Povežite se s nama

Život i društvo

Načelnik Klapša sa studentima potpisao ugovore o dodjeli stipendija

Objavljeno:

- dana

U Općini Maruševec u subotu, 2. prosinca održano je svečano potpisivanje ugovora o dodjeli stipendija. Ove su se godine na Javni poziv Općine Maruševec javila 24 studenta koji su ostvarili pravo na stipendiju.

Riječ je o studentima logistike, ekonomike, fizioterapije, strojarstva, elektrotehnike, informatike, rudarstva, mehatronike, geodezije, farmacije, računarstva, građevinarstva, prava, ekonomije, muzičke akademije, fizike, kulture i turizma, predškolskog odgoja i obrazovanja.

Prilikom potpisivanja ugovora o stipendiranju, načelnik Klapša je istaknuo kako je zadovoljstvo što Općina Maruševec može sklopiti ugovore za čak 24 stipendije, što nije bio slučaj u zadnjih 8 godina.  

-Želja Općine Maruševec je da kroz stipendije pomogne studentima i njihovim roditeljima za vrijeme školovanja, a u konačnici je to ulaganje u mlade ljude i zbog toga smo mjesečni iznos stipendija u zadnje dvije godine povećali za 75 posto. Želim vam da uspijete u svemu što ste naumili, da završite fakultete i ono najvažnije, da se nakon stjecanja zvanja vratite u svoju općinu i da ostanete u Hrvatskoj. Čestitam vam na upisu na fakultete i na nastavku školovanja, kao i na ostvarenju prava na općinske stipendije za koje se nadam da će vama i vašim roditeljima pomoći na tom putu, rekao je načelnik Klapša.

Prisutni studenti i njihovi roditelji potvrdili su kako im ova stipendija puno znači, ne samo u financijskom smislu, već i kao dodatni poticaj i znak da Općina Maruševec ima sluha za potrebe svojih studenata.

Studenti koji su ostvarili pravo na stipendije su: Ena Brlenić, Katarina Bukovec, Dominik Derežanin, Sven Hainž, Nika Herceg-Žutki, Karla Ivančić, Paula Jambrešić, Luka Kanjir, David Kelemen, Karla Kolenko, Nika Kolenko, Luka Kolenko, Borna Krog, Leon Krog, Ivan Mavrek, Lovro Pirović, Alanis Podbojec, Fran Požgaj, Jan Podsečki, Vlatka Šprem, Tin Šprem, Nikola Štrlek, Klara Tomašek i Filip Vrbanec.

Život i društvo

FOTO Ivica Nerer biciklom kreće na put do Bruxellesa biciklom, prijeći će 1500 kilometara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik 2. oklopno mehanizirane bojne „PUMA” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dosad je biciklirao po tri puta u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nerer na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25-og travnja on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tako, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – rekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg podupire poduzetništvo, evo kako do potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega u 2024. godini.

 Cilj javnog poziva je poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Ludbrega.

-Posljednjih godina znatno radimo na ovim mjerama, uvodimo novitete prateći trendove i potrebe. Pozivam poduzetnike da se jave u naš odsjek za poduzetništvo i iskoriste sredstva koja im stoje na raspolaganju, koja stoje u proračunu za razvoj njihove djelatnosti i na taj način zapravo doprinesu novom zapošljavanju na našem području – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg tako subvencionira nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za neproizvodne djelatnosti, inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Sufinancira se i razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga zatim certificiranja proizvoda, pribavljanje potrebne dokumentacije za potrebe povećanja energetske učinkovitosti poduzetnika/obrtnika. Uz to to je i program „Inkubator za kreativne industrije“, zatim subvencioniranje troškova naukovanja u deficitarnim zanimanjima, sufinanciranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita te sufinanciranje usavršavanja deficitarnih zanimanja.

Javni poziv je otvoren od 15. travnja 2024. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja.

Prijava na Javni poziv podnosi se Upravnom odjelu za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti Grada Ludbrega na obrascu prijave naznačenom u Javnom pozivu pod pojedinom mjerom s traženom potpunom dokumentacijom. Obrasci se nalaze na web stranici Grada Ludbrega www.ludbreg.hr ili se mogu podići osobno u Odsjeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje