Povežite se s nama

Međimurje

Međimurska županija za potpore u poljoprivredi osigurala 1,4 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Međimurska županija program potpora u poljoprivredi sustavno provodi od 2014. godine s ciljem poticanja razvoja poljoprivrede, unaprjeđenja ruralnog prostora, poticanja konkurentnosti poljoprivrede i postizanja održivog razvoja ruralnih zajednica, kao i drugih ciljeva utvrđenih poljoprivrednom politikom Republike Hrvatske, a obuhvaća mjere koje su usklađene s uredbama Europske komisije koje uređuju državne potpore.

Zbog značaja poljoprivrednog sektora za gospodarstvo Međimurja, ali i brojnih novih izazova s kojima su poljoprivrednici suočeni, Međimurska županija izradila je program potpora za koji su osigurana znatno viša financijska sredstva nego što je to bio slučaj prijašnjih godina.

Dok je 2014. godine putem Programa financirana samo jedna mjera koja je obuhvatila 53 korisnika, lani su mjerama obuhvaćena čak 393 korisnika.

– U razdoblju od 2014. do 2019. godine za potpore u poljoprivredi isplaćen je oko 2,1 milijun kuna, a u 2020. godini u županijskom Proračunu za ovaj program osigurana su čak 1,4 milijuna kuna. Ulažemo u niz mjera kojima našim poljoprivrednicima želimo dati dodatni vjetar u leđa i motivirati ih da rezultati, brojke i uspjeh u plasmanu kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda na tržište iz godine u godinu bude sve bolji – rekao je prilikom predstavljanja Programa međimurski župan Matija Posavec.

Neki od rezultata ovakvoga pristupa poljoprivrednom sektoru u Međimurju su robne marke koje su brendirane po svim pravilima struke – najbolji med, kozje mlijeko i vina – a velika količina hrvatskih tržišnih potreba, posebice za krumpirom i jabukama, pokrivena je proizvodnjom upravo iz Međimurske županije.

Javni poziv u 2020. godini sadrži 10 mjera: edukacija i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, podizanje i obnova trajnih nasada, nabava sustava za obranu od tuče, ekološka poljoprivreda, iskorjenjivanje artritisa kod koza (AEK), organizacija i sudjelovanje na sajmovima i izložbama, programi kvalitete te stvaranje robne marke i zaštite poljoprivrednih proizvoda, građenje, rekonstrukcija i opremanje objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda, okrupnjavanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta te nabava i zadržavanje uzgojno valjanih rasplodnih životinja.

U prosjeku iz Proračuna za poljoprivredu oko tri milijuna kuna

– Početak je ovo ciklusa financijske potpore u ovoj godini da bismo stvorili bolje uvjete za naše korisnike. Ostvarivanje efikasne poljoprivrede, povećanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda i osiguranje egzistencije stanovništvu koje se bavi isključivo poljoprivredom ciljevi su ovoga Programa kojim kontinuirano povećavamo mjere te mu raste broj korisnika. Tijekom godine je u planu raspisivanje još nekoliko mjera, kao što su kontrola plodnosti tla i potpore za istraživačke projekte, a u prosjeku se iz županijskoga Proračuna za poljoprivredu izdvajaju sredstva od oko tri milijuna kuna – istaknuo je Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije.

Korisnici potpora mogu biti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, udruge poljoprivrednih proizvođača, udruge koje se bave razvojem ruralnog područja i očuvanja vrijednosti sela te poduzetnici i ustanove koje u trenutku objave javnog poziva imaju sjedište i djelatnost na području Međimurske županije.

Javni poziv je otvoren do utroška osiguranih sredstva, odnosno do konca studenog, izuzev potpora za sajmove i manifestacije, za koje je otvoren do 15. prosinca 2020. godine, a bit će objavljen na mrežnim stranicama Međimurske županije.

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje