Povežite se s nama

Život i društvo

Medicinske sestre iz OB Varaždin aktivne na brojnim kongresima i radionicama

Objavljeno:

- dana

Nakon obilježavanja Dana sestrinstva, u OBV se i dalje nastavljaju aktivnosti medicinskih sestara vezanih za njihov rad u bolnici, o čemu je pojedinosti iznijela pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Anica Sekovanić, mag. med. techn.

Tako je u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik održan stručni skup, gdje je, uz predavanje vezano za tematiku plućnih bolesnika, bila održana i radionica o neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

Također, medicinske sestre OBV sudjelovale su na radionici u okviru projekta EU fondova o jednodnevnoj kirurgiji i dnevnim bolnicama, te na tečaju „Temeljni postupci oživljavanja“ kojeg su vodile sestre Ksenija Kukec i Željka Gajski.

– Na tečaju je sudjelovalo oko 130 djelatnika, novozaposleni djelatnici i vanjske kolegice, te kolegice, mentori i predavači iz Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu i Medicinske škole u Varaždinu – pojasnila je sestra Sekovanić.

Nadalje, održani su i brojni kongresi na kojima su aktivno sudjelovale medicinske sestre s brojnim radovima.

Jedan takav pod nazivom „Neformalni njegovatelj osoba s demencijom“ održan je u svibnju, gdje su sestre iz Odjela psihijatrije prezentirale rad u varaždinskoj bolnici.

Tom prilikom sestre Anita Hrgar i Vesna Vodopija prezentirale su poster koji su izradile.

U lipnju slijede kongresi u Opatiji, na kojem će sudjelovati sestre iz Odjela otorinolaringologije, abdominalne kirurgije i okulistike, te Međunarodni kongres operacijskih sestara.

Nakon toga, u listopadu se nastavljaju edukacije i tečaj Sestrinske dokumentacija kako bi u to područje uveli nove medicinske sestre koje su zaposlene u OBV, ističe sestra Anica.

Život i društvo

“Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, jer su nam bolesnici na prvom mjestu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na pandemiju i tešku situaciju s koronavirusom u Općoj bolnici Varaždin, kao i obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, podršku djelatnicima bolnice došao je pružiti Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva čestitao je kolegicama i kolegama iz OB Varaždin njihov dan.

– Došao sam iskazati potporu kolegicama i kolegama u varaždinskoj Bolnici koji stvarno požrtvovno rade svoj posao na dobrobit naših građana. Ova pandemija pokazala je koliko su bitne medicinske sestre, a kolegice i kolege u Varaždinu i u Novom Marofu i Klenovniku stvarno su preuzeli veliki teret i podnijeli veliku žrtvu u ovoj borbi s pandemijom COVID-a – rekao je Gazić i podsjetio kako Varaždinska županija, koja je donedavno imala najveće brojke, još uvijek ima velik broj zaraženih i hospitaliziranih, te da takvu situaciju kolegice i kolege s velikom profesionalnošću nose na svojim leđima.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale 12. svibnja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin, Anica Sekovanić istaknula je kako će sestre u varaždinskoj Bolnici skromno obilježiti taj dan zbog aktualne situacije s koronavirusom kada su druženja ograničena.

SONY DSC

– Čitavo vrijeme borbe protiv COVID-a na ispomoć su nam dolazile i sestre iz drugih ustanova, iz Varaždinskih Toplica, Zagreba, Knina, Virovitice, Koprivnice, Siska, bolnice Magdalena kojima smo zahvalni na pomoći. Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, imamo veliki broj i prekovremenih sati i neiskorištenih godišnjih odmora, jer su nam bolesnici na prvom mjestu. Varaždinske medicinske sestre su uz bolesnika 24 sata na dan, a najveća im je nagrada njihov osmijeh i ozdravljenje – rekla je Sekovanić.

Upozorila je kako nedostaje zdravstvenog kadra te zahvalila nezdravstvenom kadru koji je također dao velik doprinos u borbi protiv COVID-a.

Glavni tehničar službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Ivan Tuk, složio se da će i ove godine obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva proći u znaku COVID infekcije.

U Službi za Plućne bolesti i TBC Klenovnik zbrinjavaju se pacijenti oboljeli od Covida-19 kao i ostali bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti o kojima skrbi stotinjak medicinskih sestara i tehničara.

U Općoj bolnici Varaždin rade i druge djelatnosti, od palijativnog dijela bolnice, produženog liječenja, polikliničkog dijela, hemodijalize, unatoč koronavirusu, a najveći teret ove krize, nose medicinskih sestara i to rade vrlo uspješno.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ne zaboravite kišobran: očekuje nas nekoliko kišnih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj danas, 12. svibnja, biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana.

Prema pisanju DHMZ-a, najviša temperatura zraka kretat će se između 18 i 20 °C.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i u danima koji su ispred nas.

Povremeno će biti kiše, lokalno moguće i pljuskova praćenih grmljavinom, no veseli podatak da neće biti hladno, dnevna temperatura će biti iznad 15 °C. Prema prvim prognozama, kiša će padati i u dane vikenda.

Sunčanije vrijeme bez kiše očekuje se tek u idućem tjednu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!