što je u gradu napravio vodeći tvrtku, pregovore u ratu, a i politički kao župan i potpredsjednik Vlade.

Osvrnuo se i na aktualnog župana Predraga Štromara za kojeg kaže kako je potpisivao papire kada je za to dobio ovlasti, ali na žalost, bio je i ostao samo činovnik.

– Imao je šansu da se razvije, da uči, ali nije imao sadržaj – rekao je.

Objasnio je da se Štromar, u vrijeme kada je on bio župan, osjećao kao jedan od vagona, no sada taj vagon nema lokomotive.

– Ono što je ostalo je snaga sjevera, a vagona ni od kuda – izrazio se.

Za drugi krug izbora rekao je da građane očekuje referendum u kojem će se odlučivati između rezultata i jajomata, energije ili cmizdrenja, lidera ili činovnika.

– Jedina ideologija jest borba i interes građana, a sve ostalo alibi je za nesposobnost – zaključuje Čačić.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje