Povežite se s nama

Zabava & Stil

Međimurje dobilo svjetski raritet, otvorene su orgulje ugrađene u vidikovac

Objavljeno:

- dana

Iako vjetar njima muzicira već neko vrijeme krajem prošlog su tjedna i službeno otvorene orgulje ugrađene u vidikovac na Mađerkinom bregu.

Gorička svirala, kako se službeno zovu, unikat su, vrlo vjerojatno, i u svjetskim razmjerima i visine su 18 metara, točnije protežu se od prizemlja vidikovca do njegova četvrtog nivoa i reproduciraju glazbu na tri različita načina.

Budući da su originalno zamišljene kao instrument koji će reproducirati Međimursku popevku, nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO-a, moguće je ubaciti euro i izabrati jedan od autohtonih napjeva, ali projekt je na koncu dodatno oplemenjen. Goričko sviralo muzicira i na vjetar, kao što zadarske orgulje pokreću valovi, ali na njega se mogu spojiti i klavijature i održati koncert uživo.

Projekt su osmislili TZ Štrigova i Međimurska županija, plaćen je najvećim dijelom iz EU fondova, vidikovac su arhitektonski odredili braća Igor i Bojan Perhoč, a orgulje je izradila slovenska tvrtka Orglarstvo Škrabl iz Rogaške Slatine.

Mađerkin breg odavno je omiljena turistička destinacija brojnih šetača, a Vidikovac s orguljama na vjetar svrstao je Općinu Štrigova i Međimurje  u vrhunske destinacije kontinentalnog turizma, koje sad uz odlična vina, nudi i jedinstveni ugođaj. Uz nezaboravnu vizuru na terasaste  vinograde, međimurske brege i pet zemalja na koje se s Mađerkinog brega pruža pogled, dodane su i raritetne orgulje pa se vizuri pridružio i ton.

Načelnik Općine Štrigova, Stanislav Rebernik ima razloga biti zadovoljan novim turističkim sadržajem.

– Prema našim saznanjima, ne postoji još jedan takav vidikovac, koji bi u sebi imao sviralo ili orgulje kako ih zovemo. Od nekad smo bili poznati po vinu, jer ovo je vinogradarski kraj i nikad nismo mogli zamisliti da ćemo preko noći postati hit destinacija po nečemu što s vinom zapravo nema veze – zaključuje načelnik.

Arhitekt Bojan Perhoč posebno je istaknuo graditelje orgulja slovensku tvrtku „Orglarstvo Škrabl“ iz Rogaške Slatine.

– Realizirali su 550 orgulja po cijelom svijetu, bez njih ovoga ne bi bilo – rekao je Perhoč. Vlasnik tvrtke, Škrabl, kaže da su do izuma telefona, orgulje smatrane najsloženijom ljudskom konstrukcijom, a vaši su instrumenti apsolutni unikat, u Europi ga nema, a uvjeren sam ni u svijetu – rekao je i simbolično predao ključ orgulja načelniku Reberniku.

Zabava & Stil

Špancirfest dio europskog projekta Green Streets of Europe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski Špancirfest i ove će godine biti dio europskog projekta, ovog puta zahvaljujući projektu Green Streets of Europe koji je Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još troje partnera iz Danske, Portugala i Češke, uspješno prijavila na natječaj Kreativne Europe.

Projekt je to koji se bavi ekološkim izazovima unutar sektora izvedbenih umjetnosti i promiče transformaciju prema održivim praksama. Jedan od programa dobivenog projekta su umjetničke rezidencije koje uključuju suradnju umjetnika, domaćih organizacija i lokalnog stanovništva te umjetnicima pružaju prostor i podršku u njihovom kreativnom stvaralaštvu.

Rezidencija je oblikovana tako da će svaki umjetnik odnosno umjetnička grupa biti uključeni u dva festivala. Osim Špancirfesta, partneri u projektu su danski Passage festival, Imaginarius iz Portugala i KoresponDance iz Češke.

U sklopu projekta, projektni partneri proveli su Javni poziv na koji je pristiglo 150 prijava umjetnika iz 22 zemlje. Za desetodnevnu rezidenciju na Špancirfestu odabrane su plesačice Farah Deen i Olivia Mitterhuemer iz plesnog kolektiva Potpourri iz Austrije i umjetnička organizacija Stalker Teatro iz Italije.

Oni će tijekom festivala stvarati umjetnički sadržaj u koji će se moći uključiti lokalno stanovništvo, a nakon Špancirfesta, sa stvaralaštvom će nastaviti na Imaginarius festivalu u Portugalu. U Varaždin će doći i umjetnici koji su odabrani za rezidenciju na Passage festivalu u Danskoj- Krista Burāne iz Latvije i umjetnička organizacija Kajen.

Cilj projekta Green Streets of Europe je povezivanje predstavnika međunarodnih umjetničkih organizacija sa svrhom razvoja održivih festivala, a što se odnosi na kreiranje novih sadržaja koji su inkluzivni, uključivanje lokalnog stanovništva u njegovu provedbu, korištenje alternativnih oblika prijevoza, financijsku održivost i slično.

Projekt vrijedan 335 tisuća eura sa 60 % sufinanciran je iz programa Kreativna Europa, a traje do kraja 2025. godine. Ovo je treća godina kako će Špancirfest biti dio projekta sufinanciranog iz vodećeg programa Europske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru, a koji festivalu daje dodatan sadržaj.

Lani je u sklopu projekta „People power partnership“ na Kapucinskom trgu održan veliki plesno-kazališni performans FACE T(W)O.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Synth-pop večer u P4 uz Pocket Palmu, Neyu i after!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U P4 – centru za mlade i nezavisnu kulturu u Varaždinu u petak, 5. travnja gostovat će Pocket Palma. Zagrebački synth-pop trio koji čine Anja Papa, Luka Vidović i Bruno Žibek dolazi drugi put u Varaždin.

Prvi su put nastupali u sklopu KVART festivala 2020. godine, a sada stižu u P4 u sklopu velike regionalne turneje na kojoj predstavljaju svoj treći studijski album “III”. Uz izvedbu pjesama s aktualnog albuma, publika može očekivat set-listu ispunjenu dobro poznatim himnama njihove generacije, kao što su “mene nema“, “Daleki poljupci” ili “zauvijek“. Ulaz u P4 podrum otvoren je od 20 sati.

“Zvuk na albumu III je puno mračniji i više pop te smo se zapravo vratili svojim korijenima”, poručuju dvostruki dobitnici nagrade Porin. Inače, Pocket Palma postala je poznata široj javnosti nakon izdavanja debitantskog albuma “pocket palma” iz 2019. s kojeg se ističu singlovi “godišnji” i “ono što nam inače nedostaje”, a drugim albumom “Atomi” nametnuli su se kao jedan od najkreativnijih autorsko-producentskih bendova nove generacije.

Prije zagrebačkog tria, kao predgrupa, nastupit će mlada nada domaće elektroničke scene – Neya! Neya ili pravog imena Valnea Bulić je svestrana autorica iz Labina s iskustvom u produciranju, pisanju tekstova i DJ-iranju koja je krajem 2023. izdala EP 333.

Nakon koncerata slijedi synth-pop party na kojem će Vikness puštati Depeche Mode, Svemirka, Denis i Denis, Pet Shop Boys, La Roux, Weeknd, Duran Duran i mnoge druge! Ulaznice za koncert u P4 dostupne su na online platformi Core Event. Pretprodajna cijena je 5 eura, dok će na dan koncerta biti 7 eura. Ulaznice su dostupne i u svim Tisak Media trgovinama u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje