Povežite se s nama

U fokusu

Martinčević: Ženama ne trebaju molitelji, nego posao, bolje plaće i dulje radno vrijeme vrtića

Objavljeno:

- dana

OKRUGLI STOL UZ DAN ŽENA

– Ne trebaju nama molitelji, ženama treba osigurati radno mjesto, plaću, prilagođeno radno vrijeme vrtića, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i edukaciju.

To su rješenja kako pomoći današnjim ženama – zaključila  je Natalija Martinčević, predsjednica varaždinskih Reformista i kandidatkinja za gradonačelnicu Varaždina na kraju jučerašnjeg okruglog stola kojem je tema bila “Žene na tržištu rada“. 

Prosječne plaće 50 posto niže nego u Gradu Zagrebu 

Riječ je o već tradicionalnom okruglom stolu organiziranom u povodu Dana žena, a ove godine gost je bio Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata. Sudionici okruglog stola iznijeli su niz podataka po kojima se vidi da muškarci i žena u današnjem društvu, nažalost, nisu ravnopravni.

– Još uvijek je premalo žena uključeno u politiku, a neravnopravnost se vidi i u poduzetništvu, jer samo 20 posto žena je na upravljačkim funkcijama. Nejednakost je prisutna i u plaćama. Muškarci zarade 10.382 kune bruto više godišnje od žena  – istaknula je Martinčević. 

Zakonom treba spriječiti zlouporabu sklapanja ugovora na određeno vrijeme, a rad vrtića prilagoditi radnom vremenu roditelja, posebno majki 

Glavni problemi žena su niske plaće koje su u Varaždinskoj županiji, gdje prevladava radno-intenzivna i prerađivačka industrija u prosjeku 3.800 kuna. To je čak 30 posto niže od hrvatskog prosjeka, odnosno 50 posto niže od prosječnih plaća u Gradu Zagrebu.

– Plaće su zapravo još i niže s obzirom da u prosjek ulaze i plaće onih na rukovodećim pozicijama. Uvjeti rada žena su teški, a mnoge rade u smjenama. Žene se teško zapošljavaju, lako gube zaposlenje, a jedan od glavnih problema su ugovori na određeno vrijeme. Mi smo po tome u samom vrhu EU – istaknula je.  

Miličić je istaknuo kako je Zakon o radu po tom pitanju prilično jasan.

–  S radnikom poslodavac sklapa ugovor na neodređeno vrijeme, a samo u iznimnim situacijama na određeno vrijeme. Međutim, kod nas je situacija obrnuta – rekao je.

Stoga je Martinčević najavila da će Reformisti ponovno u Saboru pokrenuti inicijativu izmjene Zakona o radu kako bi se spriječila zluporaba sklapanja ugovora na određeno vrijeme, ali i da će joj jedan od prvih poteza, postane li gradonačelnica, donijeti odluku kojom će produljiti radno vrijeme dječjeg vrtića Varaždin.

– Gradski vrtići godinama rade po ustaljenom radnom vremenu od pet, šest ujutro, do najduže 16 sati, osim jednog koji radi do 20.30 sati. Nažalost, ne radimo svi u Županiji ili gradskoj upravi, te smo s poslom gotovi u 15 sati. Žene rade u svim mogućim smjenama i tim se uvjetima mora prilagoditi radno vrijeme vrtića, što uključuje i rad subotom. Međutim, to se mora adekvatno platiti i, ako je potrebno, zaposliti dodatne odgajatelje, a isto tako, cijena vrtića mora biti usklađena s imovinskim cenzusom jer žena koja ima plaću koja je ispod 3.800 kuna i ima dvoje djece, za nju je opcija vrtića nemoguća – istaknula je.

O diskriminaciji žena govorila je i Vlasta Cindrić, predsjednica Inicijativnog odbora žena varaždinskih Reformista. 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje