Povežite se s nama

Život i društvo

Najkumica je Marija Pocedulić iz Kućan Marofa: „Prodajem na tržnici već 40 godina!“

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

Na današnjem proglašenju i dodjeli nagrada najkumicama, tradicionalnom izboru Gradske tržnice, najboljima su proglašene prvoplasirana Marija Pocedulić iz Kućan Marofa, drugoplasirana Vera Kranjčec iz Trnovca Bartolovečkog, te trećeplasirana Ljiljana Hudika iz Varaždina.

Izbor najkumice Gradska tržnica provodi već 13 godinu, a glasuje se putem kupona u Varaždinskim vijestima i Regionalnom tjedniku te na samoj tržnici. Način je to na koji Gradska tržnica želi nagraditi prodavačice i prodavače na klupama, te podsjetiti posjetitelje na njihov tradicionalan način prodaje, cjenkanje i sve ostale draži trgovine kakva je danas moguća još samo na placu.

Najkumica 2021. Marija Pocedulić nije krila oduševljenje izborom, te je ovom prigodom zahvalila svojim vjernim kupcima i glasačima.

– Prodajem na tržnici već 40 godina. Imam vjerne kupce koji mi dođu i doma na kućni prag, ali dođu i ovdje. Od malena imam radnu naviku. Samo sam nastavila kada sam se ovdje udala i do dana današnjeg rado idem na tržnicu i lijepo mi je tu. Imamo puno povrća, cvijeća i voća za prodaju. Ovo priznanje mi puno znači i poticaj mi je za dalje, da budemo još bolji – naglasila je.

Nagrade je najkumicama uručio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je i sam redoviti kupac subotom na placu, no ističe da nema svoju najkumicu.

– Svaki put šaram i kupujem negdje drugdje, da ne bi tko bio uvrijeđen. No, mislim da nema boljeg običaja nego subotom ujutro navratiti na plac. To je običaj svih Varaždinaca pa i ja svaki tjedan dolazim na plac i kupujem svježe proizvode naših kumica. Izborom najkumice sad već trinaestu godinu zaredom zahvaljujemo svim OPG-ovima, proizvođačima zdrave hrane što nas redovito opskrbljuju domaćim proizvodima na našem varaždinskom placu – rekao je.

A izbor najkumice pokrenuo je prije trinaest godina direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar koji je ponosan što se ovaj običaj njeguje već tako dugo.

– Na ovaj način želimo im zahvaliti na cjelogodišnjem trudu. One dolaze ovdje svaki dan, opskrbljuju nas domaćim zdravim proizvodima i ovo je skroman način da im se zahvalimo. One kumice koje konkuriraju za najkumicu su svaki dan tu, imaju najviše stalnih kupaca, pa tako i glasača. Ove godine u izboru je sudjelovalo preko tisuću glasača koji su glasali, što putem kupona u novinama, što putem glasačkih listića na placu. Prvoplasirana je osvojila više od dvjesto glasova, druga sto, a treća pedeset. Posebno mi je drago što su ove godine nagrade osvojile dvije potpuno nove, još nikada izabrane najkumice – naveo je Ciglar.

Uz čestitke najkumicama, iz Gradske tržnice najavljuju do kraja godine još jednu manifestaciju na kojoj će se kuhati sarma,  te zahvaljuju svim prodavačima i posjetiteljima na vjernosti.

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec proslavilo 90. rođendan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec ove je subote proslavilo okruglih 90 godina postojanja, pa je tako nakon ranojutarnje budnice, uslijedio cjelodnevni program, dok je u večernjim satima obljetnica obilježena svečanom sjednicom.

Tom je prilikom predsjednik Društva, Bojan Zadravec, istaknuo kako su članovi u ovih 90 godina postojanja uložili mnogo truda, znoja i vremena u Društvo, a sve u cilju kako bi bili na ponos mještanima.

– Članovi su uvijek uspješno prelazili kroz sva teška razdoblja, a danas, nakon toliko godina, rezultati rada i zalaganja jasno su vidljivi. Stoga zahvaljujem svakom članu, od onog najmanjeg, do najstarijeg za svaki trenutak slobodnog vremena koji ste odvojili kako bi danas, nakon 90 godina, s ponosom mogli stajati uzdignute glave. Vatru gasi, brata spasi – je poziv koji je uvijek u podsvijesti svima nama, ali u vremenima koja su pred nama snažan motiv za izgradnjom još boljeg i još snažnijeg Društva.  Neka nas na svakom koraku prati zagovor svetog Florijana – poručio je Zadravec.

Zapovjednik Društva Marko Plišo istaknuo je kako Društvo kontinuirano ulaže u opremu, posebice posljednjih desetak godina, te da se kontinuirano razvijaju, ne samo u opremi, nego i u tehničkim i ljudskim resursima.

– Zbog navedenog staro vatrogasno spremište postalo nam je pretijesno te smo počeli sa radnjama preseljenja istoga u prostorije društvenog doma. Uz društveni dom izgradit će se vatrogasno vježbalište te će se sve potrebe našega društva, operativne, vježbovne i društvene biti objedinjene na jednom mjestu, u središtu Tuhovca – rekao je Plišo.

Svečanom obilježavanju prisustvovala je i predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice, Ljubica Nofta, koja je vatrogascima tom prilikom zahvalila na svemu što čine za zajednicu.

– Biti vatrogasac znači baviti se humanitarnim radom i brinuti se o sigurnosti svojega mjesta, a istovremeno obučavati mlade naraštaje. Društvo djeluje već dugih 90 godina, a osnovali su se kako bi pomogli svojim mještanima u nevolji. Veliko vam hvala na tome i hvala vam na svemu što činite za našu zajednicu. Želim vam puno sreće i uspjeha u budućim izazovima – poručila je Nofta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje