Povežite se s nama

Život i društvo

Na opasnosti koje vrebaju na pružnim prijelazima Varaždincima ukazao i Chuck Norris!

Objavljeno:

- dana

“PUTUJUĆA IZLOŽBA” FPZ-A

Strojarska i prometna škola Varaždin ovaj tjedan domaćin je “putujuće izložbe” koja na jedan pristupačan i zabavan način učenicima govori o opasnostima koje vrebaju na željezničko-cestovnim prijelazima.

– Cilj je kroz zabavne ilustracije i poznate likove, poput Ivice Kostelića ili Chucka Norrisa, ukazati na opasnosti i potaknuti na veću sigurnost u prometu – otkrila je doc. dr. sc. Danijela Barić, voditeljica Katedre za tehnologiju cestovnog prometa i voditeljica projekta “Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima”.

Zapamtite: vlak je uvijek brži!

Riječ je o projektu koji se provodi u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, a u sklopu toga je na Strojarsku i prometnu školu stigla ova izložba te je u utorak održano predavanje “Vlak je uvijek brži”.  Učenici su kroz to predavanje imali priliku doznati sve o projektu, ali i opasnostima u željezničko-cestovnom prometu i kako se trebaju ponašati.

Bivši učenik Strojarske i prometne Tomislav Gotić, koji je nedavno diplomirao i bio jedan od najboljih studenata Fakulteta prometnih znanosti, rekao je kako su ovu tematiku učenicima pokušali približiti na jedan zanimljiv način.  

– Nismo ih opterećivali sa statistikom već smo im prikazali materijale koje smo mi snimili vezane uz nepoštivanja prometnih propisa. Poruka našeg predavanja je: “Sigurnost počinje s tobom”. Svatko misli da se nesreće događaju nekom drugom, no treba početi od sebe. Možda branici jesu dugo spušteni na željezničko-cestovnim prijelazima, no treba uvijek imati na pameti da je vlak blizu i da je vlak uvijek brži – istaknuo je Gotić.

Iako je, kako otkrivaju stručnjaci Fakulteta prometnih znanosti, broj prometnih nesreća i poginulih na željezničko-cestovnim prijelazima u padu, uvijek treba biti oprezan. Jer, put kočenja vlaka je 1.500 metara. 

– Vlak je uvijek brži i zato poštujte prometna pravila! – poručuju stručnjaci.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Dan neovisnosti uz svijeće za poginule i preminule hrvatske branitelje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je povodom Dana neovisnosti župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kod Križa zahvalnosti u Varaždinu zapalio svijeću u spomen na sve poginule i preminule hrvatske branitelje odavši im tako počast i poštovanje za doprinos u obrani Hrvatske.

Podsjetimo, Dan neovisnosti u Republici Hrvatskoj je spomendan koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska maturantica kolabirala pišući test u potkrovlju bez klime

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučerašnji toplinski val loše je utjecao na neke maturante koji pišu državnu maturu.

Srednjoškolka iz Makarske se onesvijestila pišući dvoipolsatni esej iz hrvatskog jezika na maturi, a index.hr javila se majka učenice iz Varaždina. Ispričala je da se njenoj kćeri dogodila slična situacija.

– Maturu su pisali u potkrovlju škole, ne znam zašto, kad su učionice na donjim katovima. U potkrovlju nisu imali klimu. Mojoj kćeri pozlilo je već nakon 20 minuta. Profesorica koja je dežurala zvala je van, no ona je sama rekla da želi nastaviti pisati test i napisala ga je skoro do kraja kad joj je ponovno pozlilo. Pozvali su me iz škole, otišli smo u bolnicu i proveli pet sati u hitnoj internističkoj ambulanti na infuziji i pretragama – priča još pod dojmom Đurđica Vodopija.

Kaže kako moraju obaviti još neke pretrage kod obiteljskog liječnika.

Pohvalila je prisutno nastavno osoblje jer su pohrlili u pomoć. Spominje da joj nije jasno zašto se, uz to što maturu pišu u ovakvim uvjetima, djecu poziva da pred školu dođu puno ranije, pa se tako izlažu stajanju na suncu.

Škola o kojoj je riječ je Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, a bitna je činjenica da je to tek jedna od mnogih hrvatskih škola koje u 2021. godini još uvijek nemaju klimatizacijske uređaje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!