Povežite se s nama

Život i društvo

Na opasnosti koje vrebaju na pružnim prijelazima Varaždincima ukazao i Chuck Norris!

Objavljeno:

- dana

“PUTUJUĆA IZLOŽBA” FPZ-A

Strojarska i prometna škola Varaždin ovaj tjedan domaćin je “putujuće izložbe” koja na jedan pristupačan i zabavan način učenicima govori o opasnostima koje vrebaju na željezničko-cestovnim prijelazima.

– Cilj je kroz zabavne ilustracije i poznate likove, poput Ivice Kostelića ili Chucka Norrisa, ukazati na opasnosti i potaknuti na veću sigurnost u prometu – otkrila je doc. dr. sc. Danijela Barić, voditeljica Katedre za tehnologiju cestovnog prometa i voditeljica projekta “Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima”.

Zapamtite: vlak je uvijek brži!

Riječ je o projektu koji se provodi u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, a u sklopu toga je na Strojarsku i prometnu školu stigla ova izložba te je u utorak održano predavanje “Vlak je uvijek brži”.  Učenici su kroz to predavanje imali priliku doznati sve o projektu, ali i opasnostima u željezničko-cestovnom prometu i kako se trebaju ponašati.

Bivši učenik Strojarske i prometne Tomislav Gotić, koji je nedavno diplomirao i bio jedan od najboljih studenata Fakulteta prometnih znanosti, rekao je kako su ovu tematiku učenicima pokušali približiti na jedan zanimljiv način.  

– Nismo ih opterećivali sa statistikom već smo im prikazali materijale koje smo mi snimili vezane uz nepoštivanja prometnih propisa. Poruka našeg predavanja je: “Sigurnost počinje s tobom”. Svatko misli da se nesreće događaju nekom drugom, no treba početi od sebe. Možda branici jesu dugo spušteni na željezničko-cestovnim prijelazima, no treba uvijek imati na pameti da je vlak blizu i da je vlak uvijek brži – istaknuo je Gotić.

Iako je, kako otkrivaju stručnjaci Fakulteta prometnih znanosti, broj prometnih nesreća i poginulih na željezničko-cestovnim prijelazima u padu, uvijek treba biti oprezan. Jer, put kočenja vlaka je 1.500 metara. 

– Vlak je uvijek brži i zato poštujte prometna pravila! – poručuju stručnjaci.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Izmjenjivat će se oblaci i sunce, a u petak stiže kiša

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tjedan pred nama na širem Varaždinskom području bit će tmuran.

Prema sedmodnevnoj prognozo DHMZ-a očekuje nas više oblaka nego sunca.

Sve do nedjelje, 14. ožujak, danju neće biti toplije od 12 °C, a najniža noćna temperatura pada na 0 °C.

Sunce i oblaci izmjenjivat će se do petka, 12. ožujka, kada će padati kiša. Subota će uglavnom biti sunčana, a u nedjelju ponovno kiša.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinske Toplice brinu o prirodi: dodatna zaštita zaštićenih područja i divljih vrsta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom studenoga prošle godine Grad Varaždinske Toplice podnio je Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za pregled i odobrenje Programa zaštite divljači za površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta na topličkom području, a sredinom veljače Ministarstvo je taj zahtjev i odobrilo, uz obrazloženje da je Program prihvatljiv za ekološku mrežu.

Cilj je dodatna zaštita zaštićenih područja i strogo zaštićenih divljih vrsta za koje nisu izdvojena područja ekološke mreže, a Ministarstvo je odobrilo Plan prema kojem je od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2031. godine propisana zaštita i lov divljači.

Sve planirane lovne aktivnosti u spomenutom će se razdoblju unutar granica spomenika parkovne arhitekture – Parka u Varaždinskim Toplicama i Skupina lipa u Varaždinskim Toplicama – odvijati u suradnji s nadležnom javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem.

Također, u zoni radijusa od 100 metara oko aktivnih gnijezda strogo zaštićenih ptica nije dopušteno provoditi lovne aktivnosti u vrijeme njihovog razmnožavanja, a svaki pronalazak uginule ili ozlijeđene strogo zaštićene životinjske vrste potrebno je odmah prijaviti Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

Manjim dijelom Plan obuhvaća područje očuvanja značajno za ptice Bilogora i Kalničko gorje te područje očuvanja značajno za vrste i stanišne tipove Livade uz Bednju.

– Plan za ekološku mrežu izradio je obrt Eam Konzalting iz Lobora, za što je Grad Varaždinske Toplice izdvojio 15.000 kuna, a krenuli smo s izradom Plana sukladno Zakonu o lovstvu koji propisuje da se za površine na kojima je zabranjeno ustanovljenje lovišta donosi Program zaštite divljači kojim se uređuju i zaštita i lov na tim područjima. Važno je istaknuti da zahvati i aktivnosti propisane Planom ne uzrokuju gubitak ciljnih staništa područja ekološke mreže i u većoj mjeri ne utječu negativno na pogodnost staništa za ciljne vrste – objašnjava toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

Aktivnosti koje obuhvaća ovaj Plan su prebrojavanje divljači i ostalih životinjskih vrsta, organizacija i rad lovočuvarske službe, podjela zaštitnih sredstava korisnicima površina obuhvaćenih Planom te njihova edukacija o uporabi tih sredstava, zatim zaštitu usjeva i nasada rastjerivanjem te uporabom zaštitnih sredstava i plašila, kao i eventualno smanjivanje broja divljači putem sokolarenja selektivnih živolovki i odstrela.

Nastavite čitati