Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski župan i gradonačelnica Čakovca u novogodišnjoj noći obišli dežurne službe

Međimurska županija

Objavljeno:

- dana

Župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini u novogodišnjoj noći obišli su dežurne službe i njihove djelatnike koji su novogodišnju noć proveli na radnim mjestima brinući o sigurnosti svih građana Međimurja.

Obilazak su započeli u Policijskoj upravi međimurskoj, nakon koje su obišli Centar 112, Javnu vatrogasnu postrojbu Čakovec i Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije.

U Policijskoj upravi Međimurskoj župana i gradonačelnicu su dočekali voditelj OKC PU Međimurske Goran Đurašin, uz dežurni tim Roberta Pintarića, Dragutina Drvenkara i Darija Lovrenčića koji su spomenuli kako je novogodišnja noć protekla relativno mirno i da nije bilo većih intervencija.

Prilikom posjeta Službi civilne zaštite Čakovec, Županijskom centru 112, pročelnik Ladislav Söke istaknuo je kako je 24 sata prelaska sa stare u novu godinu zaprimljeno ukupno 65 poziva od čega 29 namjenska poziva. Najčešći razlog poziva u novogodišnjoj noći bio je upotreba pirotehničkih pirotehnike kao i pojava poledice na cesti. Tijekom 2021. godine ukupno je zabilježeno 19 636 poziva, u prosjeku 54 poziva dnevno, što je za 2,4% manje poziva u odnosu na 2020. godinu. Od toga je 11 326 poziva, odnosno 57,6 % bilo namjenskih a 42,4% nenamjenskih ili zlonamjernih poziva. Od 01.01.2021. do 31.12.2021. zaprimljeno je i 276 poziva vezanih uz pojavu koronavirusa. Dežurnu ekipu činili su Zorislav Habuš i Mihael Kolarić.

Zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Čakovca, Leon Krištofić rekao je kako tijekom novogodišnje noći vatrogasci nisu imali intervencija. Vatrogasci su tijekom 2021. godine imali 900 intervencija, Javna vatrogasna postrojba njih 365, a dobrovoljno vatrogasna društva 535. Zajednički su intervenirali 95 puta. Dežurnu ekipu vatrogasaca tijekom novogodišnje noći činili su Mario Lončar, Marijan Kovačić, Oto Jakopić, Branimir Grabar, Goran Dokleja i Milan Horvat.

U Zavodu za hitnu medicinu novogodišnja je noć također protekla mirno te nisu zabilježeni pozivi i intervencije više od uobičajenih. U Zavodu za hitnu medicinu dočekao ih je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović i ravnateljica Vladimira Križaj Grabant koja je rekla kako je Zavod za hitnu medicinu tijekom 2021. godine pružio 9 652 usluga, od čega 8 145 intervencija na terenu i 1 513 ambulantnih liječenja. Tijekom protekle godine ukupno je primljeno 32 360 poziva što je povećanje u odnosu na 2020. godinu za 9,5 %.

Župan Matija Posavec i gradonačelnica Ljerka Cividini zahvalili su svim dežurnim djelatnicima i žurnim službama Međimurske županije na predanom radu tijekom cijele godine te su im čestitali Novu godinu, uz želje da u novoj godini imaju što manje intervencija.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje