Povežite se s nama

Međimurje

“Najbolja i najzdravija kraljica voća je ona koju bi i crvić volio zagristi“

Objavljeno:

- dana

SVJETSKI DAN JABUKA

Od 2003. godine u Općini Sveti Martin na Muri održava se izložba starinskih sorti jabuka.

Izložbu povodom Svjetskog dana jabuka organizira Udruga vinogradara, voćara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Dobri rezultati

– Važna je simbolika obilježavanja Svjetskog dana jabuka, posebno u Međimurskoj županiji, s obzirom na iznimno velik broj voćara koji se bave uzgojem upravo jabuka. Veseli što se svake godine na izložbu odazove velik broj uzgajivača i izlagača jer na taj način posjetitelji mogu vidjeti cijelo bogatstvo svijeta jabuka. Moram se zahvaliti i učenicima 2. b razreda OŠ Sveti Martin na Muri – istaknuo je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge.

Učenici 2. b razreda OŠ Sveti Martin na Muri izveli su prigodni program

A upravo su spomenuti učenici drugog razreda posebno razveselili okupljene na otvaranju izložbe svojom prigodnom dramsko-recitatorskom izvedbom. Naime, osnovci su na vrlo zabavan način prezentirali rezultate svojeg istraživanja o jabukama, koje je uključivalo intervjue, ankete, prezentaciju, crteže i pjesmice.

– Jabuka je jesenska kraljica, kraljica voća, najbolja i najzdravija voćka. Napravili smo anketu u školi i najviše učenika je odgovorilo da su im najukusnije slatko-kisele jabuke. A samo jedan učenik je odgovorio da su mu od jabuka ipak draže banane. Jabuke su iznimno ljekovite i bogate vitaminima, tako da postoji i poslovica koja kaže: „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“ – otkrili su nam učenici.

Posjetitelji su mogli kušati i jabučni sok istisnut na tradicionalni način, starom drvenom prešom

Međimurski voćari mogu biti zadovoljni ovogodišnjim poslovnim rezultatima. Naime, više tisuća tona međimurskih jabuka najviše klase završilo je na tržištima Srednje Europe, što je rezultat koji se nije dogodio posljednjih stotinu godinu. Voćari će zahvaljujući tome ove godine ostvariti promet od 3 do 4 milijuna eura. Ovakvi rezultati nikako nisu slučajni, već su posljedica kontinuiranog ulaganja u nove nasade i tehnologiju uzgoja.

Modernizacija

– Modernizacija voćarstva na području Međimurja započela je sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. To je vrijeme kada se pojedina obiteljska gospodarstva odlučuju na specijalizaciju u voćarskoj proizvodnji, a jabuka se nametnula kao vodeća voćarska kultura. Plantažni nasadi se šire, uvode se najmodernije tehnologije uzgoja, voćke se zaštićuju mrežom, a svaki nasad ima uveden sustav navodnjavanja – istaknuo je Milorad Šubić iz Savjetodavne službe.

U voćnjaku Udruge zasađeno je 12 starinskih sorti, odnosno stotinjak voćki

Kako je riječ o izložbi starinskih sorti jabuka, posjetitelji su na štandovima mogli razgledati njihov ovogodišnji urod. Kanada, krivopeteljka, bobovec, mušancika, reneta, mašanka… samo je dio starih sorti koje se u Međimurju, ali i u ostalim dijelovima sjeverozapadne Hrvatske uzgajaju već generacijama.

– Kako bi se postigli zadovoljavajući poslovni rezultati, modernizacija voćarske proizvodnje je neophodna. No, to nikako ne znači da se moramo odreći tradicije, a starinske sorte koje se uzgajaju u Međimurju predstavljaju upravu tu tradiciju. Možda te starinske sorte ne izgledaju savršeno, ali mogu reći da zdravu jabuku voli zagristi i crvić, bez obzira na to kako ona izgleda – našalio se međimurski dožupan Josip Grivec na otvorenju izložbe.

Turistički vlak potom je posjetitelje odvezao u voćnjak Udruge, u kojem je zasađeno 12 starinskih sorti jabuka, odnosno, stotinjak voćki. Program je nastavljen na OPG-u Dobranić, gdje je prezentirano prešanje jabuka starinskom prešom, a okupljeni su mogli uživati u svježem soku od jabuka, jabučnim kolačima, domaćem vinu i drugim ukusnim delicijama.

700 hektara voćnjaka pod nasadima jabuka nalazi se ovog trenutka u Međimurskog županiji, od čega čak 500 hektara otpada na obiteljska gospodarstva.
Starinske sorte i dalje su zastupljene na međimurskim voćnjacima, a među najpopularnije spadaju kanada, bobovec, mušancika, reneta i mašanka.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje