Povežite se s nama

Kultura

Na tulumu forumaša 5. osnovne škole okupili se pravi partijaneri s knjigom

Objavljeno:

- dana

Noć knjige Forumaša 5. osnovne škole

Forumaši 5.osnovne škole  sinoć su. 28. travnja, tradicionalno obilježili Noć knjige.

Peta je jedina varaždinska škola koja svoju ‘noć’ i program aktivnosti, prijavljuje organizatorima: Zakladi nakladnika i knjižara HGK, Knjižnom bloku-Inicijativi za knjigu, Knjižnicama grada Zagreba, Udruzi za zaštitu prava nakladnika i portalu za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

U četiri sata večernjeg s knjigom, učenici su sastavili svoj popis lektire i izradili su plakate za Tjedan znanosti .

Za poboljšanje čitanja lektirnih naslova, koji su većini, kako vele,  muka , uključiti će se u javnu raspravu Ministarstva znanosti i obrazovanja o novoj kurikularnoj reformi.

Zbog toga su analizirali pročitana djela pa preporučili ona koja su njima najzanimljivija, a nisu na popisu lektire. Predložiti će da ti naslovi budu uvršteni u lektirne popise pod Izbor učenika. Vjeruju da bi se takvi naslovi puno radije čitali. Ideja je da četiri naslova budu zadana, a ostali izborni.

 

Forumaši pete su zaključili da bi u lektiri trebalo biti više suvremenih naslova, s čijim se likovima današnja djeca mogu identificirati.

 

Noć knjige nastavljena je s dekicama, ležaljkama, jastučićima, omiljenom knjigom pod svijećama i knjižnim svjetiljkama. Čitali su se ulomci najdražih knjiga, obrazlagalo i preporučivalo za čitanje. Oni bi ovako, vele, mogli jedanput mjesečno.

 

Izvor:
Foto:

Kultura

U Vinici u ponedjeljak besplatan koncert iz programa Baroknih večeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedan od  koncerata  u sklopu 52. Varaždinskih baroknih večeri  i ove će se godine održati u viničkoj župnoj crkvi Sv. Marka ev. Koncert će se održati u ponedjeljak, 26.rujna, s početkom u 19:30 sati, a ulaz je slobodan. 

Glazbu priznatih baroknih majstora izvodit će Gabrijela Hrženjak,sopran, Krešimir Lazar, violončelo i Krešimir Has, čembalo.

PROGRAM

Antonio Vivaldi: Sonata za violončelo i basso continuo br. 1 u B-duru, RV 47

                             Largo-Allegro-Largo-Allegro

Benedetto Marcello: Sonata za violončelo i basso continuo br. 1 u F-duru

                                     Largo-Allegro-Largo-Allegro

Michael Correte: Sonata za violončelo i basso continuo br. 1 u F-duru

                               FUGA. Allegro-ARIA. Affettuoso-Allegro

Francesco Saverio Geminiani: Sonata za violončelo i basso continuo br. 1 u A-duru

                                         Andante-Allegro non troppo-Andante-Allegro non troppo

Antonio Vivaldi: „Usignoletto bello“, cantata za sopran i b.c. RV796

                             Aria: Usignoletto bello

                            Recitativ: Ma` tu` rapido fuggi

                            Aria: Come te cantando

Nastavite čitati

Kultura

Uz baroknu irsku glazbu i ples otvorene 52. Varaždinske barokne večeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što su proteklih dvije godine Varaždinske barokne večeri održane zbog pandemije u smanjenom obimu, ove su se godine u svom 52. izdanju vratile u punom sjaju i raskoši barokne glazbe.

Vrhunski Irish Baroque orkestar pod umjetničkim vodstvom Toma Fostera i mezzospranistica Katie Bray oduševili su brojnu publiku koja se okupila na svečanom koncertu otvorenja u Varaždinskoj katedrali.

– Varaždinske barokne večeri najdugovječniji je i najznačajniji festival rane glazbe u Europi koji se održava na ponos gradu Varaždinu i svim njegom stanovnicima već 52. godine. Naš grad će idućih dana biti europska barokna prijestolnica u kojoj će nastupiti više od 500 umjetnika. Posebno me veseli što je ovogodišnja zemlja partner Irska i što ćemo i večeras na otvorenju imati priliku uživati u koncertu jednog od najboljih svjetskih baroknih orkestara. Puno toga veže naše zemlje, a ova suradnja je dokaz kako je glazba univerzalni i svima razumljivi jezik i najbolji način među ljudima i narodima – istaknuo je pozdravljajući uzvanike i ljubitelje barokne glazbe varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, dodavši i kako se Varaždinci ponose svojom baroknom baštinom koja je ne samo obogatila hrvatsku, već i europsku glazbenu umjetnost u cjelini, a glazba je utkana u ovaj grad kao obraz njegovog ukupnog identiteta.

– Irska je počašćena što može biti ove godine zemlja partner Varaždinskim baroknim večerima jer je ovo i sjajna prilika da gradimo kulturne veze između naših dviju zemalja. Irski barokni orkestar kao i drugi glazbenici koji iz Irske stižu u Varaždin pokazat će veličinu i jačinu barokne glazbe u Irskoj. Zahvaljujem kolegama u Irskom kulturnom institutu što promiču irske glazbenike u inozemstvu. Drago mi je i što ćemo u Varaždinu imati Irish corner na Kapucinskom trgu s irskom gastronomijom, glazbom i plesom. Zahvaljujem organizatorima Varaždinskih baroknih večeri na odličnoj suradnji i što ćemo zajedno na ovom festivalu omogućiti i glazbenicima iz Hrvatske i Irske da pokažu svoj talent, vještine. Predivan Varaždin je idealno mjesto za sve nas da uživamo u baroknoj glazbi – naglasio je N. E. Ruaidhri Mark Dowling, veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj.

U ime stalnog pokrovitelja Varaždinskih baroknih večeri, predsjednika RH Zorana Milanovića okupljenima se obratio njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima. Puno lijepih trenutaka na ovom velikom i važnom festivalu publici i glazbenicima uz čarobne zvuke barokne glazbe poželjela je i ministrica kulture i medija i izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

U vanjskom dijelu otvorenja 52. Varaždinskih baroknih večeri predstavljen je projekt sonifikacije Varaždinskih baroknih večeri, a kod Starog grada ples i tradicionalne zvuke irske glazbe predstavili su gosti iz Irske „Comhaltas Ceoltoiri Eireann“.

Ove će godine 52. Varaždinske barokne večeri donijeti 30-tak koncerata u Varaždinu i na gostovanjima u šest hrvatskih županija sve do 9. listopada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje