Povežite se s nama

Život i društvo

U Varaždinu i Čakovcu u subotu će se obilježiti Dan borbe protiv raka vrata maternice

Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Savjet za zdravlje Varaždinske županije, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, Opća bolnica Varaždin i Liga za borbu protiv raka Varaždin organiziraju obilježavanje Dana mimoza – Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice.

Ovaj dan bit će obilježen već tradicionalnom javnozdravstvenom akcijom u subotu, 21. siječnja, od 10 do 12 sati na Franjevačkom trgu ispred Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“.

Podršku akciji, čiji je cilj podizanje svijesti o važnosti redovitih preventivnih pregleda, cijepljenja protiv uzročnika raka vrata maternice – humanog papiloma virusa (HPV-a) te općenito brige za vlastito zdravlje dat će i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

Osim Varaždina, mimoze će zamirisati i na čakovečkom Trgu Republike također u subotu, 21. siječnja, simbolizirajući borbu protiv raka vrata maternice. Od ove zloćudne bolesti tijekom 2021. godine u Hrvatskoj su umrle 122 žene, od čega četiri iz Međimurske županije.

Dan mimoza u Čakovcu organiziraju članice Kluba Vita, koji djeluje u sklopu Županijske lige protiv raka Čakovec i okuplja žene liječene od ginekoloških tumora, te Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije.

Organizatori će na štandu u centru grada od 10 do 12 sati educirati, prikupljati dobrovoljne priloge te dijeliti mimoze, a potporu će im pružiti zdravstveni djelatnici Županijske bolnice, Doma zdravlja, ginekoloških ordinacije te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec koji se obrazuju za zvanja u zdravstvu.

Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg Dana mimoza u Međimurju namijenjena su nabavci radnog stola za citološku ambulantu Županijske bolnice Čakovec.

Cilj akcije je podizanje svijesti o važnosti redovitih preventivnih pregleda, cijepljenja protiv uzročnika ovog raka – humanog papiloma virusa (HPV-a) – te općenito brige za vlastito zdravlje.

Stručnjaci naglašavaju da se upravo redovitim ginekološkim pregledima ova vrsta raka može otkriti u dovoljno ranoj fazi te da niti jedna žena od ove vrste zloćudne bolesti ne bi trebala umrijeti. Jednako je važna i edukacija mladih o odgovornom spolnom ponašanju te važnosti cijepljenja protiv HPV-a.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2020. godine oboljelo 276 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ, CIN III) još 590 žena.

Prema istom izvoru, tijekom 2020. godine u Međimurskoj županiji jedna je žena oboljela od invazivnog, a 17 žena od neinvazivnog raka vrata maternice.

Život i društvo

U Maruševcu zbog krize “podebljali“ iznose uskrsnica, evo tko će ih sve dobiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec obavještava umirovljenike i osobe s invaliditetom koji su korisnici osobne invalidnine sa svog područja kako će im u povodu nastupajućih uskršnjih blagdana biti isplaćena jednokratna novčana potpora.

Pravo na potporu ostvaruju građani s prebivalištem na području Općine Maruševec, i to umirovljenici čija ukupna mirovina (domaća i inozemna) iznosi do 280 eura, osobe s invaliditetom kojima je temeljem Rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb priznato pravo na osobnu invalidninu, te primatelji nacionalne naknade za starije osobe.

– Imajući na umu sva poskupljenja u proteklom periodu, kao i solidarnost koja je karakteristična za našu zajednicu, u odnosu na prošle, od ove smo godine povećali iznos „uskrsnica“ i „božićnica“ za naše starije građane sa 150 kuna na 30 eura (226,04 kune), kao i granicu mirovina s dvije tisuće kuna na 280 eura (2.109,66 kuna) – ističe načelnik Mario Klapša.

Općina Maruševec izražava zadovoljstvo što je u mogućnosti i ovom gestom pokazati brigu o starijoj populaciji koja ima mala primanja, a koja je stvarala Općinu Maruševec i okruženje na koje su svi ponosni.

Isplata potpora kreće od početka idućeg tjedna, 27. ožujka, na kućnim adresama građana putem Hrvatske pošte.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Cekači“ VI. osnovne majstorski spravljaju Varaždinske klipiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je ovih dana u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

– Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar – poručili su iz Udruge.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije a pod temom „Nahrani planet“ kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.

Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje