Povežite se s nama

Međimurje

“Najbolja i najzdravija kraljica voća je ona koju bi i crvić volio zagristi“

Objavljeno:

- dana

SVJETSKI DAN JABUKA

Od 2003. godine u Općini Sveti Martin na Muri održava se izložba starinskih sorti jabuka.

Izložbu povodom Svjetskog dana jabuka organizira Udruga vinogradara, voćara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Dobri rezultati

– Važna je simbolika obilježavanja Svjetskog dana jabuka, posebno u Međimurskoj županiji, s obzirom na iznimno velik broj voćara koji se bave uzgojem upravo jabuka. Veseli što se svake godine na izložbu odazove velik broj uzgajivača i izlagača jer na taj način posjetitelji mogu vidjeti cijelo bogatstvo svijeta jabuka. Moram se zahvaliti i učenicima 2. b razreda OŠ Sveti Martin na Muri – istaknuo je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge.

Učenici 2. b razreda OŠ Sveti Martin na Muri izveli su prigodni program

A upravo su spomenuti učenici drugog razreda posebno razveselili okupljene na otvaranju izložbe svojom prigodnom dramsko-recitatorskom izvedbom. Naime, osnovci su na vrlo zabavan način prezentirali rezultate svojeg istraživanja o jabukama, koje je uključivalo intervjue, ankete, prezentaciju, crteže i pjesmice.

– Jabuka je jesenska kraljica, kraljica voća, najbolja i najzdravija voćka. Napravili smo anketu u školi i najviše učenika je odgovorilo da su im najukusnije slatko-kisele jabuke. A samo jedan učenik je odgovorio da su mu od jabuka ipak draže banane. Jabuke su iznimno ljekovite i bogate vitaminima, tako da postoji i poslovica koja kaže: „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“ – otkrili su nam učenici.

Posjetitelji su mogli kušati i jabučni sok istisnut na tradicionalni način, starom drvenom prešom

Međimurski voćari mogu biti zadovoljni ovogodišnjim poslovnim rezultatima. Naime, više tisuća tona međimurskih jabuka najviše klase završilo je na tržištima Srednje Europe, što je rezultat koji se nije dogodio posljednjih stotinu godinu. Voćari će zahvaljujući tome ove godine ostvariti promet od 3 do 4 milijuna eura. Ovakvi rezultati nikako nisu slučajni, već su posljedica kontinuiranog ulaganja u nove nasade i tehnologiju uzgoja.

Modernizacija

– Modernizacija voćarstva na području Međimurja započela je sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. To je vrijeme kada se pojedina obiteljska gospodarstva odlučuju na specijalizaciju u voćarskoj proizvodnji, a jabuka se nametnula kao vodeća voćarska kultura. Plantažni nasadi se šire, uvode se najmodernije tehnologije uzgoja, voćke se zaštićuju mrežom, a svaki nasad ima uveden sustav navodnjavanja – istaknuo je Milorad Šubić iz Savjetodavne službe.

U voćnjaku Udruge zasađeno je 12 starinskih sorti, odnosno stotinjak voćki

Kako je riječ o izložbi starinskih sorti jabuka, posjetitelji su na štandovima mogli razgledati njihov ovogodišnji urod. Kanada, krivopeteljka, bobovec, mušancika, reneta, mašanka… samo je dio starih sorti koje se u Međimurju, ali i u ostalim dijelovima sjeverozapadne Hrvatske uzgajaju već generacijama.

– Kako bi se postigli zadovoljavajući poslovni rezultati, modernizacija voćarske proizvodnje je neophodna. No, to nikako ne znači da se moramo odreći tradicije, a starinske sorte koje se uzgajaju u Međimurju predstavljaju upravu tu tradiciju. Možda te starinske sorte ne izgledaju savršeno, ali mogu reći da zdravu jabuku voli zagristi i crvić, bez obzira na to kako ona izgleda – našalio se međimurski dožupan Josip Grivec na otvorenju izložbe.

Turistički vlak potom je posjetitelje odvezao u voćnjak Udruge, u kojem je zasađeno 12 starinskih sorti jabuka, odnosno, stotinjak voćki. Program je nastavljen na OPG-u Dobranić, gdje je prezentirano prešanje jabuka starinskom prešom, a okupljeni su mogli uživati u svježem soku od jabuka, jabučnim kolačima, domaćem vinu i drugim ukusnim delicijama.

700 hektara voćnjaka pod nasadima jabuka nalazi se ovog trenutka u Međimurskog županiji, od čega čak 500 hektara otpada na obiteljska gospodarstva.
Starinske sorte i dalje su zastupljene na međimurskim voćnjacima, a među najpopularnije spadaju kanada, bobovec, mušancika, reneta i mašanka.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!