Povežite se s nama

U fokusu

Ministri u nenajavljenim (predizbornim) posjetima? ˝Nepristojno… Mogli su pomoći Međimurju, da su htjeli˝

Objavljeno:

- dana

Na jučerašnjoj Županijskoj skupštini Međimurske županije donesen je niz važnih odluka, među kojima i ona o prodaji nekretnina na području poduzetničke zone Poslovni park Međimurje. Riječ je o potencijalnom prihodu od milijun eura, ali i otvaranju novih radnih mjesta.

Vijećnici su prihvatili prijedloge o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnih i srednjih škola, zdravstvenih ustanova te ustanova socijalne skrbi kojima je osnivač Međimurska županija, kao i izvješće o radu župana za drugo polugodište 2023. godine, te odluku o koeficijentima za obračun plaće službenicima. Jednoglasno su prihvaćena izvješća o radu županijskih ustanova, zaklada i koordinacija, kao i HGSS-a Stanice Čakovec te Gospodarskog socijalnog vijeća.

U aktualnom satu vijećnik Željko Pavlic zatražio je ishođenje pisanog odgovora iz HZZO-a na temu prava na naknadu putnih troškova zbog odlaska na liječničke preglede i terapiju, koju je dio umirovljenika izgubio uvođenjem modela besplatnog prijevoza vlakom. Upitao je župana je li stigao Županiji stigao odgovor Ustavnog suda RH na zahtjev o ocjeni ustavnosti preuzimanja upravljačkih prava nad Županijskom bolnicom Čakovec.

Župan Matija Posavec odgovorio je da od listopada prošle godine, otkad je zahtjev za ocjenom ustavnosti proslijeđen, odgovora nema, niti se što događa u Bolnici.

– Ako je reforma zdravstva svedena na otimanje bolnica županijama, pored svih problema koji zahtijevaju hitno rješavanje, od izostanka administrativnog osoblja kao pomoć liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nedostatka i nezadovoljstva liječnika do lista čekanja, onda to nije reforma – komentirao je župan aktualno stanje u zdravstvu. Župan je također naglasio, te time odgovorio i na pitanje vijećnika Ivice Bakse, da su ishođene građevinske dozvole za novi prostor za bolničke laboratorije i palijativni centar, no do pokretanja projekata s državne razine još nije došlo.

Vijećnik Zvonimir Siladi osvrnuo se na posjet ministrice poljoprivrede gradu Prelogu, upitavši župana zašto on nije bio na tom sastanku te zamolio da se na sljedećoj sjednici Skupštine u dnevni red uvrsti analiza stanja u poljoprivredi Međimurja, što je župan pozdravio.

-Nepristojno je s ljudske strane, te politički nekorektno doći u kuću bez najave domaćinu. Nekoliko je ministara došlo u Međimurje na sastanke, o kojima, kao legitimno izabran predstavnik građana Međimurja, nisam bio obaviješten, već smo o njima čitali u priopćenjima Grada Preloga. Ništa se loše ne bi dogodilo da sam se susreo s ministricom Vučković jer bismo tada zajedno s predstavnicima poljoprivrednika mogli jasnije definirati potencijalna rješenja. Tako bi bilo i s ministrom Bačićem, Berošem, Habijanom i drugima, da je bilo političke korektnosti – oštar je bio župan.

-Sad je kasno. Morat ćemo čekati drugu vladu jer nema svrhe dolaziti nam u predizborne posjete i tapšati nas po ramenima te hvaliti kako smo uspješni. Ministri su imali priliku pomoći Međimurju i nisu tu priliku iskoristili – dodao je Posavec.

Vijećnica Andreja Marić rekla je da se dvije godine bezuspješno bori da i Međimurje bude u mreži hitne helikopterske medicinske službe te upitala je li se i Županija uključila s takvim zahtjevom.

– Još prije sedam godina Međimurska županija nadležnima je uputila takvu inicijativu i nećemo odustati – odgovorila je pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb u Međimurskoj županiji Sonja Tošić Grlač.

U fokusu

Liječnici mogu zabraniti vožnju onima koji piju tablete protiv glavobolje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača izazvao je pravu pomutnju među liječnicima i pacijentima.

Stupio je na snagu početkom svibnja i donio velike promjene u evidentiranju zdravstvene sposobnosti vozača za upravljanje motornim vozilima. Jedna liječnica obiteljske medicine iz Podravine, tako, upozorava kako neki pacijenti čak odustaju od terapije, piše Danica.hr.

To se odnosi na one koji povremeno koriste lijekove za smirenje poput Xanaxa, Normabela ili Apaurina. Djelatne tvari tih lijekova, naime, u novom su pravilniku na popisu onih koje “značajno utječu na sposobnost upravljanja vozilima”.

-U tom slučaju mi moramo izreći upozorenje vozaču ili vozačici koji koriste te lijekove jer oni mogu znatno utjecati na njihove vozačke sposobnosti. To se mora unijeti u karton – tumači liječnica.

Zbog toga strahuje kako bi pacijenti u potrazi za takvim lijekovima mogli posegnuti za crnim tržištem. Da je to tržište itekako živo, svjedoče dva posljednja slučaja u kojima su carinici na granici sa Srbijom početkom lipnja spriječili krijumčarenje 930.000 tableta, uglavnom antipsihotika, anksiolitika, hipontika.

Među otkrivenim lijekovima najviše je bilo Xanaxa i Lorazepama koji su na popisu lijekova koji značajno utječu na vozačke spososnosti i stanja. Osim tih lijekova, na popisu u novom pravilniku je i Normabel te Apaurin, oba s djelatnom tvari diazepam.

No, nisu samo lijekovi za živce na tom popisu. Tu su i neki poznati analgetici poput Plivadona, Caffetina, ali i osjetno jačeg Fentanila. Svi koji na dulje razdoblje koriste te lijekove mogu od svojeg liječnika dobiti službeno upozorenje s privremenom zabranom upravljanja.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

Zašto kasne porodiljne naknade? HZZO se opravdava: razlog je novi sustav

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Porodiljne naknade kasne, a tisuće žena još čeka isplate. Zašto je to tako donosi Dnevnik.hr.

-Sustav je zakazao. Tisuće majki nisu dobile porodiljne naknade, komplikacije, bolovanja, naknade za rad na skraćeno radno vrijeme. Nitko nam je odgovara na poruke i pozive. Računi su gomilaju. Zašto smo na zadnjem mjestu s uplatama? Rekli su nam da smo već dosadne s takvim pitanjima. Bezobrazluk – poruka je jedne od korisnica rodiljne naknade koja novac iz HZZO još nije dobila, iako je na račun trebao sjesti još 17. lipnja, donosi Dnevnik.hr.

U HZZO-u kažu da oni porodiljne naknade ne isplaćuju, ali prizinaju da je došlo do kašnjenja naknada za bolovanja. Pravdaju se prelaskom na novi sustav te tvrde da će korisnici te naknade dobiti u utorak ili srijedu.

-Privremene nesposobnosti za rad zbog komplikacija u trudnoći isplaćuju se, kao i sve ostale vrste privremenih nesposobnosti za rad koje isplaćuje HZZO izravno iz svojih sredstava, više puta mjesečno. Rodiljne i roditeljske potpore koje se isplaćuju na teret državnog proračuna, a za koje HZZO radi izračune za Ministarstvo demografije i useljeništva prema terminskom planu Ministarstva, bit će isplaćene sutra. Ukoliko postoje primjeri korisnica koje nisu dobile redovitu isplatu, molimo da se izravno obrate HZZO-u s OIB-om – stoji u odgovoru HZZO-a.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje