Povežite se s nama

Život i društvo

Među najboljim kuharima Željko Bešenić iz Minerve

Objavljeno:

- dana

GLADNI?

Kad pogledate fotografije vrhunskih jela s 12. Državnog prvenstva kuhara, pogode vas simptomi opake gladi.

Kruljenje u želucu još će se više pojačati kad shvatite da su vam ta jela bila tako blizu, a ipak tako daleko. Naime, domaćin prvenstva bio je hotel Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Tri kategorije

Borba za prestižni naslov državnog prvaka u kuharstvu nije bila nimalo laka, a u nju se upustilo sedam kuhara. Nakon što su ukrstili kuhače i pripremili trinaest različitih jela u dva dana, među najboljima se našao i jedan domaći kuhar, Željko Bešenić iz hotela Minerva. Osvojio je odlično treće mjesto. Državni prvak u kuharstvu je Šime Vučetić, kuhar porijeklom s otoka Vira koji trenutno radi u Luksemburgu, a na drugo se mjesto plasirao Marko Martinac iz Falkensteiner Borik hotela u Zadru.

Kuhari su u dva sata morali napisati recepte za 4 slijeda: ragu juhu, Vol au vent, ramstek te kolač od sira

Kuhari su se natjecali u tri kategorije. U prvoj su morali pripremiti četiri vrste malih zalogaja – fingerfooda te svečanu hladnu platu od piletine, iznutrica od peradi i svinjske ili teleće koljenice. U drugoj kategoriji spravljali su toplo glavno jelo – riblje jelo od tune te mesno jelo s telećom lopaticom.

Najatraktivnija je ipak bila treća kategorija u kojoj su natjecatelji dobili „mistery box“. Tako su uz zadane teme i popis namirnica koje smiju koristiti, bez pomoći literature, kolega ili interneta, morali u vremenskom periodu od dva sata napisati recepte za četiri slijeda: ragu juhu, Vol au vent za predjelo, ramstek za glavno jelo te kolač od sira za desert. Šime Vučetić je slavio u sve tri kategorije i uvjerljivo postao državni kuharski prvak za 2015. godinu.

Dani hrvatskog kulinarstva u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama trajali su od 24. do 27. studenoga. Uz Državno prvenstvo kuhara, natjecanje slastičara te Kamelija kup, ovu najznačajniju manifestaciju kulinarske struke obilježio je bogat popratni edukativni program.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Bivši gradonačelnik Varaždina postao predsjednik Uprave JANAF-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nadzorni odbor JANAF-a d.d. donio je 21. listopada odluku o imenovanju mr.sc. Stjepana Adanića za predsjednika Uprave toga Društva na mandat od četiri godine, a temeljem provedenog javnog natječaja.

HDZ-ovac Stjepan Adanić bio je gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. godine.

– Uvjeren sam da smo započeli novo razdoblje za JANAF u kojem ćemo diverzificirati poslovanje prema zelenoj ekonomiji i niskougljičnoj energetskoj tranziciji, osigurati dugoročnu održivost, dokazati nultu stopu toleranciju na korupciju te potvrditi našu ključnu stratešku ulogu u energetskoj opstojnosti Republike Hrvatske – izjavio je predsjednik Uprave Stjepan Adanić povodom imenovanja poručivši kako će zajednički sa članom Uprave Vladislavom Veselicom nastaviti s radom na rastu i razvoju kompanije na dobrobit svih zaposlenika i vlasnika kompanije.

O Stjepanu Adaniću

Mr.sc. Stjepan Adanić rođen je 1959. u Loboru. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1983. godine, a na istom je fakultetu završio postdiplomski studij 2012. godine.

Hrvatski je branitelj i ima čin brigadnog generala Hrvatske vojske.

Istaknuo se kao ratni gradonačelnik Varaždina od 1990. do 1992. i predsjednik Kriznog štaba 1991., kad je ostvarena jedna od prvih hrvatskih ratnih pobjeda i predaja 32. korpusa JNA. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao ga je 1991. pomoćnikom ministra obrane i pročelnikom Vojnog kabineta predsjednika RH. Bio je glavni pregovarač o odlasku JNA iz Zagreba i Republike Hrvatske, a kasnije i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika, kad je sudjelovao u oslobađanju 2.500 ljudi iz srbijanskih koncentracijskih logora. Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelj i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. U JANAF-u d.d. je od 1998. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Koronavirus: Međimurje broji 86 novozaraženih, hospitalizirana su 23 pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 248 uzoraka, od čega je evidentiran 81 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 32,6% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljeno je 5 pozitivnih slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 35 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 373. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72 637 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 23 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana je 1 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje