Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje kao županija znanja, poduzetništva i očuvane baštine

Objavljeno:

- dana

PLANIRANJE

Izrada Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. godine u završnoj je fazi.

No, prije upućivanja Prijedloga Razvojne strategije na izglasavanje Županijskoj skupštini, a kako bi se osigurala odgovarajuća uključenost svih subjekata na koje se Strategija izravno odnosi, otvoreno je Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću s ciljem ostvarivanja načela partnerstva i suradnje. Svi zainteresirani sudionici mogu se uključiti u raspravu sve do 16. rujna, kada će se pripremiti finalni izgled Strategije, koja će se potom u takvom obliku uputiti Županijskoj skupštini.

Planski dokument

– Razvojna strategija Međimurske županije do 2020. godine osnovni je planski dokument za održiv društveno-gospodarski razvoj Županije. Dokument je važan ponajprije stoga što daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata Županije, gradova i općina te stvara preduvjete da se razvojni projekti u skladu sa strateškim odrednicama kandidiraju za financiranje sredstvima iz EU fondova te ostalih izvora financiranje – kažu u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje.

Kao vizija, odnosno željeno buduće stanje Županije, definirano je daljnje pozicioniranje i prepoznatljivost Međimurske županije kao iznadprosječno razvijene hrvatske regije.

– Vizija Međimurske županije ostaje kao i u prethodnom razdoblju. Naime, Međimurje vidimo i želimo kao županiju snažnoga poduzetništva zasnovanog na znanju i inovacijama, očuvane prirodne i kulturne baštine te visoke kvalitete življenja – dodaju u REDEA-i.

Dokument je važan jer daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata

Inače, u svim županijama u Hrvatskoj izrađene su županijske razvojne strategije za razdoblje od 2011. do 2013. godine, koje su nakon 2013. godine prema naputku nadležnog ministarstva produživane svake godine, zaključno s 2017. godinom. Kao i Regionalni operativni program, Razvojnu strategiju Međimurske županije izradila je REDEA, koja je akreditirana kao regionalni koordinator za Međimursku županiju. Svrha izrade Razvojne strategije Međimurske županije, kao nasljednika Regionalnoga operativnog programa, bila je pripremiti Županiju, institucije i druge dionike na uspješno korištenje fondova Europske unije i kasnije dostupnih strukturnih fondova.

Okvirni financijski plan provedbe Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. godine izrađen je na temelju procjene planiranih dostupnih sredstava. Financiranje se planira iz nekoliko izvora. Tako se u lokalnim izvorima planiraju sredstva za kapitalna ulaganja i projekte organizacija civilnog društva. Iz županijskog proračuna većina planiranih sredstava potrebna je za projekte poticanja gospodarskog rasta, projekte na području obrazovanja, programe zapošljavanja, unapređenje zdravstvene zaštite, društvenu infrastrukturu, jačanje civilnog društva, potrebe u kulturi, zaštitu prirode, komunalnu infrastrukturu, energetsku učinkovitost i upravljanje regionalnim razvojem.

Dio financiranja osigurat će se kroz državni proračun, odnosno resorna ministarstva, a značajni izvori sredstava za provedbu projekata planirani su iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ostali izvori uključuju javno-privatna partnerstva, sredstva privatnog sektora i drugo.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje