Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija prva testira novi sustav nadzora upravnih akata

Objavljeno:

- dana

NAJUČINKOVITIJI

U organizaciji Ministarstva uprave u Kongresnoj dvorani LifeClass Termi Sveti Martin održan je kolegij predstojnika svih ureda državne uprave u Županijama, tijekom kojeg je državni tajnik Mihovil Škarica okupljenima predstavio nedavno usvojen Akcijski plan provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020. godine.

Škarica je uoči kolegija odradio i radni sastanak s županom Posavcem koji je državnog tajnika upoznao sa svime što Županija radi i načinom na koji funkcionira javna uprava u Međimurju. Naime, prema procijeni Instituta za javne financije, u javnom sektoru u Međimurju je samo 6 posto svih zaposlenih od ukupnog broja zaposlenih.
– To je postotak koji je iznad europskog prosjeka, što znači da smo ekspeditivni, racionalni i da jedna Županija kao jedinica regionalne samouprave u ovome trenutku može funkcionirati s manje od 50 zaposlenih – ustvrdio je župan na sastanku tijekom kojeg se razgovaralo o aktualnim promjenama i onima koje će se dogoditi u javnoj upravi, o njenoj modernizaciji, poreznim prihodima, te o poreznoj reformi koja je započeta 1. siječnja ove godine.

Građani još gube vrijeme na bezbroj šaltera u potrazi za raznim potvrdama

Dodao je da se s reformom javne uprave u Međimurskoj županiji krenulo još prije tri godine, kada je većina o tome samo raspravljala.
– Pritom smo racionalizirali javni sektor, plaće, broj zaposlenih, naknade u upravnim vijećima i nadzornim odborima, te s jasnim ciljevima postali jedna od efikasnijih županija u Hrvatskoj – pohvalio se Posavec napomenuvši da je ona kao prva uvela građevinske e-dozvole.

Po njemu, rezultat je takav da danas sve županije žele svojim građanima omogućiti brzo izdavanje lokacijske i građevinske dozvole. Stoga ne čudi da je Međimurska županija prva i u najnovijem pilot projektu Ministarstva uprave RH. Riječ je o izradi sustava nadzora upravnih akata, što znači da kada se on razvije, testirat će se na sjeveru zemlje i svatko će kada god poželi moći vidjeti status rješavanja svog predmeta. To je prilikom posjeta Međimurju potvrdio i državni tajnik u ministarstvu Mihovil Škarica.
– Zanimljivo je doći u najučinkovitiju Županiju gdje je 90 posto riješenih predmeta legalizacije, dok je hrvatskih prosjek 50, ali i u kraj gdje se dozvole izdaju u istom danu. Shvatili ste svoju ulogu da budete servis, svjesni kao i mi u Ministarstvu da se modernizacijski reformske mjere mogu provesti samo u suradnji sa svim zainteresiranim akterima, sa svim razinama koje će u provedbi tih mjera i sudjelovati. Posebice s onim razinama koje su izravno izložene zahtjevima i potrebama građana, s jedinicama lokalne i regionalne samouprave – naglasio je državni tajnik.

Inače, u okviru sjednice kolegija svih predstojnika ureda državne uprave predloženo je da se zbog kvalitete posla i dosadašnje racionalnosti, dio poslova državne uprave u budućnosti prenese na lokane jedinice, u boljoj sinergiji i koordinaciji.

Jeftinija usluga

Ujedno je pritom predstavljena ideja da Ured državne uprave radi po principu “one stop shopova“.
– Danas kada građani moraju ishoditi neki dokument moraju proći mnogo mjesta i lokacija da podignu razne potvrde. Moramo im to olakšati, stvoriti jedan sustav gdje su objedinjeni podaci i gdje se izdaju svi potrebni dokumenti. To bi bilo efikasnije, racionalnije, skratilo bi vrijeme čekanja te pojednostavilo i ako je moguće – pojeftinilo uslugu. – zaključio je međimurski župan.

Iz fotelje do potvrde o dohotku

Predstojnike je o zajedničkom rješenju za pristup podacima u sustav Evidencije dohodaka i primitaka (EDIP) od strane ureda državne uprave u županijama izvijestio načelnik Sektora za infrastrukturu Dražen Božić. Naime, Ministarstvo je u koordinaciji s Poreznom upravom nadležnom za EDIP i Agencijom za podršku informacijskim sustavima kao operatorom sustava EDIP, osiguralo da se svim uredima državne uprave u županijama omogući korištenje te web-aplikacije. Ona pruža zaštićeni online uvid u podatke o dohocima, primicima, porezima i prirezima koji se vode o građanima. Putem ove aplikacije bit će omogućen uvid u podatke za stranke, kako građani više ne bi morali odlaziti na šaltere Porezne uprave i samostalno pribavljati potvrdu o svojem dohotku i primicima koju su potom morali još dostavljati u urede državne uprave.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje