Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje postalo bogatije za 25 obrtnika s majstorskom diplomom

Objavljeno:

- dana

USPJEH

Obrtnička komora u suradnji s Međimurskom županijom i ove je godine nakon završetka edukacije u POU Čakovec dodijelila majstorske diplome obrtnicima iz sjeverozapadne Hrvatske, kao nadogradnju njihova rada i zanata.

Nekima od njih one će omogućiti da u svojim poslovnim prostorima provode stručno usavršavanje mladih naučnika.

Iskustvo i znanje

Među kandidatima koji su u organizaciji Obrtničke komore Međimurske županije uspješno u ispitnim rokovima položili majstorski ispit u travnju i rujnu 2016. godine bila je i frizerka Sanja Slaviček iz Draškovca, koja je trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje stekla u čakovečkoj Gospodarskoj školi.

– Diplomu majstora frizera stekla sam nakon dvotjedne edukacije i polaganja ispita u Pučkom otvorenom učilištu. Nakon što smo prošli teoretski i praktični dio školovanja, provjere svega naučenog trajale su četiri dana. Time sam na neki način položila četvrti stupanj stručne spreme, koji programom nije predviđen kod zanimanja frizer za žene i muškarce – pojasnila je Slaviček, dodavši da će joj diploma itekako pomoći u poslu.

Majstorska diploma je preduvjet u većini djelatnosti za otvaranje obrta

Naime, u njezinu slučaju, majstorska diploma omogućit će joj da u lani otvorenom frizerskom salonu “Scissors“ ima i mlade naučnike na stručnom usavršavanju. Tijekom prigodne svečanosti, osim ove mlade poduzetnice, diplome je iz ruku međimurskog župana Matije Posavca i predsjednika Obrtničke komore Međimurske županije Borisa Lukovnjaka primilo još trideset i dvoje novih majstora iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Zagreba. 

Ispite su polagali u petnaest različitih zanimanja, a trojica kandidata polagala su po dva majstorska ispita. Pet je novih majstora strojobravara (Igor Gosarić, Milan Bakšaj, Rok Munđar, Stjepan Kranjčec i Mario Dvoršćak), četiri vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije (Draženko Igrec, Tomislav Andrašec, Nikola Šegović, Peter Rodek), po tri bravara (Benjamin Hižman, Branko Korošec, Igor Buhanec), elektroinstalatera (Davor Kočila, Andrija Pleh, Draženko Igrec) i plinoinstalatera (Peter Rodek, Josip Hudinčec i Ivan Štefić) te tri frizerke (Nikolina Kisić Mamić, Sanja Slaviček, Marina Puh). Tu su još po dvoje kuhara (Katarina Novak i Marijan Marinjaš), očnih optičara (Ivančica Majdak i Natalija Toplek) i natkonobara (Zoran Tomašić i Marijan Martinjaš) te po jedna kozmetičarka (Mirela Kordić Horvat), autolimar (Ivan Horvat), automehaničar (Dubravko Stamenković), bravar (Benjamin Hižman), autolakirer (Josip Lajtman), limar (Teodor Špoljarić), fasader (Goran Obadić), stolar (Ivan Zvonarek) i zidar (Ivan Vurušić). Međimurski župan Matija Posavec je naglasio da je ovo velik uspjeh za majstore osobno, kao i za cijelu zajednicu, jer je ovim činom obogaćeno međimursko gospodarstvo.

Jedna im je malo

– Zanimanja za koja ste postali majstori u velikoj većini su ona za koja postoji interes, koja su tražena, u određenom segmentu i deficitarna, tako da vjerujem da vas tek čeka puno posla – poručio im je župan. Posebne čestitke uputio je Draženku Igrecu iz Preloga, Marijanu Martinjašu iz Čakovca i Peteru Rodeku iz Kotoribe, kojima su uručene dvostruke majstorske diplome. 

Inače, ove godine se u Obrtničkoj komori mogu polagati majstorski ispiti za 32 različita obrtnička zanimanja. Svi zainteresirani detaljne informacije mogu saznati od stručnog suradnika Roberta Varge na broj telefona 040/313-971, odnosno putem e-maila [email protected].

Ministarstvo gospodarstva kasnilo

Nakon višemjesečnog čekanja na odluku Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta o učenicima deficitarnih obrtničkih zvanja kojima će oni dodijeliti stipendije, ovih dana su počele o tome stizati informacije. Naime, prema podacima dostupnima Obrtničkoj komori Međimurske županije, od učenika koji su se nalazili na njezinoj privremenoj rang-listi kao mogući stipendisti, njih troje je dobilo stipendije Ministarstva, te su s nje obrisani. 
Na internetskim stranicama Obrtničke komore objavljena je korigirana rang-lista s učenicima koji će zajedno s njihovim roditeljima biti pisanim putem pozvani na potpisivanje ugovora o stipendiranju, koje će se održati uskoro. Ako je još netko od učenika na rang-listi u međuvremenu dobio stipendiju Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, dužan je odmah obavijestiti Obrtničku komoru.

400 kandidata iz gotovo svih dijelova Hrvatske dosad je uspješno položilo 425 majstorskih ispita, uglavnom u zanimanjima traženima na tržištu

14 dana trajao je teoretski i praktični dio školovanja budućih majstora. Potom je slijedila višednevna provjera svega naučenog u Pučkom otvorenom učilištu Čakovec

20 godina se organiziraju majstorski ispiti u županijskoj Obrtničkoj komori. Kandidatima koji polože ispite otvaraju se brojne poslovne mogućnosti.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Više od 850 sudionika na nedjeljnom Polumaratonu Zrinski

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 16. travnja predstavljeno je novo izdanje najpopularnije i najmasovnije međunarodne utrke, koja se održava povodom Dana Međimurske županije – Polumaratona Zrinski.

Pročelnica Službe za poslove župana Petra Vadlja istaknula je da je riječ o događaju koji oslikava duh Međimurja: „I ove godine nizom sportskih manifestacija pokazujemo da je naša Županija apsolutno zasluženo, prva u Hrvatskoj, ponijela titulu Europske regije sporta. U nedjelju ćemo to potvrditi na sedmom izdanju Polumaratona Zrinski, nakon čega slijedi spidvej spektakl u Donjem Kraljevcu, zatim naš poznati BIMEP, te biciklistička utrka na ranču Curek. Međimurje živi sport kroz sve generacije, živi zdravo i održivo što simbolizira i ovogodišnji slogan promoviran uz Dane Međimurske županije – Green is in Međimurje je in.“

Dodala je da je Polumaraton Zrinski snažna promocija i kraja i sporta te zahvalila članovima organizacijskog odbora na predanosti, kao i novinarima na praćenju bogatog programa Dana Međimurske županije.

Konferenciji su – u ime organizatora – prisustvovali članovi Atletskog kluba Međimurje, na čelu s predsjednikom Marijem Dobšom koji naglašava: „Polumaraton Zrinski najveća je utrka Međimurja i već dosad se prijavilo više od 850 sudionika iz nekoliko zemalja. Prognostičari su za nedjelju najavili temperaturu zraka između 8 i 13° C, što je za trčanje optimalno. O sigurnosti utrke brinut će veliki broj volontera, od vatrogasaca, studenata i srednjoškolaca do pripadnika Crvenog križa, uz podršku Policijske uprave međimurske“.

Dobša je dodao da je Polumaraton Zrinski šlag na torti niza sportskih manifestacija koje AK Međimurje organizira, te predstavlja rezultat rada Kluba sa svim generacijama. Mario Dobša zahvalio je i Međimurskoj županiji koja stoji iza ovog velikog sportskog pothvata.

Nenad Veselko pozvao je vozače na strpljenje, tijekom primjene posebne regulacije prometa u gradu u cilju nesmetanog odvijanja utrke. Start utrke je u nedjelju, 21. travnja, u 9 sati u Zrinsko-frankopanskoj ulici, a cilj na Trgu Republike. Sudionici utrke i ove godine biraju između kraće dionice od 5 kilometara te dulje od 21 kilometra.

I Božica Horvat, članica AK-a Međimurje, zahvalila je Međimurskoj županiji i sponzorima na podršci koja, ne samo da omogućava ovaj događaj, već i osigurava pehare i nagrade najuspješnijim trkačicama i trkačima, te dodala da se vrijednost Polumaratona Zrinski ogleda i u činjenici da mu se sve češće priključuju timovi tvrtki i ustanova te ovaj oblik aktivnog druženja koriste za snažnije povezivanje unutar svojih kolektiva.

Nastavite čitati

Međimurje

Osnovna škola Mursko Središće ide u dogradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Murskom Središću je osnovna škola izgrađena prije 60 godina i dobro je desetljećima služila učenicima, međutim, nedostatna je za sve učenike u jednoj smjeni i provođenje jednosmjenske nastave koja je važna za boravak roditelja s djecom, mogućnosti izvannastavnih aktivnosti, mogućnosti organizacije školskih izleta ili odlaska na kazališne i druge predstave i mnoge druge stvari koje danas polako postaju standard.

Vlada Republike Hrvatske teži jednosmjenskoj nastavi na području cijele Republike Hrvatske, a pomoć u tome su velika sredstva koja su osigurana za Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Vlada Republike Hrvatske je tako putem NPOO-a osim za dječje vrtiće, koji u Murskom Središću ide u dogradnju, osigurala sredstva i za gradnju i dogradnju osnovnih škola, pri čemu je Grad Mursko Središće u suradnji s osnivačekm osnovne škole, Međimurskom županijom, te Osnovnom školom Mursko Središće protekle tri godine aktivno radio na pripremi i prijavi projekta dogradnje osnovne škole. Prije nekoliko su mjeseci i gradonačelnik Dražen Srpak i župan Međimurske županije, Matija Posavec i bili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja upravo s ciljem izvida terena po pitanju prijavljenih idejnih projekata.

Sjajna je vijest što je prije nekoliko dana izdana Suglasnost na idejni projekt i omogućeno financiranje u iznosu od 100 %. To znači da će biti dograđeno devet novih učionica, knjižnica i blagovaona. Slijedi korak izrade glavnog projekta i same prijave, nakon čega bi trebala uslijediti i gradnja i kroz koju godinu sva će djeca u Murskom Središću biti u jutarnjoj smjeni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje