Povežite se s nama

Crna kronika

Muškarac s područja Preloga “ulagao” u kriptovalute pa na kraju ostao bez 29.000 eura

Objavljeno:

- dana

Jučer, 21. studenoga, policijski službenici Policijske postaje Prelog zaprimili su prijavu 46-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu.

Iz prijave proizlazi kako je oštećeni početkom veljače ove godine putem jedne od mnogobrojnih internetskih stranica koje nude usluge ulaganja u kriptovalute, stupio u kontakt s nepoznatom osobom. Potom je na njen prijedlog i nagovor u više navrata kupio kriptovalute u ukupnom iznosu od 25.000 eura, javila je međimurska policija.

Pošto je putem kriptoplatforme na kojoj je deponirao kupljenu kriptovalutu, uvidio kako mu se dobit višestruko povećala, zatražio je njenu isplatu. Odmah potom primio je poruku da mora platiti porez u iznosu od 18.750 eura u kriptovalutama. Nakon što je skupio dio zatraženog novčanog iznosa, uplatio ga je putem kriptoplatforme na zatraženi račun, ali je i nakon te uplate primio novu poruku da mora uplatiti još 5000 eura, kao dodatni depozit.

U tom trenutku je shvatio kako je prevaren jer nikako ne može isplatiti svoj novac te je događaj odlučio prijaviti policiji. Oštećeni je ukupnu materijalnu štetu procijenio je na 29.000 eura.

Opisana vrsta računalnih prijevara posljednjih je godina sve učestalija, stoga građane policija želi još jednom savjetovati na koji način se mogu zaštiti u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama.

Kod ponuda vezanih za kriptovalute važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada.

– Osim lažnih stranica, koje djeluju uvjerljivo i legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni. Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske. Iznimno je važno da se tijekom komunikacije ne dostavljaju povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, zaporke aplikacija internetskog bankarstva, kao i drugi podaci vezani za autorizaciju bankovnih transakcija – ističu iz PU međimurske.

Crna kronika

Varaždin: napuhao je više od 3 promila pa iznenada udario policajku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu donijelo je 23. veljače 2024., rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina starog 36 godina zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo o napada na službenu osobu iz Kaznenog zakona.

– Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 36-godišnjak 17. prosinca 2023., oko 13 sati u Varaždinu, nakon što ga je 25-godišnja policijska službenica zaustavila u prometu kao vozača osobnog automobila i utvrdila da ima preko tri promila alkohola u organizmu, iznenada udario policijsku službenicu laktom u trbuh i nanio joj tjelesnu ozljedu – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Crna kronika

Novi Marof: čovjeku s auta na parkiralištu odrezani te ukradeni katalizator i lambda sonda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Novi Marof zaprimili su prijavu 43-godišnjaka da je okraden.

Prema prijavi, nepoznati je počinitelj dana 22. veljače, na parkiralištu jednog poduzeća u Novom Marofu, s njegovog osobnog vozila, odrezao i otuđio katalizator i lambda sondu. Visina materijalne štete procjenjuje se na oko 200 eura.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje