Povežite se s nama

Međimurje

“Međimurska priroda”: Opasna američka zvijer luta Međimurjem?

Objavljeno:

- dana

Piše: Velimir Bašek, glavni čuvar prirode

Proteklog su tjedna lokalni, ali i nacionalni mediji bili puni napisa o neobičnoj zvijeri koja se kreće područjem na granici Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

Lovačka je kamera snimila nepoznatu divlju životinju visine od oko 80 centimetara, dužine od oko metar i pol s izrazito dugim repom kako se kreće poljima oko Legrada, Donje Dubrave i Kotoribe. Dostupna snimka je loše kvalitete, snimljena u sumrak i bez boje, no ipak su se pojavila nagađanja da se radi o – pumi.

Pa iako je na našim prostorima ovo ime poznatije kao naziv poznatog sportskog brenda i puno je vjerojatnije da se obris ove životinje uoči na tenisicama nego u divljini, nemali je broj stručnih i manje stručnih komentatora uvjeren da se radi upravo o ovoj opasnoj mački.

Skrovita noćna životinja

Puma se inače prirodno ne pojavljuje ni blizu Međimurja ili Hrvatske, niti pak nastanjuje prirodne predjele u Europi. Njezina staništa nalazimo u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi. Pripada porodici velikih mačaka, a pojavljuje se pod raznim imenima poput planinskog lava ili pantere. Samo je jaguar veća mačka od pume na području Amerika. Izrazito je skrovita i noćna životinja, ali ju je moguće opaziti i po danu. Iako lovi razne kopitare, pa i one velike poput jelena, napadi na ljude su vrlo rijetki.

Ako se pak uputite ovih dana u potragu međimurskom divljinom, znajte da su pume krem boje s crnim vrhovima ušiju i repa, a odrasli mužjak može biti dugačak do 2 i pol metra i težine oko 70 kilograma. Budući da pume mogu trčati brzinom do 50 km/h i skočiti do 6 metara, nemojte se previše pouzdati u vlastite noge, jer utrka vjerojatno ne bi bila ravnopravna.

Zasad još nijedan zoološki vrt nije prijavio nestanak ili bijeg pume ili slične velike mačke iz svojih kaveza, pa postoji mogućnost da je naš neznanac bio nekome egzotični kućni ljubimac koji se riješio okova ili pak su količine hrane potrebne za zadovoljavanje apetita ovoga uznika mesoždera počele predstavljati preveliki trošak za kućni budžet njegova vlasnika.

Šalu na stranu, s obzirom da u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću reći koja se to životinja ovih dana kreće po šumama donjeg Međimurja, pozivamo sve one koji inače poslom ili dokolicom pohode prirodu na tim područjima da to rade s povećanom dozom opreza do trenutka dok se nepoznata životinja ne identificira ili ulovi.

Međimurje

U Međimurju nema novih pozitivnih nalaza na koronavirus

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 72 uzorka, od čega nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 1. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 3 osobe. Ukupan broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 8.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 64.202 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 1 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata nema hospitaliziranih kao ni otpuštenih pacijenata, na invazivnoj respiraciji nema pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Oba pobjednika 17. natjecanja u oranju iz Preloga: to su Bernard Matijević i Luka Perko!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Udruga orača Međimurske županije

Županijsko natjecanje u oranju održano je jučer, zadnjega dana srpnja, na polju poznatom kao “Pijavišče” uz čakovečku južnu obilaznicu. Bilo je to već 17. izdanje natjecanja, a u konkurenciji od deset natjecatelja prva mjesta osvojili su Bernard Matijević (plug premetnjak) i Luka Perko (plug ravnjak). Zanimljivo je da oba šampiona dolaze iz Preloga.

Natjecanje su zajednički organizirali Međimurska županija, Grad Čakovec te općine Strahoninec i Mala Subotica, kao i Udruga orača Međimurske županije.

Prilikom otvorenja prisutnima su se obratili predsjednik Udruge orača Stjepan Pokrivač, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, dožupan Josip Grivec, kao i viša stručna savjetnica u Podružnici Međimurske županije Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Suzana Pajić.

Drugo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Bruno Čerjavić iz Strahoninca, dok je treće pripalo Juri Jalušiću iz Ivanovca. Srebrni u kategoriji ravnjaka bio je pak David Hajdinjak iz Čakovca, a brončani Ivan Novak iz Preloga.

I ove je godine organizirano kuhanje finoga graha, što je majstorski “riješio” Dalibor Tkalčec-Kuki uz sina Svena i partnericu Mirjanu Kučinu.

Elemente poput naora i razora prikazali su, zanimljivo, ponajprije mladi orači, u rasponu od 23 do 30 godina.

– Izrazito smo ponosni na tu činjenicu, jer ona znači da dobro radimo svoj posao, promičemo naše zanimanje i potičemo mlade da rade nešto dobro te da nauče ovaj primarni dio obrade zemlje, bez kojeg nema žita, pa ni kruha ni druge hrane – istaknula je tajnica Udruge orača Katarina Pokrivač iz Svetog Križa. Tijekom 2021. došlo je do promjena u vodstvu Udruge; od pozicije predsjednika oprostio se Josip Kolarić. On je tu dužnost obavljao čak 16 godina, a sposobnog nasljednika dobio je u liku Stjepana Pokrivača.

Gosti i orači stigli su iz čak pet županija, dok su suci bili iz susjedne, Koprivničko-križevačke. Državna smotra ove se godine, nažalost, neće održati, no kako napominje novi predsjednik Udruge, u planu im je organizirati regionalnu smotru na kojoj bi se okupili najbolji orači sa sjevera Hrvatske.

Za kraj dodajmo da je Međimurska županija bila jednom od samo triju u kojima se natjecanje održalo u ovim pandemijskim okolnostima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje