Povežite se s nama

Međimurje

Matica umirovljenika Nedelišće preselila u nove prostore

Objavljeno:

- dana

Matica umirovljenika Međimurske županije, podružnica Nedelišće, nedavno je preselila u prostore bivšeg Matičnog ureda i ureda TZ u Nedelišću, na adresi Maršala Tita 60.

Veći prostor u centru mjesta zasigurno će jako dobro iskoristiti za druženje i mnogobrojne aktivnosti udruge.
– Zahvaljujemo se općinskom čelništvu posebno načelniku Nikoli Novaku što su nam omogućili veće prostore i opremu što će nam uvelike pomoći u daljnjem funkcioniranju udruge. Stoga iskrena hvala. Zahvaljujem se i svojem zamjeniku Čedomiru Bacingeru kao i tajnici udruge Štefaniji Oreški na velikoj pomoći u radu udruge. Naša podružnica odaziva se na sve manifestacije Općine Nedelišće i akcije Matice te sudjeluje u programima i aktivnostima Matice – rekao je predsjednik udruge Ljudevit Bošćak.

Udruga trenutno broji 610 članova, od kojih je aktivnih 180 članova, što je gotovo jedna trećina od ukupnog broja. Matica se može ponositi sa svojim brojnim članovima, komisijama i sekcijama: Komisija za socijalu, Komisija za sport i rekreaciju, Sekcija za folklor, “Bela, pikado žene, viseća kuglana žene, viseća kuglana muški, kolutovi žene, kolutovi muški, zračna puška”, Pjevački zbor/folklorna sekcija, Nordijsko hodanje i Pub kviz. Vrlo su aktivni kroz godinu na svim poljima.

Matica umirovljenika podružnica Nedelišće trenutno upisuje nove članove, a radno vrijeme tajništva je utorkom i četvrtkom od 8 do 12 sati u bivšem Matičnom uredu.

– Pozivamo sve zainteresirane umirovljenike željne druženja da se učlane u našu udrugu i bilo bi nam drago da se aktivno uključe u sam rad udruge. Imamo jako puno aktivnosti i svatko može pronaći za sebe nešto što mu osobno odgovara. Ubrzo nam slijedi proslava Dana žena i godišnja skupština. Sve naše aktivnosti i događanja možete pratiti i na Facebook stranici Podružnica umirovljenika Nedelišće – pojasnila je tajnica udruge Štefanija Oreški.

Međimurje

Usred noći 27-godišnji vozač stisnuo papučicu gasa i Malom Suboticom projurio sa 133 km/h

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 15. do 21. travnja 2024. godine proveli su pojačane aktivnosti iz akcije “Nadzor brzine kretanja vozila”.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 262 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

 • 142 prekršaja nepropisne brzine kretanja,
 • devet prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola,
 • sedam prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
 • pet prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
 • sedam prekršaja nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje,
 • jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
 • šest prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
 • tri prekršaja upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od 15 dana,
 • jedna prekršaj upravljanja za vrijeme izrečene zabrane upravljanja motornim vozilima,
 • 56 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te,
 • 25 ostalih prekršaja.

Najveća brzina od 133 km/h utvrđena je u subotu, 20. travnja, u 2:44 sati u Maloj Subotici, Glavnoj ulici (brzina ograničena na 50 km/h), kod 27-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka. Odredbom članka 53. Zakona o sigurnosti prometa, vozač koji se u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1320 do 2650 eura ili kaznom zatvora do 60 dana. Također, za spomenuti prekršaj predviđena je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 3 do 12 mjeseci.

Nastavite čitati

Međimurje

Autohtoni doživljaji kod Spomen doma rudarstva Cimper

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu turističko – volonterskog programa Turističke zajednice Međimurske županije „Z cugom v zeleno Međimurje“, turistima – volonterima predstavilo se i Mursko Središće i Spomen dom rudarstva „Cimper“.

Grad Mursko Središće, Centar za kulturu „Rudar“ i Turistička zajednica područja „Mura i gorice“ uz podršku Društva žena Mursko Središće i Udruge međimurska žganica „Tepka“ turistima – volonterima su približeni autohtoni sadržaji koje mogu upoznati samo ovdje.

Po razgledu interpretacijskog centra Spomen dom rudarstva „Cimper“, krenulo se u radionicu izrade tradicijske maske cimeri, maske koja svoje korijene ima upravo u rudarskoj mitologiji. Radionicu su držale članice „Društva žena Mursko Središće“, koje i baštine tradiciju izrade maske. Nekoliko metara dalje pekla se prava međimurska žganica, što su prezentirali članovi Udruge međimurska žganica „Tepka“, a u drugom kraju parkića ispred Spomen doma kuhao se pravi međimurski grah, za što je na području Murskog Središća već tradicionalno zadužen Rudi Mesarić.

Ovaj oblik volonterskog turizma jedinstvena je prilika da se uz razgledavanje povijesnih vrijednosti osjeti i sudjeluje u pravim autohtonim aktivnostima ovog kraja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje