Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje kao županija znanja, poduzetništva i očuvane baštine

Objavljeno:

- dana

PLANIRANJE

Izrada Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. godine u završnoj je fazi.

No, prije upućivanja Prijedloga Razvojne strategije na izglasavanje Županijskoj skupštini, a kako bi se osigurala odgovarajuća uključenost svih subjekata na koje se Strategija izravno odnosi, otvoreno je Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću s ciljem ostvarivanja načela partnerstva i suradnje. Svi zainteresirani sudionici mogu se uključiti u raspravu sve do 16. rujna, kada će se pripremiti finalni izgled Strategije, koja će se potom u takvom obliku uputiti Županijskoj skupštini.

Planski dokument

– Razvojna strategija Međimurske županije do 2020. godine osnovni je planski dokument za održiv društveno-gospodarski razvoj Županije. Dokument je važan ponajprije stoga što daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata Županije, gradova i općina te stvara preduvjete da se razvojni projekti u skladu sa strateškim odrednicama kandidiraju za financiranje sredstvima iz EU fondova te ostalih izvora financiranje – kažu u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje.

Kao vizija, odnosno željeno buduće stanje Županije, definirano je daljnje pozicioniranje i prepoznatljivost Međimurske županije kao iznadprosječno razvijene hrvatske regije.

– Vizija Međimurske županije ostaje kao i u prethodnom razdoblju. Naime, Međimurje vidimo i želimo kao županiju snažnoga poduzetništva zasnovanog na znanju i inovacijama, očuvane prirodne i kulturne baštine te visoke kvalitete življenja – dodaju u REDEA-i.

Dokument je važan jer daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata

Inače, u svim županijama u Hrvatskoj izrađene su županijske razvojne strategije za razdoblje od 2011. do 2013. godine, koje su nakon 2013. godine prema naputku nadležnog ministarstva produživane svake godine, zaključno s 2017. godinom. Kao i Regionalni operativni program, Razvojnu strategiju Međimurske županije izradila je REDEA, koja je akreditirana kao regionalni koordinator za Međimursku županiju. Svrha izrade Razvojne strategije Međimurske županije, kao nasljednika Regionalnoga operativnog programa, bila je pripremiti Županiju, institucije i druge dionike na uspješno korištenje fondova Europske unije i kasnije dostupnih strukturnih fondova.

Okvirni financijski plan provedbe Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. godine izrađen je na temelju procjene planiranih dostupnih sredstava. Financiranje se planira iz nekoliko izvora. Tako se u lokalnim izvorima planiraju sredstva za kapitalna ulaganja i projekte organizacija civilnog društva. Iz županijskog proračuna većina planiranih sredstava potrebna je za projekte poticanja gospodarskog rasta, projekte na području obrazovanja, programe zapošljavanja, unapređenje zdravstvene zaštite, društvenu infrastrukturu, jačanje civilnog društva, potrebe u kulturi, zaštitu prirode, komunalnu infrastrukturu, energetsku učinkovitost i upravljanje regionalnim razvojem.

Dio financiranja osigurat će se kroz državni proračun, odnosno resorna ministarstva, a značajni izvori sredstava za provedbu projekata planirani su iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ostali izvori uključuju javno-privatna partnerstva, sredstva privatnog sektora i drugo.

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje