Povežite se s nama

Međimurje

„Međimurska priroda“ dodjeljuje čak 11 nagrada najboljim čuvarima prirode i zaslužnim pojedincima

Objavljeno:

- dana

„Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije ove godine dodijelila je 11 nagrada najboljim mladim čuvarima prirode i zaslužnim pojedincima u 2022. godine. Nagrade će im biti uručene u nedjelju, 31. srpnja, u Frkanovcu na Matulovu gruntu.

Naime, tog će se datuma održati 2. kamp za mlade čuvare prirode, a koji se organizira uz obilježavanje Svjetskog dana rendžera (31. srpnja). Kamp se provodi u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Stanica Čakovec, a gostuje animator Matija Bobek. U 16 sati započinju radionice za djecu za koje je potrebna online prijava. Broj sudionika je ograničen, a cijena kampa je 100 kuna po djetetu. Prijave se primaju do 27. srpnja ili do popunjenja slobodnih mjesta, a poveznica za prijavu nalazi se na mrežnoj stranici „Međimurske prirode“. Podjela nagrada najboljim mladim čuvarima prirode i zaslužnim pojedincima u 2022. godini je u 19 sati.

Među nagrađenima su: Zora Jambrović (Najbolja mlada čuvarica prirode), Matija Sakal (Najbolji mladi čuvar prirode), Borna Sakal (dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode), Viacheslav Shupta (dobitnik priznanja u kategoriji Mladi čuvar prirode), učenice OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta (Najbolja skupina mladih čuvara prirode), Darko Oreški (Senior čuvar prirode – Nagrada za cjeloživotni aktivizam u zaštiti prirode), Alex Horvat (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode 2022.), Miljenko Vrančić (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode), Željko Mezga (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode), Nikola Tomašić (Godišnje priznanje za aktivizam u zaštiti prirode), Vlasta Vugrinec (Najbolji novinarski rad na teme zaštite prirode u Međimurskoj županiji).

Međimurje

U „Riznici Međimurja“ predstavljena monografija „Nematerijalna baština Međimurja“ i kalendar MMČ-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potaknuti prošlogodišnjim velikim interesom za kalendarom koji na svojim listovima predstavlja bogatu nematerijalnu baštinu Međimurja, i ove godine Muzej Međimurja Čakovec odlučio je predstaviti zidni kalendar za 2023. godinu.

Promocija je održana u božićnom ambijentu i atmosferi multimedijalne dvorane, novootvorenoj Muzeja nematerijalne baštine – „Riznica Međimurja“, gdje je, osim predstavljanja kalendara za 2023. godinu, bila održana promocija monografije „Nematerijalna baština Međimurja“ autorice Janje Kovač, više kustosice i voditeljice Etnografskog odjela.

Monografija predstavlja višegodišnji istraživački rad na razotkrivanju zakulisnih kutaka bogate međimurske nematerijalne baštine, pa se tako u ovoj knjizi može puno saznati o umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita, vađenju zlata, umijeću izrade cekera i uporabnih predmeta od komušine koje je od ove godine upisano na listu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, o međimurskoj popevki koja se od 2018. godine nalazi na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine te mnogim drugim „blagima“ Međimurja.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja tradicijske kulture.

– U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera, koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje ju oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi – rekao je Grula.

Knjiga prati i opširnije opisuje tematiku stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, koji je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasio najboljim stalnim postavom, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan te pohvalila rad neumorne istraživačice međimurske etno baštine Janje Kovač čini je entuzijazam rezultirao muzejskim postavom „Minijature“ i knjigom „Nematerijalna baština Međimurja.“

Svoje dojmove i impresije prilikom stvaranja ove monografije iznijela je autorica Janja Kovač, spomenuvši poimence ljude s kojima je surađivala te im zahvalila na doprinosu u stvaranju ove vrijedne monografije.

– Međimurje je poznato po svom bogatstvu nematerijalne kulturne baštine, a osim popevki, ponosimo se našim starim običajima, usmenim predajama, vjerovanjima i narodnim mudrostima. Blaga su to koja uz kulturna i materijalna dobra nastojimo očuvati od zaborava i njihov značaj prenijeti na mlađe generacije, a koja je prepoznao i UNESCO koji je tri kulturna dobra s područja Međimurja upisao na svoju Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Važnu ulogu u očuvanju naše baštine imaju stotine kulturnih amatera, brojne kulturno-umjetničke udruge i društva, pojedinci i ustanove, među kojima važno i neizostavno mjesto zauzima Muzej Međimurja Čakovec, stoga mi je drago što još jedna vrijedna monografija izlazi iz njihove biblioteke te nas vodi na zanimljivo putovanje i upoznavanje s međimurskim običajima i nematerijalnom kulturnom baštinom – napisao je župan Međimurske županije Matija Posavec u predgovoru ove monografije, vrijedne za čitavo Međimurje.

Knjiga „Nematerijalna baština Međimurja“ izlazi u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec, a na 124 stranice donosi rezultate rada na istraživanju nematerijalne baštine Međimurja koji su se odvijali zadnjih pet godina.

Predstavljanju monografije prisustvovali su brojni zaljubljenici i štovatelji kulturne baštine Međimurja, dok je u glazbenom dijelu nastupila Lea Šprajc s prekrasnim izvedbama međimurskih tradicionalnih pjesama.

Nastavite čitati

Međimurje

Ljubomir Kolarek novi je predsjednik HDZ-a Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska organizacija HDZ-a Međimurske županije u nedjelju, 4. prosinca, birala je svog novog predsjednika.

Ipak, imali su samo jednog kandidata za navedenu poziciju i to je bio Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga. Županijsko izborno povjerenstvo HDZ-a Međimurske županije 20. studenoga povrdilo je Kolareka kao jedinog kandidata.

– Na danas održanim izvanrednim izborima za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga, izabran je za predsjednika s 576 glasova od ukupno izašlih 578 članova. Iskrene čestitke novom predsjedniku! – objavio je međimurski HDZ na svom Facebooku u nedjelju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje