Povežite se s nama

Život i društvo

Mons. Kišićek pozvao vjernike da financijski pomognu obnovu kapele u Purgi

Objavljeno:

- dana

APEL

Kapela svetog Juraja u Lepoglavskoj Purgi iz 1749. godine, čija je unutrašnjost oslikana freskama najuglednijeg pavlinskog freskoslikara Ivana Rangera, nakon gotovo tri desetljeća od posljednje obnove, ponovno se obnavlja.

Obnova ovog sakralnog objekta realizira se zahvaljujući inicijativi lepoglavskog župnika monsinjora Andrije Kišičeka.

U planu je obnova krovišta kapele s tornjem te oronule fasade. Radovi su započeli postavljanjem skele te uklanjanjem dotrajalih elemenata krovišta i tornja s kojeg je skinut križ s “jabukom” koju će trebati u potpunosti obnoviti. Nakon uređenja krovišta s tornjem, u planu je postavljanje nove fasade.

S obzirom na to da se radi o objektu s liste kulturnih dobara od nacionalnog značaja radovi se izvode pod nadzorom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Varaždinu koji je izdao odobrenje za početak radova.

S početkom radova na samom su se radilištu susreli predstavnici izvođača radova – tvrtke Mipcro iz Ivanca, lepoglavski župnik monsinjor Andrija Kišiček, predstavnica Konzervatorskog odjela Ivana Peškan te lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Razgovaralo se o radovima koji slijede, i odvijat će se tijekom ljeta, a koji bi trebali osigurati uvjete u kojima će se od propadanja zaštiti dio nacionalne kulturne baštine.

Inače, u većem će dijelu sredstva za obnovu kapele osigurati Varaždinska biskupija.

Također, monsinjor Andrija Kišiček pozvao je i vjernike, koji to mogu i žele, da financijski pomognu obnovu kapele.

 

Izvor:
Foto: Grad Lepoglava

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje