Povežite se s nama

Život i društvo

Na nestašluke smo navikli, a ovo graniči s bezobrazlukom

Objavljeno:

- dana

REAGIRANJE

Moje reagiranje odnosi se na članak vezan uz dodjelu socijalnih stanova u vlasništvu Grada Varaždina u najam objavljen u prošlom broju 7Plus Regionalnog tjednika. Na nestašluke aktualne gradske vlasti, bolje rečeno njihovih čelnika već smo navikli. No što ide sve dalje, takvo ponašanje graniči s čistim bezobrazlukom.

Ovaj put gradska vlast izabrala je najranjiviju društvenu skupinu – socijalu. Normalno, oni se nisu u stanju sami zaštititi od bahatosti raznih gradskih „El Bahatea“. Kako se dodjela socijalnih stanova provodi kroz javni natječaj, sastavljanja liste prioriteta i tako dalje, a sve u upravnom postupku po Zakonu o općem upravnom postupku, razvidno je iz članka kako je počinjeno niz povreda navedenog Zakon. Odgovor na žalbu u roku od 60 dana je ono zadnje. Naime, dodjela stanova nije mogla niti smjela biti dok ne završi žalbeni postupak i rješenja o dodjeli stanova budu pravomoćna. Tako se postupa u uljudbenoj i pravnoj državi. Naravno, za varaždinsku gradsku vlast to ne vrijedi.

Možda bi netko mogao reći da se ove “svinjarije” događaju zbog neznanja ljudi koji provode postupak. Usuđujem se tvrditi da se tako radi namjerno. Znaju oni kako kategorija građana koja se natječe za socijalne stanove nije u stanju sama štititi svoja prava, niti imaju novaca za duge upravne postupke, a da je i tako, pravorijek Upravnog suda čeka se tri do četiri godine, a do onda “sve popapala maca”.
Nažalost, ima i onih koji su podnijeli žalbu, a u međuvremenu su umrli, tako da im je i eventualno pozitivno rješenje beskorisno.

Gradsku vlast treba kontrolirati, jer se vidi u ovom slučaju da je “pokvarljiva roba”. Najlakše to može činiti oporba kroz Gradsko vijeće, no ona se u varaždinskoj stvarnosti “izgubila u bespućima povijesne zbiljnosti”. Ponekad kada i reagiraju, reakcije su im mlake. Sve to možemo pripisati učinku raznih sitnih sinekura koje im je udijelio gradski čelnik ili prihvatio neki proračunski amandmančić za asfaltiranje nogostupa u ulici ili kvartu gdje oporbenjak živi, ili mu se udjeli kakva tisuća kuna za udrugu čiji je član. Zaboravili su oni ili nisu pročitali zakon kako je vijećnik dužan djelovati za opće dobro, a ne za vlastitu korist i uske osobne interese ili interese neke grupice. Gradonačelnik to zna, pa je, uz blaženi smiješak, spokojan. Politička korupcija čini čuda.
No mogli bi oporbenjaci okrenuti “pilu naopako”, zanemariti vlastiti probitak i upitati se ima li u takvom ponašanju gradskih čelnika elemenata kaznenog djela u vidu zloporabe položaja i ovlasti? I državno odvjetništvo trebalo bi se malo prodrmati, ako ne oni, onda ombudsman, pravobranitelj, jer je ne samo prekršen zakon, nego su prekršena i osnovna ljudska prava, a jedno od tih je (ustavno) da su pred zakonom svi jednaki. U varaždinskom slučaju vidimo da ima i “jednakijih” pred zakonom.
I kaj ve? Nikaj. Uz takvu oporbu idemo dale! Pitam do kada?

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje