Povežite se s nama

Međimurje

Mlade nade Gornjeg Međimurja pokazale svu raskoš znanja i talenta

Objavljeno:

- dana

GRAD FESTIVALA

Bogat program velike manifestacije Dani turizma Općine Sveti Martin na Muri nastavljen je predstavljanjem najmlađih mještana Svetog Martina, ali i susjednih općina i gradova.

Naime, na rasporedu je bio umjetničko-glazbeni program, a mališani su dobili priliku svoje glazbeno umijeće pokazati na koncertu pod nazivom “Mlade nade našeg kraja”.
Kongresna dvorana hotela Golfer u Termama Sveti Martina bila je pretijesna da primi sve zainteresirane za ovaj, po mnogočemu, poseban glazbeni događaj.

Mladost i talent

Program je vodila Kristina Vožar, a nastupilo je više od pedeset mladih glazbenih talenata

U programu koji je vodila Kristina Vožar nastupilo je više od pedeset mladih glazbenih talenata.
– Posebni gosti večeri bilu su Matija Turk, magistar glazbe iz Žabnika, zaljubljenik u etno i jazz glazbu, i Dominik Padarić, već dobro poznati i etablirani solist zvonkog glasa. Ovim koncertom uspjeli smo na jednom mjestu povezati mladost i talent. To je nešto što moramo nastaviti njegovati. Veseli i što smo napravili poveznicu među susjednim mjestima, koja čine žilu kucavicu gornjomeđimurskog kraja – rekao je Dražen Crnčec, načelnik Općine Sveti Martin na Muri.

Od samog početka programa u publici su se izmjenjivali blicevi fotoaparata i gromoglasni pljesak oduševljenih posjetitelja. Svim sudionicima uručene su zahvalnice i prigodni pokloni, a publika je više puta oduševljeno zapljeskala i pružila potporu mladim glazbenim talentima, ali i njihovim voditeljima Nikolini Horvat, Stanki Kutnjak, Nataši Bračko, Mateju Ščavničaru, Mariu Goričancu i Slavku Bregoviću.

Plodno tlo

– Program je pokazao da je ideja pala na plodno tlo, što se vidi iz broja sudionika, kao i publike u kongresnoj dvorani. No, mogućnosti i zainteresiranost mladih u budućnosti će pokazati hoće li takvih manifestacija biti još – zaključio je načelnik Crnčec.

U programu su osim mladih iz Svetog Martina na Muri nastupili i glazbenici iz Štrigove, Selnice i Murskog Središća. Cijeli program “Mlade nade našeg kraja” održan je u organizaciji Hrvatske kulturno-umjetničke udruge Sveti Martin uz potporu Turističke zajednice i Općine Sveti Martin na Muri.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje