Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje kao županija znanja, poduzetništva i očuvane baštine

Objavljeno:

- dana

PLANIRANJE

Izrada Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. godine u završnoj je fazi.

No, prije upućivanja Prijedloga Razvojne strategije na izglasavanje Županijskoj skupštini, a kako bi se osigurala odgovarajuća uključenost svih subjekata na koje se Strategija izravno odnosi, otvoreno je Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću s ciljem ostvarivanja načela partnerstva i suradnje. Svi zainteresirani sudionici mogu se uključiti u raspravu sve do 16. rujna, kada će se pripremiti finalni izgled Strategije, koja će se potom u takvom obliku uputiti Županijskoj skupštini.

Planski dokument

– Razvojna strategija Međimurske županije do 2020. godine osnovni je planski dokument za održiv društveno-gospodarski razvoj Županije. Dokument je važan ponajprije stoga što daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata Županije, gradova i općina te stvara preduvjete da se razvojni projekti u skladu sa strateškim odrednicama kandidiraju za financiranje sredstvima iz EU fondova te ostalih izvora financiranje – kažu u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje.

Kao vizija, odnosno željeno buduće stanje Županije, definirano je daljnje pozicioniranje i prepoznatljivost Međimurske županije kao iznadprosječno razvijene hrvatske regije.

– Vizija Međimurske županije ostaje kao i u prethodnom razdoblju. Naime, Međimurje vidimo i želimo kao županiju snažnoga poduzetništva zasnovanog na znanju i inovacijama, očuvane prirodne i kulturne baštine te visoke kvalitete življenja – dodaju u REDEA-i.

Dokument je važan jer daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata

Inače, u svim županijama u Hrvatskoj izrađene su županijske razvojne strategije za razdoblje od 2011. do 2013. godine, koje su nakon 2013. godine prema naputku nadležnog ministarstva produživane svake godine, zaključno s 2017. godinom. Kao i Regionalni operativni program, Razvojnu strategiju Međimurske županije izradila je REDEA, koja je akreditirana kao regionalni koordinator za Međimursku županiju. Svrha izrade Razvojne strategije Međimurske županije, kao nasljednika Regionalnoga operativnog programa, bila je pripremiti Županiju, institucije i druge dionike na uspješno korištenje fondova Europske unije i kasnije dostupnih strukturnih fondova.

Okvirni financijski plan provedbe Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. godine izrađen je na temelju procjene planiranih dostupnih sredstava. Financiranje se planira iz nekoliko izvora. Tako se u lokalnim izvorima planiraju sredstva za kapitalna ulaganja i projekte organizacija civilnog društva. Iz županijskog proračuna većina planiranih sredstava potrebna je za projekte poticanja gospodarskog rasta, projekte na području obrazovanja, programe zapošljavanja, unapređenje zdravstvene zaštite, društvenu infrastrukturu, jačanje civilnog društva, potrebe u kulturi, zaštitu prirode, komunalnu infrastrukturu, energetsku učinkovitost i upravljanje regionalnim razvojem.

Dio financiranja osigurat će se kroz državni proračun, odnosno resorna ministarstva, a značajni izvori sredstava za provedbu projekata planirani su iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ostali izvori uključuju javno-privatna partnerstva, sredstva privatnog sektora i drugo.

Izvor:
Foto:

Međimurje

30 godina Gimnastičkog kluba: „Macan je više od kluba. On je obitelj, simbol zajedništva, ustrajnosti i kvalitete“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan svečano je obilježio 30 godina postojanja, a programu koji se održao u multimedijalnoj dvorani Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja Čakovec“ prisustvovali su župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini. Gosti su svim članovima Gimnastičkog kluba zahvalili na kontinuitetu kvalitete, dobrim rezultatima i odličnom radu kao i vrhunskim trenerima koji rade s djecom željnom učenja, treniranja i napredovanja.

– Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan spada u predvodnike međimurskog sporta. Iz njega je ponikao nositelj srebrne olimpijske medalje, prve gimnastičke olimpijske medalje u Hrvatskoj, te je riječ o Klubu koji je desetljećima rasadnik talenata – naglasio je župan Matija Posavec.

– Ovo je zaista veliki jubilej u svjetlu činjenice da je Gimnastički klub Marijan Zadravec Macan jedan od simbola Čakovca i mjesto gdje se stvaraju novi talenti, ali i šampioni – poručila je čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

Tijekom svečanosti iz GK Marijan Zadravec Macan poručili su da će otvoriti balon-dvoranu nadomak Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, a staru sportsku dvoranu na toj lokaciji preurediti u gimnastičku. Macanov dom u centru grada, u svom novom ruhu, postat će centar izvrsnosti za mlade sportaše.

Uoči rođendanskog programa održana je klupska izborna Skupština, na kojoj je potvrđeno da će i u novom četverogodišnjem mandatu Klub voditi predsjednik Željko Jakopec. Dopredsjednik ostaje Mario Vukoja, a tajnik Marijan Vugrinčić. Proslavljeni hrvatski olimpijac Filip Ude imenovan je sportskim direktorom Gimnastičkog kluba.

Predsjednik Željko Jakopec osvrnuo se na protekla tri desetljeća rekavši da se u Klubu radilo s tisućama djece, a pehara i medalja je toliko da se više i ne broje.

– Svima nama Macan je više od kluba. Svima nama Macan je obitelj. Simbolizira zajedništvo, ustrajnost, stručnost, kvalitetu, želju za napretkom, a čega ne bi bilo bez duha kojega nam je usadio upravo Macan i čija ostavština je dio svih nas – poručio je predsjednik Jakopec.

Na svečanosti su podijeljena najviša klupska priznanja. Godišnje nagrade dobili su Matija Novak, Marija Zadravec i Vilim Simon dok je Marijan Vugrinčić primio medalju za životno djelo.

Nastavite čitati

Međimurje

Gradonačelnik Dražen Srpak pokrenuo inicijativu za micanjem graničnog prijelaza u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osamostaljenjem Republike Hrvatske od 1991. godine u Murskom Središću oformljen je granični prijelaz. Kako je ulaskom Hrvatske u schengenski prostor nestala bilo kakva potreba za graničnim prijelazom, gradonačelnik i saborski zastupnik Dražen Srpak pokrenuo je inicijativu za micanjem granične konstrukcije iz Murskog Središća.

Tim je povodom u najsjevernijem hrvatskom gradu boravio Ante Kapulica iz Ministarstva financija. Gradonačelnik Srpak iznio je kompletnu problematiku vezanu za obnovu Sokolskog doma koja će biti gotovo nemoguća ukoliko se s bivšeg graničnog prijelaza ne uklone kontejneri s desne strane u smjeru Slovenije.

– Slažem se s argumentima koje je iznio gradonačelnik Srpak. Ulaskom Hrvatske u schengenski prostor spomenuti resursi više nisu potrebni. Također, kako se bivši granični prijelaz nalazi na mostu i u centru Murskog Središća, svakako ima smisla da se jednostavno ukloni – prokomentirao je Kapulica.

Gradonačelnik Srpak zatražit će sastanak i s ministrom financija Markom Primorcem, kojem će također predstaviti problematiku, a sve s ciljem postizanja dogovora oko potpunog micanja svih dijelova bivšega graničnog prijelaza.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje