Povežite se s nama

Međimurje

Ministar Gari Cappelli donio u Međimurje gotovo milijun kuna za razvoj turističke infrastrukture

Objavljeno:

- dana

POTPORA PROJEKTIMA

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio je Međimursku županiju, gdje se u Čakovcu sastao sa županom Matijom Posavcem, a nakon toga i potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma za projekt „Skelarska drvena kuća – interpretacijski centar“ te projekt „Interpretacijski centar Dravski zlatari“.

Ministarstvo turizma će projekt „Skelarske drvene kuće“ sufinancirati s iznosom od 232 tisuće kuna, dok je za „Interpretacijski centar Dravski zlatari“ osigurano 700 tisuća kuna. Ugovore su s ministrom Cappellijem potpisali načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnečc i načelnik Općine Donji Vidovec Josip Matulin.

– Međimurje kao turistička destinacija pruža izniman doprinos ukupnom razvoju kontinentalnog turizma Hrvatske. Bogato prirodnim ljepotama, raznovrsnim ponudama aktivnog i sportskog turizma te eno-gastronomije, Međimurje se ucrtalo na europsku kartu atraktivnih turističkih destinacija što potvrđuju i odlični turistički rezultati. To je rezultat kontinuiranog ulaganja javnog sektora i turističke zajednice, povećanja smještajnih kapaciteta i uvođenja novih turističkih sadržaja, ali i potvrda predanog i kreativnog rada svih turističkih djelatnika koji svojim radom doprinose razvoju međimurskog turizma – istaknuo je ministar Cappelli.

Njegove riječi potvrdio je i međimurski župan Posavec istaknuvši kako su u ovom trenutku u pripremi turistički projekti u vrijednosti od oko 8 milijuna kuna te kako su se u Međimurskoj županiji smještajni kapaciteti povećali za 30 posto.

– Veliku pozornost posvetit ćemo razvoju posebnih oblika turizma kao što su kulturni i vjerski turizam kroz valorizaciju kulturne baštine. Zatim, zdravstvenom i sportskom turizmu, cikloturizmu te eno-gastronomiji. Turizam ima zaista veliki potencijal za poticanje cjelokupnog gospodarstva, ali i drugih industrija kao što je poljoprivreda te će se stoga i posebna pozornost posvetiti povezivanju turizma i gastro proizvoda kroz seoski turizam, ali i druge oblike turizma – naglasio je Posavec.

Projekt „Skelarska drvena kuća“ zamišljen je kao interpretacijski centar za područje Svetog Martina na Muri i cijeloga Međimurja koji će se nalaziti u sklopu turističke destinacije Ekomuzej Mura. „Interpretacijski centar Dravski zlatari“ se nalazi u središtu naselja Donji Vidovec, posljednjeg mjesta u Europi u kojem još uvijek živi umijeće ispiranja zlata. Centar će omogućiti cjelogodišnju interpretaciju „ispiranja zlata“ dok je do sada to bilo moguće samo mjesec do dva godišnje, ovisno o vremenskim uvjetima.

Prema podacima iz sustava eVisitor Međimursku županiju je od početka godina do polovice prosinca posjetilo 68 tisuća gostiju koji su ostvarili 162 tisuće noćenja, a što predstavlja rast od 18 posto u dolascima i 17 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najveći broj gostiju koji su posjetili Međimursku županiji bio je iz Slovenije, Njemačke i Austrije dok su najposjećenije destinacije bile Sveti Martin na Muri, Čakovec te Prelog.

Izvor: Ministarstvo turizma
Foto:

Međimurje

Koronavirus: Međimurska županija broji 211 novozaraženih, preminula jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 434 uzoraka, od čega su evidentirana 202 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 46,5% pozitivnih od broja testiranih.

Iz drugih županija prijavljeno je 9 pozitivnih slučaja kod osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 149 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 944. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 88 484 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 121 pacijent pozitivan na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 13 osoba, otpušteno je 11 osoba, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 70 godina.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani Osnovne škole Prelog od 9:00 do 13:30 sati. U subotu, 18. prosinca 2021. godine cijepljenje će se provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Međimurje

Božićni koncert Marka Tolje 16. prosinca u Prelogu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Božićni koncert u Prelogu ove će godine održati popularni Marko Tolja.

Marko Tolja jedan je od naših najboljih vokala i dobitnik brojnih glazbenih nagrada. Uz prepoznatljivi autorski pop repertoar, strastveni je zaljubljenik u swing glazbu. Program će biti ispunjen popularnim božićnim pjesmama, ali i njegovim uspješnicama.

Koncert će biti održan u četvrtak, 16. prosinca, s početkom u 19 sati. Ulaz je moguć samo uz ulaznicu, koja se može nabaviti svakog dana, od petka, 10. prosinca, u Upravi Grada Preloga, od 7 do 16 sati.

Koncert će biti održan sukladno preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te će posjet koncertu biti moguć samo sa EU digitalnom COVID potvrdom uz obvezno korištenje medicinske maske ili maske za lice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje