Povežite se s nama

Kultura

Međimurski zborovi “Josip Štolcer Slavenski” i “Josip Vrhovski” bogatiji za po jedno srebro!

Objavljeno:

- dana

Pod pokroviteljstvom Istarske županije i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, proteklog vikenda u Rovinju je održano 51. izdanje Susreta hrvatskih pjevačkih zborova.

Susret hrvatskih pjevačkih zborova nacionalna je manifestacija s dugogodišnjom tradicijom, koja na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske amaterske zborove i ljubitelje zborskog pjevanja. Navedeni Susret jedna je od deset nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture. Na manifestaciji su nastupili najuspješniji zborovi – predstavnici 13 hrvatskih županija s više od 650 pjevača.

Na ovogodišnjem Susretu nastupilo je čak 18 odabranih hrvatskih pjevačkih zborova koji su svoj nastup morali izboriti putem jedanaest županijskih i regionalnih smotri, te jednog samostalnog preslušavanja. Nastupili su i gosti iz grada – domaćina, Dječji zbor Osnovne glazbene škole Vladimira Nazora Rovinj.

Srebrni par

Međimurska županija na Susretu je imala dva predstavnika: bili su to Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca, te Pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća. Oba naša predstavnika osvojila su srebrne plakete: rezultat od 86,33 boda osigurao je srebro čakovečkom, a 85,33 boda nedelišćanskome zboru.

 

Osim njih, nastupili su i Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva „Sokol“ iz Buzeta, Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ iz Pazina, Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“ iz Karlovca, Mješoviti pjevački zbor KUEU-a „Kaj“ iz Zlatar Bistrice, Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Rudolf Rajter“ iz Ivanca, Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“ iz Križevaca, Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ iz Petrinje, Bjelovarski ženski zbor „Vox Feminae“, Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Zoranić“ iz Zadra, Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića, Pjevački zbor „Đuro Prejac“ iz Desinića, Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo iz Varaždina, Mješoviti vokalni ansambl „Kanat“ iz Kastva, Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“ iz Rijeke, Mješoviti pjevački zbor “Camerata Vocale” iz Splita, te Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Nagrade

Program 51. Susreta sastojao se od natjecateljskog i revijalnog dijela koji je bio u potpunosti besplatan za publiku. Natjecateljski program odvijao se prvog dana Susreta u Koncertnoj dvorani Adris pred stručnim povjerenstvom koje su činili Dario Maleš, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić.

Revijalni program održan je u Hotelu Lone. Zborska revija kulminirala je dodjelom zahvalnica i nagrada. Posebno mjesto na 51. susretu pjevačkih zborova imala su djela hrvatskih skladatelja. Dodijeljena je Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora, koju je osvojio Mješoviti vokalni ansambl “Kanat” iz Kastva.

Članovi “Kanata” ujedno su osvojili i prvo mjesto u ukupnom poretku, zlatnu plaketu s 97 bodova te Grand Prix natjecanja. Osim brončanih, srebrnih i zlatnih plaketa, dodijeljena je i Nagrada za najuspješniju izvedbu revijalnog dijela programa, o kojoj je odlučivala komisija sastavljena od predstavnika zborova. Ta je nagrada otišla u ruke Pjevačkog zbora mladih “Josip Kaplan” iz Rijeke. Zboru s najvišim brojem bodova, osim Grand Prixa 51. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova, osiguran je i nastup na Razglednici VIII kulturno-umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske 2019. godine.

Uz Hrvatski sabor kulture, organizaciju Susreta ove godine potpisuju i Maistra d.d., Komorni zbor Rubino i Hrvatsko društvo skladatelja. Za materijalnu potporu bili su odgovorni Grad Rovinj i Turistička zajednica Grada Rovinja. Međimurskim predstavnicima podršku je pružio i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je uživao u revijalnom dijelu natjecanja.

Krovna organizacija

Hrvatski sabor kulture utemeljen je na stoljetnoj tradiciji i kontinuitetu kulturno-umjetničkog amaterizma, čiji počeci sežu u sredinu 19 stoljeća. Naime, davne 1858. u Karlovcu je počelo djelovati Društvo karlovačkih pjevača, koje deset godina kasnije nastupa pod imenom Prvo hrvatsko pjevačko društvo “Zora”. Potreba za udruživanjem amaterskih kulturno – umjetničkih organizacija zbog suradnje i koordinacije iskazana je 1875. godine, kada je desetak tadašnjih zborova osnovalo Hrvatski pjevački savez.

Ulogu toga saveza, proširenu na sve amaterske kulturno – umjetničke djelatnosti, nakon Drugog svjetskog rata preuzeo je Savez kulturno-prosvjetnih društava Hrvatske osnovan 1948. godine.

On je djelovao do 1955. godine, kad nastavlja s radom pod nazivom Prosvjetni sabor Hrvatske sve do 1983. Od te godine do 1991. djeluje kao Kulturno-prosvjetni sabor Hrvatske, a od 1991. do danas kao Hrvatski sabor kulture. Današnji Hrvatski sabor kulture savez je udruga i krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj.

Skoro tisuću udruga

Čini ga dvanaest županijskih zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih društava i udruga, Gradski savez KUD-ova grada Kutine, KC Pešćenica – Zagrebačka scena kazališnih amatera, Savez Čeha u Republici Hrvatskoj, Zajednica puhačkih orkestara Splitsko-dalmatinske županije, Zajednica kulturno – umjetničkih udruga grada Siska, Zajednica puhačkih orkestara Primorsko-goranske županije, Savez amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje, Udruga puhačkih orkestara sjeverne i srednje Dalmacije, te kulturno – umjetnička društva i udruge iz županija u kojima zajednice još nisu osnovane.

Sveukupno, Hrvatski sabor kulture okuplja 975 udruga, odnosno 1676 sekcija s više od 80.000 članova (287 folklornih ansambla, 240 dječjih folklornih ansambala, 295 izvornih folklornih skupina, 58 plesnih ansambala, 238 kazališnih skupina, 84 likovne udruge/sekcije, 53 literarne sekcije, 127 puhačkih orkestara, 15 mandolinskih orkestara, 107 tamburaških orkestara, 203 tamburaška sastava, 303 pjevačka zbora, 132 mala vokalna sastava, te 121 izvorni mali vokalni sastav).

Danas ubraja u članstvo i 159 fizičkih osoba, budući da Hrvatski sabor kulture, temeljem novog usvojenog Statuta, od 2015. godine u svoje članstvo udružuje i fizičke osobe koje se bave književnim ili likovnim amaterizmom izvan udruga.

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Kultura

Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” obranila zlato na “Zlatnoj lipi Tuhlja”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. listopada, u hotelu Well u Tuhlju odvijala se prava rapsodija lijepih glazbenih nota.

Već tradicionalno, održana je 12. Zlatna lipa Tuhlja, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Unatoč ovim pandemijskim vremenima, susret je na radost svih sudionika održan uživo, te su tako sudionici nakon dužeg vremena mogli uživati u onome što vole i u čemu su odlični: pjevanju divnih melodija koje su dolazile iz raznih krajeva.

Na ovom natjecanju međunarodnog karaktera sudjelovalo je četrnaest iznimno kvalitetnih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava iz Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Kosova te Bosne i Hercegovine.

Upornost i ljubav

U teškoj konkurenciji našle su se i članice Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”. Sad već svima nadaleko poznate “Pučpuljike” svojim su nastupom obranile zlato osvojeno na prošlogodišnjoj 11. Zlatnoj lipi Tuhlja te se tako i na ovogodišnjem natjecanju okitile zlatom pod dirigentskom palicom Andree Ščapec. Koliko su “Pučpuljike” izvrsne u onome što rade te s koliko ljubavi i predanosti pjevaju, dokazale su i ulaskom u natpjevavanje za Grand Prix.

Najboljim zborovima proglašeni su ŽVS “Pučpuljike” Čakovec, Zbor “Siperantum” Peć (Kosovo), Zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb) i Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj (Slovenija), koji je i osvojio Grand Prix.

Zlatne pjevačice još jednom su dokazale što mogu i kako se slogom, snažnom željom, predanim radom, upornošću i velikom ljubavlju prema glazbi mogu svladati sve prepreke i zasjati. Sudjelovanje na ovom natjecanju bilo je sufinancirano sredstvima Grada Čakovca, kojem ovim putem zahvaljuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje