Povežite se s nama

Sponzorirani

Nacionalni rehabilitacijski centar svrstat će Specijalnu bolnicu V. Toplice uz bok modernim europskim centrima

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskim Toplicama u tijeku je provedba projekta “Izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice”, KK.08.1.2.04.0002.

Ukupna vrijednost EU ugovora projekta iznosi 107.094.765,49 kuna, a nakon dosad provedenih postupaka javne nabave, vrijednost projekta trenutno iznosi 115.891.820,11 kuna. Posljedica je to drastičnih poremećaja na tržištu, odnosno u dobavi i cijeni građevinskog materijala, prvenstveno porasta cijene željeza i armature, rekao je ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice dr. Denis Kovačić, zbog čega će od Ministarstva zdravstva i Vlade RH tražiti dodatna sredstva.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 83 milijuna kuna, dok je iz Ministarstva zdravstva osigurano 24.094.150,66 kuna.

Ciljevi

Projekt je odobren u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, Prioritetne osi 8, Socijalno uključivanje i zdravlje, SC 9a2 Poboljšanje učinkovitosti i dostupnosti bolničkog liječenja – Poziv KK.08.1.2.04 – inačica 2 – Poboljšanje isplativosti i pristupa bolničkoj skrbi za ranjive skupine – faza 2.

Svrha ovog projekta je povećanje dostupnosti i kvalitete pružanja sveobuhvatne pomoći za pacijente s teškim spinalnim oštećenjima i bolestima kroz infrastrukturne radove te opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine topličke Specijalne bolnice. Integralni pristup liječenju i rehabilitaciji takvog tipa bolesnika traži brzu reakciju i moderan rehabilitacijski centar, koji se nametnuo kao neupitna potreba hrvatskog zdravstva. Pratiti trendove i sudjelovati u najnovijim dostignućima medicine u načinima rehabilitacije bolesnika sa spinalnim ozljedama nemoguće je bez cjelovitog pristupa rehabilitaciji na jednome mjestu, uz sofisticiranu opremu i kvalitetno uređen prostor te visokospecijaliziran stručni kadar.

Dr. med. Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice

– U našu bolnicu dolazi specifična skupina ljudi, u više od 90 % slučajeva u pitanju su ozljede. To su uglavnom mlađi ljudi koji su radno aktivni i kojima se nakon jedne takve ozljede sruši cijeli svijet, a često su to osobe koje su jedini hranitelji obitelji. Oni obično budu zbrinuti u jednoj od traumatoloških klinika ili odjela diljem Hrvatske te nakon operativnog zahvata ili drugog medicinskog tretmana dođu k nama na rehabilitaciju i tu ostaju četiri do šest mjeseci. Rehabilitacijom takvih stanja, prvenstveno ozljeda, ali i brojnih bolesti, Bolnica V. Toplice bavi se desetljećima i praktički je jedini takav centar u Hrvatskoj. Ono što će se raditi u novom centru mi sada radimo u znatno skučenim uvjetima. Nameće se potreba da toj skupini ljudi, koji se uz sve svoje probleme moraju suočiti i s novonastalom problematikom dugotrajnog oporavka i rehabilitacije, omogućimo nove, bolje uvjete s drugačijom, modernijom opremom – istaknuo je ravnatelj Kovačić te dodao da će se novi Nacionalni rehabilitacijski centar (NRC) prostirati na bruto površini od 6721,26 četvornih metara, a imat će kapacitet od 75 kreveta + 5 kreveta u sklopu dnevne bolnice.

Objekt se gradi iznad Terma, s kojima će biti spojen pothodnikom i tako činiti jedinstvenu funkcionalnu cjelinu. Izgradnjom novog rehabilitacijskog centra toplička Specijalna bolnica svrstat će se uz bok modernim rehabilitacijskim centrima i postati mjesto edukacije i razmjene znanja europskih i domaćih stručnjaka i znanstvenika te opravdati i nadalje osigurati svoj status rasadnika vrsnih stručnjaka fizikalne medicine i rehabilitacije.

Planirane aktivnosti

Osim izgradnje novih prostora centra te opremanja prostora novom terapijskom i dijagnostičkom opremom i namještajem, projekt također uključuje i aktivnosti nadzora građenja, jednakih mogućnosti i socijalne uključenosti, upravljanja projektom te promidžbe i vidljivosti. Izgradnja novih prostora trenutno je u fazi grubih građevinskih radova na samoj konstrukciji centra. Tijekom provedbe projekta, u sklopu aktivnosti jednakih mogućnosti i socijalne uključenosti, provedena je edukacija svih djelatnika o poimanju jednakosti spolova i diskriminacije te o percepciji bolesnika s ozljedama i bolestima kralježnične moždine. Odrađena je i posebna edukacija samo za djelatnike koji izravno rade s takvim bolesnicima, a sve s ciljem kako bi se njihov boravak u prostorima Bolnice učinio što ugodnijim. Sa svrhom još bolje prilagodbe potrebama takvih pacijenata, odrađena je i zajednička radionica u suradnji s organizacijama civilnog društva, koja je rezultirala svojevrsnim kodeksom kako se prema spinalnim pacijentima treba ophoditi, uzimajući u obzir sve aspekte njihovog novog načina života.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Spinalni-centar-2-1024x683.jpg

Aktivnost upravljanja projektom uključuje uspostavu projektnog tima, timsku koordinaciju svim ostalim projektnim aktivnostima, kao i nabavu usluge neovisne financijske revizije svih troškova projekta na samom kraju njegove provedbe.

Naposljetku, projektne aktivnosti tzv. promidžbe i vidljivosti podrazumijevaju obavještavanje javnosti o napretku projekta u vidu označavanja samog gradilišta potrebnim informacijskim pločama o radovima financiranim EU sredstvima, izradu letaka projekta, objave novinskih članaka, organizaciju uvodne i završne konferencije projekta i slično. Sve su to alati kojima se nastoji podići svijest građana o mogućnostima financiranja ovakvog jednog projekta bespovratnim sredstvima, bez čije pomoći o izgradnji NRC-a uopće ne bismo ni govorili.

Završetak projekta

– Osim radova, koji zbog cjelokupne situacije s pandemijom nešto kasne, planiramo i raspisati javnu nabavu za svu potrebnu medicinsku i nemedicinsku opremu krajem prvog kvartala 2022. Očekujemo da će u drugoj polovici iduće godine biti gotovi građevinski radovi na vanjskom i unutarnjem uređenju objekta te će se pristupiti opremanju objekta svom potrebnom opremom kako bi se objekt pripremio za službeno otvaranje i smještaj naših spinalnih pacijenata u nove prostore. Naša je želja da objekt bude u potpunosti opremljen i spreman za prihvat pacijenata i djelatnika sredinom 2023. godine – najavio je dr. Kovačić, uz napomenu da će konačni rokovi ipak ponajviše ovisiti o situaciji s pandemijom, koja je dosad već utjecala na porast cijena i dobavu građevinskog materijala.

Dodao je da će, osim smještaja, tu biti i mnogo prostora za terapije, zajedničkih prostora te predavaonica i dvorana za fizikalnu terapiju.

– Bit će to jedan moderni rehabilitacijski centar, odnosno bolnica na tri etaže. Značajno ćemo podići komfor smještaja, ali i kvalitetu opreme, te idemo s uvođenjem dijela robotizirane opreme. Prvi put će u javnom sustavu biti moguće kombinirati individualni pristup terapeuta prema pacijentu i robota – otkrio je za kraj ravnatelj Kovačić.

Sponzorirani

LTH Alucast traži kadar za rad u proizvodnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog proširenja proizvodnih pogona i rasta opsega poslovanja LTH Alucast traži kadar za rad u proizvodnji

Pozivamo na suradnju:

 • CNC operatere, strojarske tehničare, mehatroničare, robotičare
 • mehaničare, bravare, strojobravare, tokare, kovinotokare
 • ostala srodna 3- i 4- godišnja usmjerenja

Objavljujemo oglase za sljedeća radna mjesta:

CNC OPERATER/PROGRAMER (m/ž):

 • priprema alata i strojeva za obradu te pokretanje serije
 • obrada i promjena odljevaka na stroju
 • samostalno uređivanje korekcija kod zamjene alata za obradu
 • redovita kontrola procesa
 • briga za optimalno funkcioniranje stega (pregled stezne naprave nakon serije, briga za manje popravke i status stezne naprave..)
 • praćenje kvalitete odljevaka (u slučaju loše kvalitete pravilno označiti dijelove i popuniti dokumentaciju o neprikladnoj kvaliteti (reakcijski plan)
 • poznavanje, razumijevanje i ispunjavanje dokumentacije na radnom mjestu
 • primopredaja na kraju smjene

ALATNIČAR (m/ž):

 1. izrada jednostavnijih dijelova alata
 2. izvođenje radnih operacija prema zahtjevima konstrukcijsko-tehničke dokumentacije
 3. priprema i poliranje sastavnih dijelova alata i priprema
 4. montaža jednostavnih alata i testiranje njihove funkcionalnosti
 5. samo održavanje strojeva prema propisanom planu
 6. briga i odgovornost za urednost i čistoću na radnom mjestu
 7. rad u skladu s propisima zaštite na radu i ekologije

OPERATER ĆELIJE ZA LIJEVANJE (m/ž):

 • posluživanje različitih tlačnih strojeva u proizvodnji, poznavanje pravila pokretanja i rada strojeva
 • nadzor i razumijevanje procesa
 • poznavanje, razumijevanje i ispunjavanje dokumentacije na radnom mjestu

OPERATER U STROJNOJ OBRADI (m/ž):

 • samostalno posluživanje CNC strojeva s različitim odljevcima i pakiranje odljevaka
 • nadzor i razumijevanje procesa
 • pregledavanje odljevaka i prepoznavanje grešaka u skladu s kontrolnom dokumentacijom

OD KANDIDATA OČEKUJEMO:

 • odgovarajuće obrazovanje
 • rad u jednoj ili više smjena (ovisno o radnom mjestu)
 • preciznost i motiviranost za rad
 • organizacijske sposobnosti, savjesnost i samostalnost  u radu

NUDIMO VAM:

 • dinamičan, samostalan i fleksibilan posao pun novih izazova,
 • odlične mogućnosti osobnog i stručnog razvoja te gradnje daljnje karijere
 • razmjena znanja među pogonima unutar grupacije
 • naknada za topli obrok
 • troškovi prijevoza plaćeni u potpunosti
 • sigurno radno okruženje

Molbe sa životopisom primaju se na e-mail adresu: [email protected] ili na adresu firme:

Republike Austrije 3, 40000 Čakovec.

Nastavite čitati

Sponzorirani

LS-Metal Fabrication traži zavarivače i cjevare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tražimo zavarivače i cjevare

na duži period za obavljanje poslova na projektu u Urugvaju (UPM – Paso de los Toros) gdje se gradi najveća papirnica na svijetu.

Opis posla zavarivača:
– zavarivanje TIG postupkom crnih i bijelih cijevi
– moguća kontrola zavarivanja rendgenom


Opis posla cjevara:
– priprema i montaža cjevovoda po tehničkom nacrtu izometrije
– kompletno poznavanje tehničkog nacrta izometrije samostalno
– točno izračunavanje svih segmenata po izometriji


Nudimo:
– ugovor o radu na neodređeno
– rad u inozemstvu kao izaslani radnik
– redovna primanja
– osiguran besplatni smještaj u blizini gradilišta
– besplatan prijevoz iz Hrvatske do dogovorenog smještaja i obrnuto
– osigurana kvalitetna zaštitna odjeća

Za sve ostale informacije kontaktirajte nas na: e-mail: [email protected] ili na broj: 0916203696

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje