Povežite se s nama

U fokusu

Martinčević: Ženama ne trebaju molitelji, nego posao, bolje plaće i dulje radno vrijeme vrtića

Objavljeno:

- dana

OKRUGLI STOL UZ DAN ŽENA

– Ne trebaju nama molitelji, ženama treba osigurati radno mjesto, plaću, prilagođeno radno vrijeme vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju.

To su rješenja kako pomoći današnjim ženama – zaključila  je Natalija Martinčević, predsjednica varaždinskih Reformista i kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždina na kraju jučerašnjeg okruglog stola kojem je tema bila “Žene na tržištu rada“. 

Prosječne plaće 50 posto niže nego u Gradu Zagrebu 

Riječ je o već tradicionalnom okruglom stolu organiziranom u povodu Dana žena, a ove godine gost je bio Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata. Sudionici okruglog stola iznijeli su niz podataka po kojima se vidi da muškarci i žena u današnjem društvu, nažalost, nisu ravnopravni.

– Još uvijek je premalo žena uključeno u politiku, a neravnopravnost se vidi i u poduzetništvu, jer samo 20 posto žena je na upravljačkim funkcijama. Nejednakost je prisutna i u plaćama. Muškarci zarade 10.382 kune bruto više godišnje od žena  – istaknula je Martinčević. 

Zakonom treba spriječiti zlouporabu sklapanja ugovora na određeno vrijeme, a rad vrtića prilagoditi radnom vremenu roditelja, posebno majki 

Glavni problemi žena su niske plaće koje su u Varaždinskoj županiji, gdje prevladava radno-intenzivna i prerađivačka industrija u prosjeku 3.800 kuna. To je čak 30 posto niže od hrvatskog prosjeka, odnosno 50 posto niže od prosječnih plaća u Gradu Zagrebu.

– Plaće su zapravo još i niže s obzirom da u prosjek ulaze i plaće onih na rukovodećim pozicijama. Uvjeti rada žena su teški, a mnoge rade u smjenama. Žene se teško zapošljavaju, lako gube zaposlenje, a jedan od glavnih problema su ugovori na određeno vrijeme. Mi smo po tome u samom vrhu EU – istaknula je.  

Miličić je istaknuo kako je Zakon o radu po tom pitanju prilično jasan.

–  S radnikom poslodavac sklapa ugovor na neodređeno vrijeme, a samo u iznimnim situacijama na određeno vrijeme. Međutim, kod nas je situacija obrnuta – rekao je.

Stoga je Martinčević najavila da će Reformisti ponovno u Saboru pokrenuti inicijativu izmjene Zakona o radu kako bi se spriječila zluporaba sklapanja ugovora na određeno vrijeme, ali i da će joj jedan od prvih poteza, postane li gradonačelnica, donijeti odluku kojom će produljiti radno vrijeme dječjeg vrtića Varaždin.

– Gradski vrtići godinama rade po ustaljenom radnom vremenu od pet, šest ujutro, do najduže 16 sati, osim jednog koji radi do 20.30 sati. Nažalost, ne radimo svi u Županiji ili gradskoj upravi, te smo s poslom gotovi u 15 sati. Žene rade u svim mogućim smjenama i tim se uvjetima mora prilagoditi radno vrijeme vrtića, što uključuje i rad subotom. Međutim, to se mora adekvatno platiti i, ako je potrebno, zaposliti dodatne odgajatelje, a isto tako, cijena vrtića mora biti usklađena s imovinskim cenzusom jer žena koja ima plaću koja je ispod 3.800 kuna i ima dvoje djece, za nju je opcija vrtića nemoguća – istaknula je.

O diskriminaciji žena govorila je i Vlasta Cindrić, predsjednica Inicijativnog odbora žena varaždinskih Reformista. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 619 novih slučajeva zaraze i 30 preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 619 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3173, javio je 28. siječnja nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima je 1326 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata.

Preminulo je 30 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 230.978 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4943 preminulo. Ukupno su se oporavile 222.862 osobe od toga 466 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.505 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.175.831 osoba, od toga 5994 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinska županija: prvi u Hrvatskoj po najmanjem broju poginulih osoba u prometnim nesrećama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

piškorovcu

U 2020. godini se na području Policijske uprave varaždinske, odnosno Varaždinske županije, dogodilo ukupno 916 prometnih nesreća, što predstavlja smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 7 % u odnosu na 2019. godinu, ističu iz PU varaždinske.

Od navedenog ukupnog broja prometnih nesreća, 238 ih je bilo s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 16 %, i 674 prometne nesreće samo s materijalnom štetom kao posljedicom, što je smanjenje za 3 % u odnosu na 2019. godinu.

U tim prometnim nesrećama smrtno su stradale 4 osobe, dok je 2019. godine smrtno stradalo 7 osoba, što predstavlja najmanji broj smrtno stradalih osoba od kad se prate statistike događanja prometnih nesreća.

Navedeni broj smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama, svrstava PU varaždinsku, odnosno Varaždinsku županiju, u Hrvatskoj sa najmanje poginulih osoba u prometnim nesrećama, tj. u prosjeku su na 100.000 stanovnika smrtno stradale 2.3 osobe.

Time je PU varaždinska četvrtu godinu za redom ispunila cilj zacrtan Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj donesen za razdoblje od 2011. do 2020. godine, kojim je zacrtano smanjenje broja poginulih osoba sa 10 osoba u 2010. godini na 5 u 2020. godini u odnosu na 100.000 stanovnika.

Promatrajući prethodno desetljeće sigurnosti cestovnog prometa u Varaždinskoj županiji također je zabilježeno najveće smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama u Republici Hrvatskoj i to za 52 %, odnosno u tom razdoblju je u prometu 112 osoba manje smrtno stradalo u usporedbi s razdobljem od 2001. do 2010. godine, kada je u prometu poginulo 217 osoba.

– Policijska uprava varaždinska će i nadalje nastaviti s provedbom svih preventivnih i represivnih aktivnosti u cestovnom prometu s ciljem daljnjeg smanjivanja broja stradavanja osoba u prometu. U tijeku je izrada novog Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030. godine, kojim će ponovno biti zacrtano daljnje smanjivanje broja poginulih i teško tjelesno ozlijeđenih osoba u prometnim nesrećama do 2030. godine za 50 % – navode iz PU varaždinske.  

Ujedno zahvaljuju svim sudionicima u prometu, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, upraviteljima cesta, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama i udrugama koje imaju utjecaj na sigurnost prometa na doprinosu za dobro stanje sigurnosti na području nadležnosti Policijske uprave varaždinske, odnosno Varaždinske županije.

Nastavite čitati