Povežite se s nama

Život i društvo

Nagrade za učenike koji su na ponos Općini Cestica

Objavljeno:

- dana

TRADICIIONALNO

U Cestici je održana tradicionalna podjela nagrada i priznanja najboljim učenicima koji su u prošloj školskoj godini bili uspješni na natjecanjima.

Učenicima je čestitala ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak, a potom je načelnik Mirko Korotaj, uz čestitke na postignutim rezultatima, učenicima uručio nagrade.

Čestitke svima

Za odličan uspjeh tijekom svih osam godina školovanja nagrađeni su: Magdalena Cestar, Lana Golubić, Viktor Hip, Klara Ivančić, Dora Jamnik, Ivona Lazar, Dominik Mićović, Jana Škrinjar i Tamara Valek. Na međuopćinskim natjecanjima u sportskim disciplinama sudjelovali su i mladi sportaši, djevojke i dečki iz OŠ Cestica, u odbojci, košarci i rukometu, a u nogometu samo muška školska ekipa, koja je osvojila treće mjesto, dok su u odbojci prve bile djevojke. Mentori u tim sportovima bili su Predrag Dobrotić i Siniša Ercegovac. Na Županijskome natjecanju iz povijesti Dora Jamnik (mentorica Ivanka Hohnjec) bila je prva, a iz hrvatskog jezika Petra Cestar druga te Izidora Obadić treća (mentorica Maja Soldatek). Na Državno natjecanje “Čitanjem do zvijezda” pozvane su Antonela Furjan, Lana Krajnc i Nera Mumlek (ekipno, mentorica Maja Soldatek).

Na jednom od natjecanja bili su i Karlo Levanić, Vlatka Đurman, Manuela Kostanjevec, Ana Mihin, Jana Škrinjar, Vida Kelić, Julija Banfić, Lea Rugani, Lovro Korotaj, Ana Daljevec, Pero Borak, Petra Cestar, Ana Hip, Lana Golubić, Lea Rugani, Lorena Kolmačić, Manuela Hip te članovi sportskih ekipa. Osim navedenih, mentori su još bili Andrea Pavičić Monika Koren – vjeronauk (ekipno), Ivanka Hohnjec, Gordana Kelemenić, Katica Erlih – tehnička kultura, Marela Žamić Levačić, Sara Kolar i ostali.

Izvor:
Foto: RT

Život i društvo

Rekreirajte se i družite 30. svibnja na 17. Kneginečkoj biciklijadi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u organizaciji općinske Športske zajednice, u utorak, 30. svibnja s početkom u 9,30 sati održat će se 17. Kneginečka biciklijada.

Start i cilj bit će na ribnjacima ŠRD „Ostriž Kneginec“ u Gornjem Knegincu.

Ruta biciklijade je ukupne duljine 20 kilometara i rekreativnog je karaktera. Bit će organizirana i postaja za osvježenje te odmor u šumi Krč, a istu će pripremiti Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg. Na cilju će svi sudionici biti počašćeni hranom i pićem.

Cilj biciklijade je potaknuti širu društvenu zajednicu na korištenje bicikla kao alternativnog prijevoznog sredstva, te potaknuti svijest o važnosti kretanja i zdravog načina života.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ni jedan narod u Europi to nije preživio, komunistički režim ubio je 600 svećenika i redovnika”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu u subotu je održana komemorativna svečanost za sve žrtve komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

Nakon svete mise koju je predvodio pater Michael Pavić, delegacija Grada Novog Marofa predvođena gradonačelnikom Sinišom Jenkačem te predstavnici udruga branitelja i policije položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na žrtve komunističkog režima.

Gradonačelnik Jenkač podsjetio je kako se Grad Novi Marof svake godine prisjeća žrtava ubijenih od ruke komunističkog režima.

-Ovo je važan dan koji Grad Novi Marof svake godine obilježava kako bi se prisjetio svih žrtava koje je iza sebe ostvario nedemokratski režim. Prisjećamo se svih onih koji su ubijeni na novomarofskom području, ali ne samo njih, već i između 250 i 500 tisuća ljudi koji su pobijeni prve tri godine nakon rata. Ovo nije politički skup nego svjedočenje i poziv na pomirbu, ali i upozorenje i čuvanje sjećanja te povijesti hrvatskog naroda, jer narod koji nema i ne pamti svoju povijest, nema ni budućnosti – rekao je Jenkač.

Naglasio je i kako ovaj dan nije značajan samo zbog sjećanja na žrtve, nego i zbog podsjećanja javnosti na to koliko je važna kontinuirana borba za demokraciju.

– Želimo osvijestiti sve nas i osuditi sve one “izme” – fašizme, nacizme, komunizme, kao i sve one koji su na temelju zločina i ubojstava zadržavali vlast. Iako demokracija ima svojih mana, najvažnije je to što ona, za razliku od totalitarnih režima, iza sebe ne ostavlja ljudske živote i žrtve onih koji drugačije misle. Danas, u jeku rata u Ukrajini, postalo je važnije no ikad upozoriti kako borba za demokraciju nikada ne prestaje budući da je vidljivo kako ova ideologija, nažalost, još uvijek živi – poručio je Jenkač.

Zdravko Maltar, predsjednik Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” Novi Marof napomenuo je kako ovakva mjesta nisu mjesta na kojima bi trebalo nešto govoriti, no naglasio je i da ako neće oni govoriti, tko će onda.

– Jedino na istini možemo graditi budućnost, a istina je da postoji više od tisuću ovakvih mjesta gdje su naši sugrađani izgubili živote i to poslije završetka Drugog svjetskog rata. Nema nijednog naroda u Europi koji je preživio ovakvu tragediju, a kao dokaz tome govori podatak da je u hrvatskom narodu, koji ima četiri milijuna stanovnika, poubijano oko 600 katoličkih svećenika i redovnika. Takvog primjera sasvim sigurno nema nigdje u Europi i to govori dovoljno o tome kakvu smo tragediju proživjeli – poručio je Maltar.    

Inače, komunistički režim doveo je do smrti otprilike 500 do 600 tadašnjih civila i vojnika koji su ubijeni u jamama u okolici Novog Marofa, a Grad im prigodnom komemorativnom svečanošću svake godine odaje počast.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje