Povežite se s nama

Život i društvo

Međimurska županija samostalno završava školsku sportsku dvoranu u Svetoj Mariji

Objavljeno:

- dana

Potpisivanjem ugovora s izvođačem radova, Međimurska županija osigurala je nastavak izgradnje sportske dvorane Osnovne škole Sveta Marija. Zgrada je podignuta, no preostalo je, u upravo ugovorenoj fazi, završiti građevinsko-obrtničke radove, vrijedne 1.681.485 eura.

Međimurska županija će ovu investiciju iznijeti iz vlastitog proračuna, a izabrani izvođač radova je tvrtka Tekeli projekt-inženjering iz Murskog Središća, čiji je direktor Igor Tekeli potpisao ugovor sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem.

Župan naglašava da ova investicija Osnovnoj školi Sveta Marija i sredini donosi višestruke dobrobiti te projekt više ne može čekati.

– Odlučili smo sami dovršiti ovaj projekt kako zgrada dvorane ne bi predugo stajala nedovršena te bila izložena propadanju i oštećenjima. Završetkom projekta ne osiguravamo samo kvalitetnu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture učenicima, već i prelazak na jednosmjensku nastavu, s obzirom da će se u sklopu objekta urediti dodatne učionice – istaknuo je župan Posavec.

Posao bi trebao biti završen do kraja godine, a paralelno će Županija tražiti izvore u fondovima za opremanje dvorane.

-Nezadovoljni smo dinamikom davanja suglasnosti na projekte jer od kolovoza prošle godine, kada smo nadležnom Ministarstvu prijavili 15 projekata dogradnje škola te gradnje dvorana, još nema odgovora – dodao je župan Matija Posavec.

Zadovoljstvo pokrenutom investicijom je na konferenciji za medije izrazila i ravnateljica OŠ Sveta Marija Gorana Šavora Peter.

-Nastavak izgradnje iznimno nas veseli jer smo bliže cilju – kvalitetnim uvjetima za odvijanje nastave, a dodatne učionice će nam omogućiti prelazak na jednosmjesnsku nastavu – rekla je ravnateljica.

U ime izvođača radova, Igor Tekeli je zahvalio na ukazanom povjerenju te izrazio vjeru da će svi građevinsko – obrtnički radovi, vanjsko uređenje, postavljanje hidroinstalacije, elektroinstalacija i strojarskih instalacija biti dovršeni do kraja godine.

– S obzirom da smo izvodili i prvu fazu, projekt i zgrada su nam dobro poznati i vjerujem da će ovo biti još jedna suradnja na obostrano zadovoljstvo – dodao je Igor Tekeli.

Načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek zahvalila je županu na istinskom prepoznavanju potreba i prioriteta ove općine.

– Svetoj Mariji dvorana iznimno mnogo znači, a proračun nam ne omogućava veći omjer sufinanciranja, stoga zahvaljujem na ovom potezu koji će pridonijeti razvoju Škole, ali i općine te biti na korist i susjednim jedinicama lokalne samouprave koje sportsku dvoranu nemaju – istaknula je Đurđica Slamek.

Međimurska županija je ranije, u prvu fazu izgradnje objekta, uložila 600.000 eura. Jednodjelna dvorana bit će povezana sa školskom zgradom te se prostirati na 1.233 m², uključujući prizemlje i kat s tribinama te dvije učionice, koliko je potrebno za prelazak na jednosmjensku nastavu.

Uz učenike Osnovne škole Sveta Marija, kojih  je s područnim odjelom u Donjem Mihaljevcu, trenutno 135, dvoranu će koristiti brojne sportske i druge udruge s područja ove općine i okolice.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su i pročelnica za Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah, te pročelnica za Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Anita Strniščak.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje