Povežite se s nama

Život i društvo

Na festivalu „Stazama Gorčke Republike“ više od 1200 sudionika

Objavljeno:

- dana

Više od 1200 sudionika iz cijele Hrvatske sudjelovalo je na 3. Festivalu sportske rekreacije nordijskim hodanjem i pješačenjem – „Stazama Gorčke Republike“ održanom 9. ožujka.

Veliki sportski događaj, Međimurje je pretvorio u pravo sportsko središte na kojem se okupilo više od 1200 hodača i hodača iz cijele Hrvatske: Zagreba, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Osijeka, Varaždina, Svete Nedjelje, Samobora, Konavala i Međimurja.

USR Sport za sve-Goričan uz podršku Međimurske županije, Općine Goričan, Hrvatskog saveza nordijskog hodanja i Saveza sportske rekreacije Međimurske županije, organizirao je zaista spektakularan događaj koji je svim ljubiteljima aktivnog načina života i prirode pružio priliku da istraže prekrasne krajolike i prirodne ljepote našeg kraja.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, je na samom početku festivala čestitao članovima Udruge sportske rekreacije “Sport za sve” Goričan na izvrsnoj organizaciji ovog sportskog događaja u našoj županiji te istaknuo zadovoljstvo što se danas u našem prekrasnom Međimurju okupilo ovolik broj sudionika, što je jasni pokazatelj kvalitete sportske rekreacije.

– Zaista je prekrasno vidjeti ovu atmosferu sportskog zajedništva koju ste danas stvorili i stoga zaslužujete veliku pohvalu – rekao je župan te poželio svim sudionicima današnjeg festivala puno dobrog druženja i sklapanja novih prijateljstava.

Šuderica u Goričanu prije dvije godine proglašena je najljepšim općinskim parkom u Hrvatskoj, stoga ni načelnik Općine Goričan Emanuel Sinković nije krio zadovoljstvo što je danas ovolik broj rekreativaca i zaljubljenika u prirodu odlučilo provesti sportski dan u Goričanu i Šuderici.

Festival nosi radni naziv „Stazama Goričke republike“ s obzirom na 105. godinu fenomena u hrvatskoj povijesti, kada je 1918. Međimurje pripadalo Austro-Ugarskoj Monarhiji, a nezadovoljni mađarskom upravom mještani Goričana protjerali su općinsku vlast i u studenome proglasili Goričan samostalnom republikom.

Sudionicima festivala pružena je mogućnost da izabere stazu koja najbolje odgovara njihovoj kondiciji, pa su tako mogli izabrati jednu od tri staze različitih duljina, 2, 9 i 10,5 km, a svaka staza od starta do cilja imala je svoje voditelje nordijskog hodanja te pratnju volontera Crvenog križa.

Festivalom se obilježio i Međunarodni dan žena kako bi se još više potaknulo žene na zdraviji život uz rekreaciju i pješačenje.

Sve sudionike festivala pozdravili su tajnik Udruge sportske rekreacije „Sport za sve“ Goričan Zvonimir Lepoglavec, predsjednica Međimurskog saveza sportske rekreacije „Sport za sve“ Danica Glad, predsjednik Hrvatskog saveza nordijskog hodanja Krešimir Ritz, predsjednik Udruge Agroturizam Konavle Ivo Mujo, a festivalu su uz brojne sudionike nazočili i načelnica Općine Donji Vidovec Bojana Petrić te načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec.

Život i društvo

Grad Novi Marof poziva građane da prijave štete od tuče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je dana 20.6.2024. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode – tuča, za područja Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, koja je prouzročila velike materijalne štete na poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i prometu dana 16.6.2024. godine.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika (s područja Grada Novog Marofa) sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda, nakon čega su dužni prvu i konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete.

Šteta se prijavljuje na Obrascu PN, putem e-maila: [email protected], poštom na adresu Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, Novi Marof, ili osobno u nadležnom odjelu Grada Novog Marofa, 1. kat, soba br. 7, zaključno do 14. srpnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Španciranje po Varaždin Bregu uz gulaš, živu glazbu i finu kapljicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu programa obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec i u organizaciji Udruge vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, a pod pokroviteljstvom Općine Gornji Kneginec u subotu 22. lipnja 2024. godine održano je šesto po redu „Španciranje po Varaždin Bregu“.

Stotinjak sudionika ove manifestacije okupilo se u parku ispred Osnovne škole Kneginec Gornji gdje su im podijeljene majice s logotipom Općine, Udruge i manifestacije, etui i čaše. Okupljene su pozdravili saborski zastupnik i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški i predsjednik Udruge Robert Đuranec zaželivši svima dobro druženje i veselo raspoloženje.

Ruta ovog španciranja, koja je bila duga oko pet kilometara, kretala se po Feljuru, Malom i Dugom Vrhu te Šemigovoj grabi. Uz početnu postaju kod škole druga postaja za okrijepu i jelo bila je u Šumici na Dugom Vrhu, a posljednja na Malom Vrhu kod prostorija Lovačke udruge „Zec“ gdje je, uz živu glazbu, svim posjetiteljima podijeljen izvrstan gulaš.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje