Povežite se s nama

Život i društvo

Međimurska županija i Općina Belica sufinanciraju navodnjavanje i pokrivaju čak 90 posto troškova

Objavljeno:

- dana

Župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, potpisivanjem sporazuma o sufinanciranju sustava navodnjavanja Belica, najavili su projekt nemjerljive vrijednosti za razvoj i zaštitu poljoprivredne proizvodnje od rizika koje donose klimatske promjene.

Ovim sporazumom uređeni su uvjeti prve faze izvođenja sustava na 337 hektara, pri čemu Međimurska županija i Općina Belica – u jednakim omjerima – preuzimaju obvezu sufinanciranja 90 posto fiksnih troškova u prvih pet godina rada sustava, što znači da samo 10 posto pada na teret korisnika.

Bude li dovoljno interesa među poljoprivrednicima, sustav će se u narednoj fazi uspostaviti za ukupno 719 hektara.

Važno je razlučiti da je riječ o projektu čija je vrijednost procijenjena na pet milijuna eura, a sredstva se u 100-postotnom iznosu osiguravaju iz strateškog plana posvećenog razvoju poljoprivrede Republike Hrvatske do 2027.  Raspisivanje natječaja očekuje se u prvoj polovici ove godine do kada je potrebno s poljoprivrednicima potpisati 70 posto predugovora, kao preduvjet kandidiranju projekta.

Sredstva koja ulažu Međimurska županija i Općina Belica odnose se na trošak koji bi – u protivnom – pao na leđa poljoprivrednika.

-Nakon niza izazova, stigli smo do najvećeg projekta posvećenog razvoju poljoprivrede u Međimurju. Ishodili smo građevinsku dozvolu za sustav navodnjavanja, a ovim sporazumom preuzimamo veliku većinu i fiksnih troškova, kako bismo motivirali poljoprivrednike da sustav koriste – rekao je župan te dodao da će se realizacijom prve faze omogućiti navodnjavanje 887 čestica od 509 posjednika.

Županiji i županu Posavcu zahvalio je predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić rekavši da je voda izvor života, ali i preduvjet opstanka poljoprivrednika.

-Navodnjavanje će stabilizirati proizvodnju, ali i povećati kvalitetu naših proizvoda. Sustavom zaokružujemo infrastrukturu čija je važnost za razvoj poljoprivrede nemjerljiva – rekao je Mesarić-

 -Ovaj projekt je dokaz da Županija vodi sustavnu brigu za poljoprivrednike i zato zahvaljujem županu i stručnim službama na ustrajnosti. Sporazumom ulazimo u finale velikog projekta koji će, uz zaštitu usjeva, značiti i povećanje vrijednosti zemljišta – rekao je načelnik Belice Zvonimir Taradi.

Život i društvo

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Donja Dubrava u završnoj fazi pokusnog rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Donjoj Dubravi je prilikom terenskog obilaska Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava predstavljen rad uređaja.

Uređaj je sastavni dio jednog od najvećih i najvažnijih infrastrukturnih projekata u Međimurskoj županiji – projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava. Međimurske vode potpisale su Sporazum o izgradnji uređaja u siječnju 2021. godine, a u pokusni rad je pušten 23. listopada 2023. godine.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Donja Dubrava  sufinancira se iz Kohezijskog fonda Europske unije i nacionalnih sredstava, a vrijedan je 33.054.461,80 EUR bez PDV-a. Bespovratna sredstva iznose oko 72 posto, dok se preostali dio pokriva iz Državnog proračuna, proračuna Hrvatskih voda i proračuna jedinica lokalne samouprave.

-Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda  Donja Dubrava kapaciteta je 13 000 ekvivalent stanovnika s uključenim III. stupnjem pročišćavanja i kompletnim postrojenjem za obradu mulja. Uređaj će pročišćavati sanitarne otpadne vode sa područja Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba) – izjavio je voditelj projekta u Međimurskim vodama, Marin Leskovar.

Projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda se provodi s početkom u veljači 2020. godine kroz realizaciju 6 komponenti. Predviđena je izgradnja sustava odvodnje sanitarnih otpadnih voda na području Grada Preloga (naselja Oporovec, Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Čukovec), te Općine Sveta Marija (Donji Mihaljevec i Sveta Marija), Općine Donji Vidovec (naselje Donji Vidovec), Općine Donja Dubrava (naselje Donja Dubrava) i Općine Kotoriba (naselje Kotoriba).

Nastavite čitati

Život i društvo

U Visokom odigran 24. Memorijalni malonogometni turnir “Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju je u Visokom proslavljen blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika Župe i Općine Visoko, te je tim povodom tradicionalno održan i 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” u čast poginulom branitelju.

Visočki branitelj Zvonko Simon, pripadnik 7. gardijske brigade Pume, poginuo je u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja s 26 godina. Kao i svake godine dosad, delegacija udruga branitelja, načelnik Dragutin Mateković i varaždinski župan Anđelko Stričak, zajedno s obitelji pokojnog hrvatskog branitelja, i ove su godine odali počast poginulom Zvonku Simonu polaganjem vijenca na mjesnom groblju u Visokom.

Nakon svete mise koju je predvodio Denis Barić, otvoren je 24. Memorijalni malonogometni turnir „Zvonko Simon” na kojem su sudjelovale ekipe iz Varaždinske, Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije. Prvo mjesto pritom je osvojila ekipa Magoi Drašković, drugo mjesto pripalo je ekipi MNK Visoko, a treće ekipi Junajted. Najboljim igračem proglašen je Jan Jež, a najboljim golmanom Miroslav Plantić.

Općinski načelnik Dragutin Mateković zahvalio je svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju ovoga turnira.

– Drago mi je da na ovaj način i u ovolikom broju možemo odati počast našemu branitelju, našemu Zvonku Simonu, ali i svim drugim poginulim braniteljima. Njihov doprinos u Domovinskom ratu je neizreciv, stoga im velika hvala, zauvijek će biti u našim mislima i srcima – rekao je načelnik Mateković.

Nagrade pobjednicima dodijelio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, rekavši kako je lijepo vidjeti mladost i na sportskim terenima i kao pripomoć organizatoru UDVDR Klub Visoko, da poštuju one koji su ugradili sebe kod stvaranja domovine.

– 24. Memorijalni turnir „Zvonko Simon” je jedan od najstarijih takvih turnira u našoj domovini. Održava se u spomen na sve poginule branitelja, nazvan je po Zvonku koji je rođen i pokopan na Visokom, a poginuo je prvog dana VRO-a Oluja kao pripadnik 7. gbr Puma. O doprinosu Visočkih branitelja obrani i oslobađanju domovine najbolje govori podatak da je rijetka kuća iz koje nije bilo branitelja – poručio je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje