Povežite se s nama

Međimurje

“Najbolja i najzdravija kraljica voća je ona koju bi i crvić volio zagristi“

Objavljeno:

- dana

SVJETSKI DAN JABUKA

Od 2003. godine u Općini Sveti Martin na Muri održava se izložba starinskih sorti jabuka.

Izložbu povodom Svjetskog dana jabuka organizira Udruga vinogradara, voćara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Dobri rezultati

– Važna je simbolika obilježavanja Svjetskog dana jabuka, posebno u Međimurskoj županiji, s obzirom na iznimno velik broj voćara koji se bave uzgojem upravo jabuka. Veseli što se svake godine na izložbu odazove velik broj uzgajivača i izlagača jer na taj način posjetitelji mogu vidjeti cijelo bogatstvo svijeta jabuka. Moram se zahvaliti i učenicima 2. b razreda OŠ Sveti Martin na Muri – istaknuo je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge.

Učenici 2. b razreda OŠ Sveti Martin na Muri izveli su prigodni program

A upravo su spomenuti učenici drugog razreda posebno razveselili okupljene na otvaranju izložbe svojom prigodnom dramsko-recitatorskom izvedbom. Naime, osnovci su na vrlo zabavan način prezentirali rezultate svojeg istraživanja o jabukama, koje je uključivalo intervjue, ankete, prezentaciju, crteže i pjesmice.

– Jabuka je jesenska kraljica, kraljica voća, najbolja i najzdravija voćka. Napravili smo anketu u školi i najviše učenika je odgovorilo da su im najukusnije slatko-kisele jabuke. A samo jedan učenik je odgovorio da su mu od jabuka ipak draže banane. Jabuke su iznimno ljekovite i bogate vitaminima, tako da postoji i poslovica koja kaže: „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“ – otkrili su nam učenici.

Posjetitelji su mogli kušati i jabučni sok istisnut na tradicionalni način, starom drvenom prešom

Međimurski voćari mogu biti zadovoljni ovogodišnjim poslovnim rezultatima. Naime, više tisuća tona međimurskih jabuka najviše klase završilo je na tržištima Srednje Europe, što je rezultat koji se nije dogodio posljednjih stotinu godinu. Voćari će zahvaljujući tome ove godine ostvariti promet od 3 do 4 milijuna eura. Ovakvi rezultati nikako nisu slučajni, već su posljedica kontinuiranog ulaganja u nove nasade i tehnologiju uzgoja.

Modernizacija

– Modernizacija voćarstva na području Međimurja započela je sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. To je vrijeme kada se pojedina obiteljska gospodarstva odlučuju na specijalizaciju u voćarskoj proizvodnji, a jabuka se nametnula kao vodeća voćarska kultura. Plantažni nasadi se šire, uvode se najmodernije tehnologije uzgoja, voćke se zaštićuju mrežom, a svaki nasad ima uveden sustav navodnjavanja – istaknuo je Milorad Šubić iz Savjetodavne službe.

U voćnjaku Udruge zasađeno je 12 starinskih sorti, odnosno stotinjak voćki

Kako je riječ o izložbi starinskih sorti jabuka, posjetitelji su na štandovima mogli razgledati njihov ovogodišnji urod. Kanada, krivopeteljka, bobovec, mušancika, reneta, mašanka… samo je dio starih sorti koje se u Međimurju, ali i u ostalim dijelovima sjeverozapadne Hrvatske uzgajaju već generacijama.

– Kako bi se postigli zadovoljavajući poslovni rezultati, modernizacija voćarske proizvodnje je neophodna. No, to nikako ne znači da se moramo odreći tradicije, a starinske sorte koje se uzgajaju u Međimurju predstavljaju upravu tu tradiciju. Možda te starinske sorte ne izgledaju savršeno, ali mogu reći da zdravu jabuku voli zagristi i crvić, bez obzira na to kako ona izgleda – našalio se međimurski dožupan Josip Grivec na otvorenju izložbe.

Turistički vlak potom je posjetitelje odvezao u voćnjak Udruge, u kojem je zasađeno 12 starinskih sorti jabuka, odnosno, stotinjak voćki. Program je nastavljen na OPG-u Dobranić, gdje je prezentirano prešanje jabuka starinskom prešom, a okupljeni su mogli uživati u svježem soku od jabuka, jabučnim kolačima, domaćem vinu i drugim ukusnim delicijama.

700 hektara voćnjaka pod nasadima jabuka nalazi se ovog trenutka u Međimurskog županiji, od čega čak 500 hektara otpada na obiteljska gospodarstva.
Starinske sorte i dalje su zastupljene na međimurskim voćnjacima, a među najpopularnije spadaju kanada, bobovec, mušancika, reneta i mašanka.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Međimurska županija i Općina Nedelišće sporazumom utvrdile put prema gradnji nove škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali su sporazum o izgradnji nove škole u Nedelišću, kojim su definirana i pitanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj lokaciji, nadomak sportskog centra Aton.

Međimurska županija zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasnost za idejni projekt, o čemu ovisi način realizacije projekta. Županija se obvezala, sukladno proračunskim mogućnostima, pratiti izgradnju škole, no omjer financiranja će ovisiti o odobrenim novčanim sredstvima.

S obzirom na blizinu Nacionalnog gimnastičkog centra Aton, ovim sporazumom definirana je mogućnost da učenici koriste sportsku dvoranu Atona u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, što će Općina Nedelišće osigurati vlastitim sredstvima, u slučaju da idejni projekt izgradnje škole dobije suglasnost resornog Ministarstva.

Župan Matija Posavec naglasio je da se važnost ovog ulaganja u obrazovanje ogleda i u činjenici da je potreba za novom školom u Nedelišću iskazana još prije 20-ak godina.

– S naše strane smo učinili sve da otvorimo put prema gradnji nove škole, projekta koji bi predstavljao značajan korak naprijed u razvoju obrazovanja u Međimurju i našoj najvećoj općini. Sada je na potezu država, a kada situacija bude jasna, pristupit ćemo realizaciji ovog sporazuma ili pronalaziti nove opcije – rekao je župan, dodavši da je u ovom trenutku jedino sigurno da Međimurska županija neće odustati.

Načelnik Nikola Novak zahvalio je županu na podršci te izrazio nadu da Ministarstvo neće uskratiti suglasnost: “Gradnjom nove škole ne samo da bismo podigli standard života u našoj općini ulaganjem u jedno od vitalnih područja, već bismo, uz suglasnost Županije i prijenos vlasništva nad objektima stare škole u ruke Općine, dobili vrijedne prostore za naše udruge i javne potrebe.”

Nastavite čitati

Međimurje

Početak postupka za priključenje na javni sustav odvodnje – kanalizaciju naselja Novakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurske vode poslal se obavijest o o početku postupka za priključenje na javni sustav odvodnje – kanalizaciju naselja Novakovec, na podrućju Općine Podturen.

– Poštovani građani naselja Novakovec! Obavještavamo Vas da će Međimurske vode d.o.o. Čakovec kao nositelj izgradnje sanitarne kanalizacijske mreže naselja Novakovec, započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Vašem naselju, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine. Od srijedu 27.03.2024. godine (ovisno o vremenu) u Vašem naselju predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i uz Vašu suradnju prikupljat će potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za vaš objekt, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja. Kada sa predstavnikom Međimurskih voda dogovorite položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju), pozivamo Vas na sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju, dana 27.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama Društvenog doma Novakovec, u
razdoblju od 12,00-18,00 sati. Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije – stoji u objavi Međimurskih voda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje