Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje kao županija znanja, poduzetništva i očuvane baštine

Objavljeno:

- dana

PLANIRANJE

Izrada Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. godine u završnoj je fazi.

No, prije upućivanja Prijedloga Razvojne strategije na izglasavanje Županijskoj skupštini, a kako bi se osigurala odgovarajuća uključenost svih subjekata na koje se Strategija izravno odnosi, otvoreno je Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću s ciljem ostvarivanja načela partnerstva i suradnje. Svi zainteresirani sudionici mogu se uključiti u raspravu sve do 16. rujna, kada će se pripremiti finalni izgled Strategije, koja će se potom u takvom obliku uputiti Županijskoj skupštini.

Planski dokument

– Razvojna strategija Međimurske županije do 2020. godine osnovni je planski dokument za održiv društveno-gospodarski razvoj Županije. Dokument je važan ponajprije stoga što daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata Županije, gradova i općina te stvara preduvjete da se razvojni projekti u skladu sa strateškim odrednicama kandidiraju za financiranje sredstvima iz EU fondova te ostalih izvora financiranje – kažu u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje.

Kao vizija, odnosno željeno buduće stanje Županije, definirano je daljnje pozicioniranje i prepoznatljivost Međimurske županije kao iznadprosječno razvijene hrvatske regije.

– Vizija Međimurske županije ostaje kao i u prethodnom razdoblju. Naime, Međimurje vidimo i želimo kao županiju snažnoga poduzetništva zasnovanog na znanju i inovacijama, očuvane prirodne i kulturne baštine te visoke kvalitete življenja – dodaju u REDEA-i.

Dokument je važan jer daje osnovu za usmjeravanje i rangiranje razvojnih projekata

Inače, u svim županijama u Hrvatskoj izrađene su županijske razvojne strategije za razdoblje od 2011. do 2013. godine, koje su nakon 2013. godine prema naputku nadležnog ministarstva produživane svake godine, zaključno s 2017. godinom. Kao i Regionalni operativni program, Razvojnu strategiju Međimurske županije izradila je REDEA, koja je akreditirana kao regionalni koordinator za Međimursku županiju. Svrha izrade Razvojne strategije Međimurske županije, kao nasljednika Regionalnoga operativnog programa, bila je pripremiti Županiju, institucije i druge dionike na uspješno korištenje fondova Europske unije i kasnije dostupnih strukturnih fondova.

Okvirni financijski plan provedbe Razvojne strategije Međimurske županije do 2020. godine izrađen je na temelju procjene planiranih dostupnih sredstava. Financiranje se planira iz nekoliko izvora. Tako se u lokalnim izvorima planiraju sredstva za kapitalna ulaganja i projekte organizacija civilnog društva. Iz županijskog proračuna većina planiranih sredstava potrebna je za projekte poticanja gospodarskog rasta, projekte na području obrazovanja, programe zapošljavanja, unapređenje zdravstvene zaštite, društvenu infrastrukturu, jačanje civilnog društva, potrebe u kulturi, zaštitu prirode, komunalnu infrastrukturu, energetsku učinkovitost i upravljanje regionalnim razvojem.

Dio financiranja osigurat će se kroz državni proračun, odnosno resorna ministarstva, a značajni izvori sredstava za provedbu projekata planirani su iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Ostali izvori uključuju javno-privatna partnerstva, sredstva privatnog sektora i drugo.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U veljači se u Međimurju otvaraju dva nova Centra igre i knjižnice igračaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Soldo/UNICEF

U okviru pilot-programa Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj financiranog sredstvima Europske unije, koji u Međimurskoj županiji provodi UNICEF s 11 provedbenih partnera, u veljači ove godine otvaraju se dva nova Centra igre i knjižnice igračaka.

Uz to, uspješno se održavaju i edukacije za stručnjake iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a opremljen je praktikum ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta, Odsjek u Čakovcu.

– U Međimurskoj županiji čak 40 % djece u dobi od tri godine do šest godina nije uključeno u predškolski odgoj. Novootvoreni Centri igre, uz već postojeći, mjesta su za neformalno obrazovanje djece i učenje kroz igru. Posebno su to korisna mjesta za najranjiviju djecu jer se u neformalnom okruženju u blizini svog doma i škole druže s vršnjacima, a druže se i roditelji. Kroz Centre igre i knjižnice igračaka obuhvatit će se više od 450 djece, zaposlena su tri obrazovna stručnjaka, a kako bi se aktivnosti dodatno prilagodile i za obitelji romske nacionalne manjine, dio tima su i tri romska asistenta – ističu iz UNICEF-a.

Aktivnosti u Centrima igre osmišljavaju i provode stručnjaci iz Pučkog otvorenog učilišta „Korak po korak“, UNICEF-ova provedbenog partnera, a igračke i knjige namijenjene novim lokacijama ovih se dana katalogiziraju u praktikumu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Učiteljskog fakulteta, Odsjek u Čakovcu, koji je, ususret novoj akademskoj godini, opremljen inkluzivnim didaktičkim materijalima i vrtićkim namještajem.

Ovako opremljen prostor praktikuma donosi dvojaku korist jer će budući odgojitelji imati priliku iskusiti kako praktičke materijale primijeniti u radu s djecom, a prostor praktikuma namjerava se otvoriti i za djecu koja još nisu upisana u vrtić te im na taj način pružiti mogućnost za igru i učenje u vrtićkom okruženju.

– Mi u POU ‘Korak po korak’ posvećeni smo djeci u riziku i svojim aktivnostima želimo utjecati na poboljšanje njihovih uvjeta života te prilika za obrazovanje. Naša uloga u ovom  pilot-programu, koji u Međimurskoj županiji radi veliku promjenu, uključuje rad na sveobuhvatnom osnaživanju  stručnjaka u sustavu obrazovanja te provođenju aktivnosti u Centrima igre. Centri igre vrlo su važni kao prilike za neformalno obrazovanje i mjesta gdje se djeca i roditelji druže, igraju, razmjenjuju iskustva s drugima, a mogu i besplatno posuditi igračke – objasnila je Sanja Brajković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta ‘Korak po korak’.

Uz aktivnosti u Centrima igre organizirane su i tri pomno osmišljene edukacije za 55 stručnjaka iz područja ranog predškolskog odgoja i obrazovanja iz raznih vrtića. Stručnjaci su učili o važnosti društvene pravde, uvažavanja različitosti, razvoja inkluzivne svijesti te prevladavanja predrasuda i stereotipa u radu s djecom predškolske i rane osnovnoškolske dobi.

Na edukaciji Živjeti različitosti – obrazovanje za društvenu pravdu polaznici su promišljali o različitostima, multikulturalnosti i društvenoj pravdi.

Na edukaciji Stvaranje interkulturalnog okruženja u vrtiću i odgoj za različitost polaznici uče kako nastaju stereotipi te kako djecu potaknuti da kritički razmišljaju i uvažavaju različitosti.

Edukacija o interaktivnoj metodi Persona Doll, u kojoj se lutka koristi kao medijator između odgojitelja i djece te im donosi razne antidiskriminacijske scenarije, namijenjena je stručnjacima koji rade s djecom rane predškolske dobi.

– Izuzetno je važno doprijeti do najranjivije djece i omogućiti im da ostvare svoj puni potencijal. Provedbom pilot-programa EU Jamstvo za svako dijete želimo povećati broj djece uključene u predškolski odgoj, omogućiti da više djece s teškoćama u razvoju ima pristup uslugama koje su im potrebne, osnažiti više roditelja vještinama koje su im potrebne da bi bili spremniji u roditeljskoj ulozi – izjavila je Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Dodajmo da je pilot-program „Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete” financiran sredstvima Europske unije i provodi se u sedam zemalja Europske unije s ciljem osiguravanja pristupa osnovnim uslugama, kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje, kvalitetna prehrana, kvalitetni uvjeti stanovanja i usluge brige o djeci, za djecu koja odrastaju u najtežim okolnostima.

Republika Hrvatska dobila je priliku da modelira EU Jamstvo za svako dijete u suradnji s Europskom komisijom i UNICEF-om kako bi radila na rješavanju problema dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, pa je tako ovaj pilot-program usmjeren prvenstveno na djecu s teškoćama, djecu koja žive u osjetljivom obiteljskom okruženju te djecu pripadnike nacionalnih manjina.

Provodi se u sedam općina Međimurske županije, a kroz suradnju i znanje provedbenih partnera intervencije se odvijaju u trima područjima: integrirane usluge zaštite djece i podrške obiteljima, usluge rane intervencije te pristup kvalitetnom predškolskom odgoju i obrazovanju.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju 26 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u bolnici je još 41 pacijent

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 u Međimurskoj županiji, priopćio je 24. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljeno je 5 pozitivnih slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, dok je na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus dijagnosticiran kod 2 osobe.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testom testirano je 214 osoba, od čega je evidentirano 19 pozitivnih nalaza, što je 8,8 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 219 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 2592.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana je 41 osoba pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 pacijenata, nema otpuštenih pacijenata, 7 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Nema preminulih osoba.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje