Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje postalo bogatije za 25 obrtnika s majstorskom diplomom

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Obrtnička komora u suradnji s Međimurskom županijom i ove je godine nakon završetka edukacije u POU Čakovec dodijelila majstorske diplome obrtnicima iz sjeverozapadne Hrvatske, kao nadogradnju njihova rada i zanata.

Nekima od njih one će omogućiti da u svojim poslovnim prostorima provode stručno usavršavanje mladih naučnika.

Iskustvo i znanje

Među kandidatima koji su u organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije uspješno u ispitnim rokovima položili majstorski ispit u travnju i rujnu 2016. godine bila je i frizerka Sanja Slaviček iz Draškovca, koja je trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje stekla u čakovečkoj Gospodarskoj školi.

– Diplomu majstora frizera stekla sam nakon dvotjedne edukacije i polaganja ispita u Pučkom otvorenom učilištu. Nakon što smo prošli teoretski i praktični dio školovanja, provjere svega naučenog trajale su četiri dana. Time sam na neki način položila četvrti stupanj stručne spreme, koji programom nije predviđen kod zanimanja frizer za žene i muškarce – pojasnila je Slaviček, dodavši da će joj diploma itekako pomoći u poslu.

Majstorska diploma je preduvjet u većini djelatnosti za otvaranje obrta

Naime, u njezinu slučaju, majstorska diploma omogućit će joj da u lani otvorenom frizerskom salonu “Scissors“ ima i mlade naučnike na stručnom usavršavanju. Tijekom prigodne svečanosti, osim ove mlade poduzetnice, diplome je iz ruku međimurskog župana Matije Posavca i predsjednika Obrtničke komore Međimurske županije Borisa Lukovnjaka primilo još trideset i dvoje novih majstora iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Zagreba. 

Ispite su polagali u petnaest različitih zanimanja, a trojica kandidata polagala su po dva majstorska ispita. Pet je novih majstora strojobravara (Igor Gosarić, Milan Bakšaj, Rok Munđar, Stjepan Kranjčec i Mario Dvoršćak), četiri vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije (Draženko Igrec, Tomislav Andrašec, Nikola Šegović, Peter Rodek), po tri bravara (Benjamin Hižman, Branko Korošec, Igor Buhanec), elektroinstalatera (Davor Kočila, Andrija Pleh, Draženko Igrec) i plinoinstalatera (Peter Rodek, Josip Hudinčec i Ivan Štefić) te tri frizerke (Nikolina Kisić Mamić, Sanja Slaviček, Marina Puh). Tu su još po dvoje kuhara (Katarina Novak i Marijan Marinjaš), očnih optičara (Ivančica Majdak i Natalija Toplek) i natkonobara (Zoran Tomašić i Marijan Martinjaš) te po jedna kozmetičarka (Mirela Kordić Horvat), autolimar (Ivan Horvat), automehaničar (Dubravko Stamenković), bravar (Benjamin Hižman), autolakirer (Josip Lajtman), limar (Teodor Špoljarić), fasader (Goran Obadić), stolar (Ivan Zvonarek) i zidar (Ivan Vurušić). Međimurski župan Matija Posavec je naglasio da je ovo velik uspjeh za majstore osobno, kao i za cijelu zajednicu, jer je ovim činom obogaćeno međimursko gospodarstvo.

Jedna im je malo

– Zanimanja za koja ste postali majstori u velikoj većini su ona za koja postoji interes, koja su tražena, u određenom segmentu i deficitarna, tako da vjerujem da vas tek čeka puno posla – poručio im je župan. Posebne čestitke uputio je Draženku Igrecu iz Preloga, Marijanu Martinjašu iz Čakovca i Peteru Rodeku iz Kotoribe, kojima su uručene dvostruke majstorske diplome. 

Inače, ove godine se u Obrtničkoj komori mogu polagati majstorski ispiti za 32 različita obrtnička zanimanja. Svi zainteresirani detaljne informacije mogu saznati od stručnog suradnika Roberta Varge na broj telefona 040/313-971, odnosno putem e-maila [email protected].

Ministarstvo gospodarstva kasnilo

Nakon višemjesečnog čekanja na odluku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o učenicima deficitarnih obrtničkih zvanja kojima će oni dodijeliti stipendije, ovih dana su počele o tome stizati informacije. Naime, prema podacima dostupnima Obrtničkoj komori Međimurske županije, od učenika koji su se nalazili na njezinoj privremenoj rang-listi kao mogući stipendisti, njih troje je dobilo stipendije Ministarstva, te su s nje obrisani. 
Na internetskim stranicama Obrtničke komore objavljena je korigirana rang-lista s učenicima koji će zajedno s njihovim roditeljima biti pisanim putem pozvani na potpisivanje ugovora o stipendiranju, koje će se održati uskoro. Ako je još netko od učenika na rang-listi u međuvremenu dobio stipendiju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dužan je odmah obavijestiti Obrtničku komoru.

400 kandidata iz gotovo svih dijelova Hrvatske dosad je uspješno položilo 425 majstorskih ispita, uglavnom u zanimanjima traženima na tržištu

14 dana trajao je teoretski i praktični dio školovanja budućih majstora. Potom je slijedila višednevna provjera svega naučenog u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec

20 godina se organiziraju majstorski ispiti u županijskoj Obrtničkoj komori. Kandidatima koji polože ispite otvaraju se brojne poslovne mogućnosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje