Povežite se s nama

Život i društvo

Na gradskom groblju u Varaždinu položeni vijenci povodom obilježavanja operacije „Bljesak“

Objavljeno:

- dana

Kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu danas su povodom obilježavanja vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje.

Zajednički vijenac Varaždinske županije i Grada Varaždina u pratnji Husarske garde i Varaždinske građanske garde položili su župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, kao i izaslanstvo PU varaždinske te članovi braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Varaždinske županije.

Podsjetimo, Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je 1. svibnja 1995. godine, a u njoj je oslobođeno 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Pozvavši na minutu šutnje, župan Stričak je istaknuo su u svim vojno-redarstvenim operacijama koje su se odvijale u obrani i oslobađanju naše Domovine sudjelovale i varaždinske ratne postrojbe, između ostalog i 104. brigada Hrvatske vojske i Specijalna jedinica policije Roda te postrojbe policije koje su potom uspostavile policijske postaje i dalje, nakon same operacije, vodile brigu o sigurnosti svih koji su se nakon te operacije zatekli na tom području.

– Kao što Vam je već poznato, operacija je trajala svega 32 sata, oslobođeno je oko 500 kvadratnih kilometara okupiranog područja, u njoj je sudjelovalo oko 7200 hrvatskih policajaca i vojnika, 51 je poginuo ili smrtno ranjen, 162 ranjena, dakle govorimo o ogromnoj žrtvi za slobodu naše Domovine. Stoga hvala svima koji su sudjelovali u toj operaciji, a zahvaljujem i svima koji su danas ovdje, kako bismo se zajedno prisjetili tih dana – kazao je župan Stričak.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković istaknuo je da se i ove godine obilježava veličanstvena pobjeda, najava „one najveće koja je uslijedila”.

-”Bljesak” je bio nagovještaj velike „Oluje” koja je konačno oslobodila hrvatski teritorij i možemo biti zahvalni našim braniteljima, svim Varaždinkama i Varaždincima koji su sudjelovali u „Bljesku” koji su tada dali svoju žrtvu, pa i svoje živote, za početak oslobađanja naše domovine Hrvatske.
Hvala svim obiteljima i svima onima koji su u to vrijeme bili u toj akciji. Želim da dostojanstveno obilježimo 1. svibnja, dan kada je krenula ta akcija, a na ovaj način odajemo počast svim zaslužnima za tu akciju – rekao je Marković.

Molitvu za sve poginule, preminule i nestale predvodio je don Ivica Horvat, tijekom polaganja vijenaca mirozov na trubi izveo je prof. Tomislav Ratković.

Život i društvo

Dvojac iz DVD-a Varaždin Breg nastupio na ekstremnom vatrogasnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Operativci DVD-a Varaždin Breg pod sponzorstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, Varaždinske županije i Općina Gornji Kneginec, nastupili na najtežem vatrogasnom natjecanju Firefighter Challenge-TFA Hungary 2024 u mađarskom Sombotelu.

Od 100 prijavljenih natjecatelja iz Mađarske, Austrije, Slovačke i Hrvatske, završilo ih je 89. Član DVD-a Varaždin Breg, Siniša Horvat osvojio je 4. mjesto (3. mjesto pobjeglo mu je za samo 8 stotinki), a nastupio je i Andy Barulek.

– Iako smo imali poteškoća jer je jedan član tima morao odustati zbog zdravstvenih razloga, mađarski kolega Turcán Màrk uskočio je i zauzeli smo kao TFA Team Croatia 5. mjesto od 13 timova. Bravo za naše operativce koji su pokazali snagu općinskog, županijskog i državnog vatrogastva na međunarodnoj sceni! – ističu iz DVD-a Varaždin Breg.

Nastavite čitati

Život i društvo

Prigodnim programom i podjelom nagrada u OŠ Martijanec proslavljen završetak školske godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom kraja školske godine, u Osnovnoj školi Martijanec održan je prigodni program kako bi školarci proslavili završetak još jedne godine, a neki se i oprostili od osnovne škole.

U programu su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave OŠ Martijanec, članovi izvannastavnih aktivnosti dramskih, plesnih grupa, školski zbor i tamburaški orkestar, a točku na njemačkom jeziku izveli su i učenici „Male njemačke družine”, dok su program pripremili učitelji voditelji skupina izvannastavnih aktivnosti.

Tijekom programa ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak te načelnik Općine Martijanec, Branimir Nađ, podijelili su prigodne nagrade najuspješnijim učenicima i mentorima koji su se istaknuli tijekom godine u provođenju projekata i natjecanja, a šećer na kraju bila je izvedba pjesme „Rim Tim Tagi Dim” popraćena poznatom koreografijom.

OŠ Martijanec ove je godine po prvi puta provodila eksperimentalni program Cjelodnevne škole, a kako ističe ravnateljica Huzjak, učenicima se zaista trude ponuditi suvremeni način poučavanja i mnoštvo aktivnosti van redovnih kurikuluma.

– U četvrtak, uz Sportski dan, imali smo i gostovanje Stem Laba gdje su učenici imali prilike sudjelovati u raznovrsnim radionicama iz područja prirodoslovlja, tehničke kulture i novih tehnologija, a u petak, uz Dan škole, učenicima je osiguran mobilni Planetarij u kojem su imali prilike otkrivati tajne svemira – rekla je ravnateljica koja se ujedno osvrnula i na program cjelodnevne škole, ali i poslala poruku svojim učenicima.

– Uspješno smo prebrodili prvu godinu Cjelodnevne škole. Neke su nam stvari bile odlične, na nekima ćemo još svi zajedno poraditi sljedeće godine, da nam u školi svima bude sigurno, ugodno i veselo. Svima zahvaljujem na odličnoj suradnji, kako učenicima i roditeljima, tako i svim zaposlenicima. Počinje dugo toplo ljeto, dobro se odmorite i napunite baterije za jesen. Udžbenici i svi ostali nastavni materijali čekat će vas u školi, tako da o tome ne trebate voditi brigu. Dakle, opustite se i uživajte – poručila je ravnateljica.

Općinski načelnik Branimir Nađ čestitao je svim učenicima na još jednoj uspješno završenoj školskoj godini, dok je osmašima poželio mnogo sreće u daljnjem školovanju.

– Danas smo imali prilike podijeliti i nagrade najboljim učenicima i mentorima, za što je sredstva osigurala Općina. Nagrađeno je ukupno 50 učenika i 10 mentora. Sama ta brojka govori o uspješnosti naše osnovne škole i koliko se ovdje radi sa našom djecom. Čestitam svima na uspješno završenoj godini i želim svima da ugodno provedu ljetne praznike te da se u školu vrate puni elana – rekao je načelnik Nađ.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje