Povežite se s nama

Život i društvo

Mentor ludbreškog kluba tehnike osvojio zlatnu medalju na sajmu inovacija

Objavljeno:

- dana

Slobodan Popović, jedan od mentora ludbreškog Kluba tehnike osvojio je zlatnu medalju i posebno priznanje na sajmu inovacija Arca u Zagrebu i to za automatizirani uređaj za sječenje žice.

Slobodan je učenik četvrtog Elektrostrojarske škole Varaždin, smjer tehničar za mehatroniku, a kaže kako je u svijet tehnike ušao u petom razredu osnovne škole koju je pohađao u Ludbregu.

– Tada sam se priključio Zajednici tehničke kulture u Ludbregu i tu sam svakodnevno sudjelovao na radionicama zahvaljujući kojima sam širio znanje – rekao je Slobodan za Ludbreške novine. On je ujedno kao državni prvak na natjecanju mladih tehničara postao i dobitnik Oskara znanja, najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju.

– Oskar znanja dobio sam još u osnovnoj školi i nakon toga odlučio sam se upisati srednju školu u području koje me zanima – rekao je Slobodan i dodaje kako je odabir bio odličan jer zajedno uz rad u Klubu tehnike i kontinuirano učenje stigla je i ova nova prestižna nagrada.

Aparat za sječenje žica je uređaj veličine 30x25x15 cm. Kako objašnjava Slobodan, uređaj u sebi ima mikroupravljačko sučelje koje dolazi s njim.

– Unutra se nalazi nekoliko glavnih komponenti i uređaj služi za sječenje žica i rezanje na odgovarajuću veličinu, a osim toga skida izolaciju. Funkcionira na način da si mi na ekranu postavimo parametre. Uređaj istovremeno može imati dvije različite žice pa odaberemo vrstu žice. Kad pritisnemo start uređaj dobavlja žicu do noža, nož se spušta i reže žicu, odnosno zarezuje za skidanje izolacije i dok se vrši taj proces mi dobivamo jednu obrađenu žicu van ii uređaja – kaže Slobodan. Dodaje kako smatra da je riječ o izuzetno praktičnom uređaju za osobe koje se bave hobističkom elektronikom.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje