Povežite se s nama

Međimurje

Milijun kuna za razvoj turističke infrastrukture

Objavljeno:

- dana

POTPORA

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio je Međimursku županiju, gdje se u Čakovcu sastao sa županom Matijom Posavcem, a nakon toga i potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma za projekte interpretacijskih centara „Skelarska drvena kuća“ i „Dravski zlatari“.

Ministarstvo turizma će projekt „Skelarska drvena kuća“ sufinancirati s iznosom od 232 tisuće kuna, dok je za Interpretacijski centar „Dravski zlatari“ osigurano 700 tisuća kuna. Ugovore su s ministrom Cappellijem potpisali načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec i načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin.

Međimurska županija bilježi stalni rast broja turista, kao i broja noćenja

– Međimurje kao turistička destinacija pruža izniman doprinos ukupnom razvoju kontinentalnog turizma Hrvatske. Bogato prirodnim ljepotama, raznovrsnim ponudama aktivnog i sportskog turizma te enogastronomije, Međimurje se ucrtalo na europsku kartu atraktivnih turističkih destinacija, što potvrđuju i odlični turistički rezultati. To je rezultat kontinuiranog ulaganja javnog sektora i Turističke zajednice, povećanja smještajnih kapaciteta i uvođenja novih turističkih sadržaja, ali i potvrda predanog i kreativnog rada svih turističkih djelatnika koji svojim radom doprinose razvoju međimurskog turizma – istaknuo je ministar Cappelli.

Njegove riječi potvrdio je i međimurski župan Posavec, istaknuvši da su u ovom trenutku u pripremi turistički projekti u vrijednosti od oko 8 milijuna kuna te da su se u Međimurskoj županiji smještajni kapaciteti povećali za 30 posto.

– Veliku pozornost posvetit ćemo razvoju posebnih oblika turizma kao što su kulturni i vjerski turizam kroz valorizaciju kulturne baštine, zatim zdravstvenom i sportskom turizmu, cikloturizmu te enogastronomiji – naglasio je Posavec.

Projekt „Skelarska drvena kuća“ zamišljen je kao interpretacijski centar za područje Svetog Martina na Muri, ali i cijelog Međimurja, a nalazit će se u sklopu turističke destinacije Ekomuzej „Mura“. Interpretacijski centar „Dravski zlatari“ se nalazi u središtu naselja Donji Vidovec, posljednjeg mjesta u Europi u kojem još uvijek živi umijeće ispiranja zlata. Centar će omogućiti cjelogodišnju interpretaciju ispiranja zlata.

Međimursku županiju je od početka godina do polovice prosinca posjetilo 68 tisuća gostiju, koji su ostvarili 162 tisuće noćenja, što predstavlja rast od 18 posto u dolascima i 17 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najviše gostiju stiglo je iz Slovenije, Njemačke i Austrije, dok su najposjećenije destinacije Sveti Martin na Muri, Čakovec i Prelog.

Izvor: RT
Foto:

Međimurje

Prijam kod Cividini za Čakovečke mažoretkinje: „One su promotori i duša ovoga grada“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Zrinskih tradicionalno je započeo nastupom Čakovečkih mažoretkinja uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra u centru Čakovca.

Kako bi im čestitala, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini priredila je prijam na kojem je sudjelovalo 11 djevojaka, članica Čakovečkih mažoretkinja i Twirling kluba Čakovec, na čelu s trenericama Smiljanom Nedeljko i Leonom Posavec.

Mažoretkinje su pritom iskoristile priliku da zahvale na kontinuiranoj podršci Grada, posebice za nedavno održano Europsko prvenstvo u Poreču, gdje su mlade Čakovčanke ponovno ostvarile zapažene rezultate.

Zara Nedeljko, Katja Kolac, Ena Kovačić, Nika Kovačić, Karolina Horvat, Tara Vidović, Emily Vuk i Anita Bulat osvojile su srebro u kategoriji Batonlag Team juniori, dok su Zara Nedeljko i Katja Kolac osvojile 6. mjesto u kategoriji duet s rekvizitima kadeti.

Twirling klub Čakovec pak je na Europskom prvenstvu u Poreču također postigao odlične rezultate – Mia Nedeljko osvojila je zlato u kategoriji strutting x juvenile, a u kategoriji stutting youth nastupila je i Tara Vidović te imala zapaženi nastup.

Članice ove ekipe još su Klara Golubić, Hana Pfeifer Kacian, Taša Gotal, Franka Strnad, Leona Huzjak i Zita Miličević, a trenerski tim još čini trenerica Iva Merdanović.

Gradonačelnica je naglasila da niz godina prati njihov rad te da iznimno cijeni sve napore koje ulažu u stvaranje ovakvih vrhunskih rezultata i činjenicu da su svojom predanošću, kvalitetom i rezultatima jedan od prepoznatljivih i ljepših promotora, prava duša grada.

– Po vrhunskim Čakovečkim mažoretkinjama znam da kada je osoba jednom mažoretkinja, ostaje zauvijek mažoretkinja. Za to su zaslužne vrhunske trenerice i roditelji koji se nesebično daju u vašu udrugu. Čestitam svima i sretno na državnom prvenstvu u Požegi – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju pada broj zaraženih, evidentirano 8 novih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, korona, ilustracija, cjepivo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirana su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 6. prosinca županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 273 osobe te su evidentirana 3 pozitivna nalaza, što je 1,1 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavljene su 153 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 990.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 119 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 pacijenata, otpušteno je 5 pacijenta, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 88 godina.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji na testiranja PCR metodom iznosi 835 pozitivnih na 100.000 stanovnika, što je manje u odnosu na tjedan ranije kada je incidencija bila 982.

14-dnevna incidencija iznosi 1817, dok je tjedan ranije iznosila 2278 pozitivnih na 100.000 stanovnika. U proteklih sedam dana PCR-om je testirano 2145 osoba te je udio pozitivnih u broju testiranja 42,8 %. Sve epidemiološke brojke i u ovome tjednu bilježe pad.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani, kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje