Povežite se s nama

Život i društvo

Na opasnosti koje vrebaju na pružnim prijelazima Varaždincima ukazao i Chuck Norris!

Objavljeno:

- dana

“PUTUJUĆA IZLOŽBA” FPZ-A

Strojarska i prometna škola Varaždin ovaj tjedan domaćin je “putujuće izložbe” koja na jedan pristupačan i zabavan način učenicima govori o opasnostima koje vrebaju na željezničko-cestovnim prijelazima.

– Cilj je kroz zabavne ilustracije i poznate likove, poput Ivice Kostelića ili Chucka Norrisa, ukazati na opasnosti i potaknuti na veću sigurnost u prometu – otkrila je doc. dr. sc. Danijela Barić, voditeljica Katedre za tehnologiju cestovnog prometa i voditeljica projekta “Implementacija mjera za povećanje sigurnosti najranjivijih sudionika u prometu na željezničko-cestovnim prijelazima”.

Zapamtite: vlak je uvijek brži!

Riječ je o projektu koji se provodi u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, a u sklopu toga je na Strojarsku i prometnu školu stigla ova izložba te je u utorak održano predavanje “Vlak je uvijek brži”.  Učenici su kroz to predavanje imali priliku doznati sve o projektu, ali i opasnostima u željezničko-cestovnom prometu i kako se trebaju ponašati.

Bivši učenik Strojarske i prometne Tomislav Gotić, koji je nedavno diplomirao i bio jedan od najboljih studenata Fakulteta prometnih znanosti, rekao je kako su ovu tematiku učenicima pokušali približiti na jedan zanimljiv način.  

– Nismo ih opterećivali sa statistikom već smo im prikazali materijale koje smo mi snimili vezane uz nepoštivanja prometnih propisa. Poruka našeg predavanja je: “Sigurnost počinje s tobom”. Svatko misli da se nesreće događaju nekom drugom, no treba početi od sebe. Možda branici jesu dugo spušteni na željezničko-cestovnim prijelazima, no treba uvijek imati na pameti da je vlak blizu i da je vlak uvijek brži – istaknuo je Gotić.

Iako je, kako otkrivaju stručnjaci Fakulteta prometnih znanosti, broj prometnih nesreća i poginulih na željezničko-cestovnim prijelazima u padu, uvijek treba biti oprezan. Jer, put kočenja vlaka je 1.500 metara. 

– Vlak je uvijek brži i zato poštujte prometna pravila! – poručuju stručnjaci.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet donijela je Odluku o sufinanciranju troškova kupnje radnih materijala učenicima osnovnih škola na području Općine Donja Voća za školsku godinu 2022./2023.

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala svim učenicima Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći i Područne škole Antuna Gustava Matoša u Gornjoj Voći. Sufinaciranje za učenike od 1. do 4. razreda iznosi 200 kuna po učeniku, a za one koji će polaziti od 5. do 8. razreda u iznosu 350 kuna po učeniku.

Isplata će se izvršiti na račun roditelja koji su roditelji dužni predati zahtjev za sufinanciranjem troškova kupnje radnih materijala za školsku godinu 2022./2023. te ih dostaviti
Općini Donja Voća do 31. srpnja.

Materijali se mogu naći na internetskoj stranici Općine Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje