Povežite se s nama

Međimurje

“Najbolja i najzdravija kraljica voća je ona koju bi i crvić volio zagristi“

Objavljeno:

- dana

SVJETSKI DAN JABUKA

Od 2003. godine u Općini Sveti Martin na Muri održava se izložba starinskih sorti jabuka.

Izložbu povodom Svjetskog dana jabuka organizira Udruga vinogradara, voćara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Dobri rezultati

– Važna je simbolika obilježavanja Svjetskog dana jabuka, posebno u Međimurskoj županiji, s obzirom na iznimno velik broj voćara koji se bave uzgojem upravo jabuka. Veseli što se svake godine na izložbu odazove velik broj uzgajivača i izlagača jer na taj način posjetitelji mogu vidjeti cijelo bogatstvo svijeta jabuka. Moram se zahvaliti i učenicima 2. b razreda OŠ Sveti Martin na Muri – istaknuo je Mladen Dobranić, predsjednik Udruge.

Učenici 2. b razreda OŠ Sveti Martin na Muri izveli su prigodni program

A upravo su spomenuti učenici drugog razreda posebno razveselili okupljene na otvaranju izložbe svojom prigodnom dramsko-recitatorskom izvedbom. Naime, osnovci su na vrlo zabavan način prezentirali rezultate svojeg istraživanja o jabukama, koje je uključivalo intervjue, ankete, prezentaciju, crteže i pjesmice.

– Jabuka je jesenska kraljica, kraljica voća, najbolja i najzdravija voćka. Napravili smo anketu u školi i najviše učenika je odgovorilo da su im najukusnije slatko-kisele jabuke. A samo jedan učenik je odgovorio da su mu od jabuka ipak draže banane. Jabuke su iznimno ljekovite i bogate vitaminima, tako da postoji i poslovica koja kaže: „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“ – otkrili su nam učenici.

Posjetitelji su mogli kušati i jabučni sok istisnut na tradicionalni način, starom drvenom prešom

Međimurski voćari mogu biti zadovoljni ovogodišnjim poslovnim rezultatima. Naime, više tisuća tona međimurskih jabuka najviše klase završilo je na tržištima Srednje Europe, što je rezultat koji se nije dogodio posljednjih stotinu godinu. Voćari će zahvaljujući tome ove godine ostvariti promet od 3 do 4 milijuna eura. Ovakvi rezultati nikako nisu slučajni, već su posljedica kontinuiranog ulaganja u nove nasade i tehnologiju uzgoja.

Modernizacija

– Modernizacija voćarstva na području Međimurja započela je sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća. To je vrijeme kada se pojedina obiteljska gospodarstva odlučuju na specijalizaciju u voćarskoj proizvodnji, a jabuka se nametnula kao vodeća voćarska kultura. Plantažni nasadi se šire, uvode se najmodernije tehnologije uzgoja, voćke se zaštićuju mrežom, a svaki nasad ima uveden sustav navodnjavanja – istaknuo je Milorad Šubić iz Savjetodavne službe.

U voćnjaku Udruge zasađeno je 12 starinskih sorti, odnosno stotinjak voćki

Kako je riječ o izložbi starinskih sorti jabuka, posjetitelji su na štandovima mogli razgledati njihov ovogodišnji urod. Kanada, krivopeteljka, bobovec, mušancika, reneta, mašanka… samo je dio starih sorti koje se u Međimurju, ali i u ostalim dijelovima sjeverozapadne Hrvatske uzgajaju već generacijama.

– Kako bi se postigli zadovoljavajući poslovni rezultati, modernizacija voćarske proizvodnje je neophodna. No, to nikako ne znači da se moramo odreći tradicije, a starinske sorte koje se uzgajaju u Međimurju predstavljaju upravu tu tradiciju. Možda te starinske sorte ne izgledaju savršeno, ali mogu reći da zdravu jabuku voli zagristi i crvić, bez obzira na to kako ona izgleda – našalio se međimurski dožupan Josip Grivec na otvorenju izložbe.

Turistički vlak potom je posjetitelje odvezao u voćnjak Udruge, u kojem je zasađeno 12 starinskih sorti jabuka, odnosno, stotinjak voćki. Program je nastavljen na OPG-u Dobranić, gdje je prezentirano prešanje jabuka starinskom prešom, a okupljeni su mogli uživati u svježem soku od jabuka, jabučnim kolačima, domaćem vinu i drugim ukusnim delicijama.

700 hektara voćnjaka pod nasadima jabuka nalazi se ovog trenutka u Međimurskog županiji, od čega čak 500 hektara otpada na obiteljska gospodarstva.
Starinske sorte i dalje su zastupljene na međimurskim voćnjacima, a među najpopularnije spadaju kanada, bobovec, mušancika, reneta i mašanka.

Izvor:
Foto: Andreja Krobot

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje