Povežite se s nama

Međimurje

Međimurje: tvrtka iz Preloga lani imala najveću dobit, a plaće radnika u ovoj županiji niže od hrvatskog prosjeka

Objavljeno:

- dana

U Međimurskoj županiji u 2021. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište su imala 3623 poduzetnika, kod kojih je bilo 28593 zaposlena, objavila je FINA.

To je odnosu na prethodnu godinu povećanje broja zaposlenih za 3,1 %.

Poduzetnici županije ostvarili su u 2021. godini ukupne prihode u iznosu od 18,6 milijardi kuna (18,8 % više u odnosu na 2020.), ukupne rashode od 17,5 milijardi kuna (18,9 % više), dobit razdoblja u iznosu od 1,1 milijardu kuna (14,2 % više), gubitak razdoblja od 165,3 milijuna kuna (3,7 % više) te neto dobit od 967,6 milijuna kuna (16,2 % više).

Međimurska županija, u odnosu na druge županije, na 10. je mjestu prema broju poduzetnika i iskazanoj neto dobiti, na 8. mjestu prema broju zaposlenih kod poduzetnika te na 9. mjestu prema iskazanim ukupnim prihodima.

Prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom ukupnih prihoda i broja zaposlenih, Međimurska županija na 15. je mjestu, prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenim odnosom neto dobiti i broja zaposlenih zauzima 12. mjesto, a po ekonomičnosti poslovanja 9. mjesto među svim županijama.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Međimurskoj županiji, najveće prihode u 2021. godini ostvario je LPT d.o.o. iz Preloga (635 milijuna kuna), kao i najveću dobit razdoblja (76,7 milijuna kuna) te najveći izvoz (607,4 milijuna kuna).

Najveći broj zaposlenih imala je tvrtka HAIX OBUĆA d.o.o. iz Male Subotice (1163). Mesna Industrija Vajda d.d. iz Čakovca druga je po visini ostvarenih prihoda (552,4 milijuna kuna).

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika sa sjedištem u Međimurskoj županiji, u 2021. godini, iznosila je 5727 kuna, što je 7,1 % više u odnosu na 2020. godinu, ali i 9,8 % niže u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću zaposlenih kod poduzetnika na razini RH (6350 kuna).

Međimurje

Gradonačelnik Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Novak potpisali Sporazum o sufinanciranju rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak potpisali su Sporazum o sufinanciranju rada.

Radi se o Sporazumu kojim se regulira zapošljavanje osobe na poslovima potrebnima za Udrugu umirovljenika Prelog, čime će se uvelike olakšati njihov rad.

– Stranke ovog Sporazuma o sufinanciranju rada (u daljnjem tekstu Sporazum) suglasno utvrđuju zajednički interes za angažiranjem osobe koja će kao zaposlena osoba obavljati tekuće poslove potrebne za redovito funkcioniranje Udruge, a posebno poslove provođenja projektnih aktivnosti na projektima Udruge – stoji u jednom od članaka Sporazuma.

Gradonačelnik Kolarek istaknuo je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom, naglasivši veliko zadovoljstvo što su Udruga umirovljenika Prelog i sve njihove sekcije izuzetno aktivne, s velikim brojem članova koji se uključuju u brojne aktivnosti.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje