Povežite se s nama

Međimurje

Mladi međimurski vatrogasci bili su okosnica hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji

Objavljeno:

- dana

Mladi vatrogasci iz Međimurja sredinom rujna uspješno su nastupili na Svjetskom prvenstvu u ruskom Saratovu, povodom čega je prijem u Maloj vijećnici Međimurske županije upriličio župan Matija Posavec s predsjednikom Skupštine Mladenom Novakom te zamjenikom Josipom Grivcem.

Vatrogasni sport specifičan je oblik natjecanja vatrogasaca pokrenut 1937. godine u bivšem Sovjetskom Savezu. Ovim se oblikom natjecanja u hrvatskom vatrogastvu prije nekoliko godina prva započela ozbiljno baviti Vatrogasna sportska udruga Žiškovec. Reprezentaciju Hrvatske na svjetskoj smotri vatrogasaca sportaša u Rusiji sačinjavali su članovi međimurskih Dobrovoljnih vatrogasnih društava Domašinec, Gardinovec, Štefanec, Vučetinec i Žiškovec, ali i članovi DVD-ova Varaždinske Toplice, Kaštel Gomilica i Hrženica.

U kategoriji juniorki nastupile su Anabella Pokrivač, Enna Trupković, Emina Bočkaj, Ema Hajdarović, Anamaria Ovčar i Stela Purić, dok je u kategoriji juniora nastupio Emanuel Strahija. U seniorskoj ženskoj kategoriji nastupile su Ivana Kovač i Mateja Vugrinec, a u muškoj Luka Živko te treneri i voditelji Radovan Zadravec i Josip Kranjčec. Ženski dio reprezentacije borio se u konkurenciji 10 zemalja, a u ukupnom plasmanu hrvatski je tim osvojio 7. mjesto, što je i najveći uspjeh na Prvenstvu.

Enna Trupković i Ema Hajdarović ostvarile su zapažene rezultate u pojedinačnim disciplinama. Enna je najbolji rezultat ostvarila u penjanju na toranj, a njena kolegica Ema u disciplini 100 metara s preprekama. U kategoriji muške mladeži po prvi put nastupio je Emanuel Strahija koji je postavio nove hrvatske rekorde u obje pojedinačne discipline, ali i najbolje rezultate od naših muških predstavnika u kategorijama 100 metara s preprekama i penjanju na toranj.

Radovan Zadravec, voditelj i čelnik Vatrogasne sportske udruge Žiškovec, jedine takve udruge na području Međimurske županije, najavio je da će se od 10. do 16. kolovoza 2020. godine Svjetsko natjecanje vatrogasaca sportaša u kategoriji mladeži održati u Čakovcu.

– Ovo je prvi put da se Svjetsko prvenstvo održava u Hrvatskoj. U prošlosti su održane dvije Vatrogasne olimpijade, u Karlovcu i Varaždinu, no upravo Čakovec i Međimurje prvi put će ugostiti vatrogasno natjecanje ovakvog kalibra – rekao je Zadravec dodavši da očekuju natjecatelje iz 23 države.

Vatrogastvo nije samo poziv

Župan Međimurske županije Matija Posavec sudionicima prvenstva u Rusiji zahvalio je što su poslali najbolji sliku Međimurja i Hrvatske, ne samo zahvaljujući svom rezultatu, već i zbog činjenice da su osigurali domaćinstvo Svjetskog prvenstva.

– To je važan događaj za nas, a organizaciji ćemo pristupiti hrabro i odgovorno te biti dobri domaćini stotinama natjecatelja iz gotovo cijelog svijeta, što je još jedna odlična prilika za našu promociju – rekao je te mladim vatrogascima poručio neka budu i dalje ustrajni u onome što rade jer vatrogastvo nije samo poziv, već humano i vrlo odgovorno djelovanje kojim se štite i ljudi i imovina.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje