Povežite se s nama

U fokusu

Najopasnije raskrižje u Varaždinskoj županiji: policija traži da se hitno izradi rotor

Objavljeno:

- dana

CRNA TOČKA

Raskrižje Koprivničke i Međimurske ulice u Varaždinu, kojim dnevno prolazi u prosjeku oko 30.000 vozila, je najprometnije i trenutno najopasnije na području Varaždinske županije.

Posljednja teška prometna nesreća na tom raskrižju dogodila se nedavno, 1. srpnja, kad je u sudaru automobila i mopeda poginuo 49-ogodišnji mopedist. Iako je nesreću skrivio vozač automobila koji nije poštivao znak pripadnice Prometne jedinice mladeži koja je regulirala promet jer semafori nisu radili, riječ je o opasnom raskrižju na kojem se često događaju nesreće i dok su semafori u normalnom režimu rada.

Nije crna točka?

To raskrižje je još u siječnju 2014. policija detektirala kao crnu točku u prometu. Još tada je policija – kao mjeru za sanaciju – Hrvatskim cestama predložila gradnju kružnog toka prometa. Prilikom spajanja Preloške ulice na Međimursku i semaforizacije tog raskrižja 2015., PU varaždinska je izdala uvjetnu Suglasnost Hrvatskim cestama uz mišljenje prema kojem je najbolje rješenje izgradnja rotora na barem jednom od dva spomenuta raskrižja.

Policija je 2015. predložila izgradnju rotora kod Spara ili na raskrižju Koprivničke i Međimurske ulice

No, Hrvatske ceste, koje upravljaju državnim cestama i uređuju promet na navedenim raskrižjima, nisu prihvatile prijedlog policije. Štoviše, opasno raskrižje Koprivničke i Međimurske ulice uopće ne smatraju crnom točkom!
– Prema metodologiji određivanja crne točke navedeno raskrižje ne spada u istu kategoriju. Rješenje raskrižja s izgradnjom kružnog toka nije razmatrano iz razloga velikog prosječnog godišnjeg dnevnog prometa (PGDP) i vrste privoza s po dva traka, uključujući i trake za skretače. Zbog velikog broja vozila na privozima trebao bi veći promjer kružnog toka, što je nemoguće smjestiti u postojeći prostor. Sadašnje raskrižje je opremljeno kvalitetnom prometnom signalizacijom i semaforizirano, te s 2014. i 2015. izgrađenim dodatnim trakama za isključivanje u smjeru Čakovca i uključivanja u smjeru Koprivnice zadovoljava sve prometne uvjete bilo sa radom semafora ili bez – poručili su nam iz Hrvatskih cesta.
Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU varaždinskoj, slaže se da je izgrađenim dodatnim trakama povećana protočnost prometa, ali ne i sigurnost sudionika u prometu. Upravo suprotno.

– Sada nema gužvi i čekanja kao prije, no s povećanjem protočnosti bilježimo više prometnih nesreća na tom raskrižju. U ovoj godini već je na tom raskrižju zabilježeno osam prometnih nesreća, prošle godine ih je bilo devet, 2015. pet, a 2014. trinaest. Uzrok najvećeg broja nesreća je oduzimanje prednosti prolaska vozilima koja dolaze iz centra Varaždina i idu ravno, prema Čakovcu. Vozači koji dolaze iz tog smjera i skreću lijevo, prema Koprivnici, jednostavno zaborave da unatoč zelenom svjetlu na semaforu moraju prilikom skretanja ulijevo propustiti vozače iz suprotnog smjera koji idu ravno, iz smjera Varaždina prema Čakovcu. Zato smo zatražili od Hrvatskih cesta da se semafor reprogramira i da se napravi zasebna faza zelenog svjetla koja će osigurati sigurno skretanje lijevim skretačima iz smjera Čakovca. Nadali smo se da će se to riješiti sada kada semafori nisu radili i kada je ugrađen dio novih uređaja. No semafor još nije reprogramiran, ali prema posljednjim obavijestima iz Hrvatskih cesta to će biti realizirano do 14. srpnja – ističe Posavec.

Ako jedan ljudski život ne vrijedi toga da se ponovno razmotri izgradnja rotora, onda ne znam što vrijedi.”
Danijel Posavec

U policiji i dalje upozoravaju da je riječ o opasnom raskrižju i da se zadovoljavajuća razina sigurnosti najvjerojatnije neće postići bez poduzimanja dodatnih mjera, od kojih treba razmotriti i mogućnost rekonstrukcije oblika raskrižja.

Semafori na raskrižju Koprivničke i Međimurske ulice sada normalno rade. – Uređaj koji je naručen i dodatni sklopovi su ugrađeni. Od srijede je semafor u potpunoj funkciji – izvijestili su iz Hrvatskih cesta.
No, nakon što su semafori na Banfici proradili, problema je bilo sa semaforima kod Kazališta. Još u četvrtak su nas čitatelji obavijestili da ne rade semafori na raskrižju Zagrebačke i Cesarčeve ulice, a u kvaru su bili i semafori u Cesarčevoj ulici kod II. OŠ Varaždin.

Naime, u vrijeme kad semafor nije u funkciji i kad su velike gužve, neophodno je fizički upravljati prometom. No, u takvim situacijama, s obzirom na složenost raskrižja, teško je osigurati adekvatnu sigurnost sudionicima u prometu, a također su ugrožene i službene osobe koje upravljaju prometom.
– Prema našoj evidenciji, istraživanjima i provedenim analizama, na raskrižju Koprivničke i Međimurske ulice je dovoljno prometnih nesreća da se ono smatra crnom točkom i zato ponovno molimo Hrvatske ceste da razmotre naš prijedlog o izgradnji rotora, a u slučaju  da to nije izvedivo, druge mjere za podizanje razine sigurnosti na tom raskrižju. Ako jedan ljudski život i stradavanja sudionika ne vrijede toga, onda ne znam što vrijedi – rekao je Posavec.

Rotor  dobar izbor

Osim toga, istraživanja i analize pokazuju da su rotori, u pravilu, bolja rješenja za sigurnost prometa od semafora za izrazito prometna i složena raskrižja, a čemu u prilog idu i podaci o smanjenju broja prometnih nesreća na raskrižjima koja su rekonstruirana izgradnjom kružnog toka.
– Najbolji primjer za to je jedan od prvih izgrađenih rotora na županijskim cestama u Varaždinskoj županiji, koji je 2010. izgrađen na četverokrakom raskrižju u Lipovniku kod Ivanca. Prije nego je rotor izgrađen imali smo, u nekoliko godina, pet smrtno stradalih osoba unatoč dobroj preglednosti i svoj mogućoj prometnoj signalizaciji na raskrižju. Od izgradnje rotora do danas na tom raskrižju nije poginula nijedna osoba, niti je itko ozlijeđen, a broj prometnih nesreća s manjim štetama na vozilima ne da je prepolovljen nego je sveden na minimum – istaknuo je Posavec.

Rotori su u pravilu bolja rješenja za sigurnost prometa od semafora

Osim toga, izgradnjom rotora na raskrižju Koprivničke i Međimurske ulice riješilo bi se i raskrižje Međimurske i Preloške ulice kod Spara na Banfici, na kojem su postavljeni semafori, ali nisu u funkciji.
– Trenutno je zbog njihove međusobne udaljenosti (manje od 150 metara) i različitih intenziteta prometa na privozima nemoguće napraviti njihovu sinhronizaciju na način da bi bila zadovoljavajuća protočnost prometa. Kad bi se napravio rotor na raskrižju Koprivničke i Međimurske, uvjeren sam da bi se u funkciju mogli staviti semafori kod Spara, odnosno da bi se podigla razina sigurnosti i protočnosti prometa na oba raskrižja – zaključio je Posavec.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Stričak odgovorio Bosilju: “Svi su iscrpljeni od sage o balama, pa gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju detalji…“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak reagirao je na jučerašnje navode gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja oko baliranog otpada.

>>Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Stavove gradonačelnika Nevena Bosilja vezane za rješavanje problematike baliranog otpada podržao je još prije dvije, tri godine. Naime, tada je SDP, tj. tandem Marković – Bosilj prosvjedovao protiv tadašnjeg rješenja koje je koštalo oko 100 milijuna kuna, a kao razlog navodili su da je navedeno rješenje preskupo, napominje župan.

Njegovo očitovanje u nastavku donosimo u cijelosti:

Tada sam jasno iznio stav da ako imaju rješenje jeftinije i za jednu kunu, da će Klub HDZ-a u Gradskom vijeću odmah odustati od postojećeg prijedloga i podržati njihov. To smo spremni i danas.

Kao što je već nebrojeno puta javno istaknuto, resorno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izrazili su spremnost sufinancirati zbrinjavanje baliranog otpada u iznosu od 40 posto, i to kad budu ispunjeni svi zakonski uvjeti.

Vjerujem da smo svi već iscrpljeni od te sage o balama, pa se čini da gradonačelnik računa na to da više nikoga ne zanimaju “detalji” kao što su još uvijek prisutna pravna pitanja – prvotni ugovor o zbrinjavanju bala te koncesija, koju je za zbrinjavanje bala dodijelilo Gradsko vijeće.

Nadam se da je gradonačelnik Bosilj odgovoran i da neće zbog vlastite kratkotrajne promocije dopustiti da bale trunu u Brezju još jedno desetljeće.

Također, smatram bitnim naglasiti da je suradnja s gradonačelnikom Bosiljem barem dosad bila dobra. Naime, dosad se odazivao na svaki sastanak koji sam organizirao, a naročito ako su teme bile bitne i za daljnji razvoj grada.

Primjerice, tako je bilo i ovaj utorak kada sam u dogovoru s članom Uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, organizirao sastanak na koji su bili pozvani svi načelnici i gradonačelnici na čijem području HC izvodi ili priprema niz investicija. Za grad Varaždin pripremili smo set investicija i to: za istočnu obilaznicu rekonstrukciju postojećeg i projektiranje drugog kolnika, zatim početak izgradnje brze ceste od Varaždina do Cerja te izgradnju dva nova rotora u Hraščici i Gojancu. Naravno, i ovom sastanku je prisustvovao gradonačelnik Bosilj koji se složio sa svime, što može potvrditi 20-ak sudionika.

Nastavite čitati

U fokusu

Dvije godine Bosilja na vlasti u Varaždinu: fokus na rješavanju bala, vrtićima, stanovima, cestogradnji…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su govorili o ostvarenim projektima u prve dvije godine mandata te svemu što se planira narednih godina.

– Bez obzira na razne opstrukcije koje smo doživjeli u protekle dvije godine puno toga smo ostvarili. Prvo želim govoriti o balama. Sve što smo dosad napravili oko balo potpuno je koordinirano s Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom gospodarstva te nismo napravili niti jedan korak mimo hodograma koji su nam oni propisali. Uspješno je proveden međunarodni natječaj za bale, odabran je izvođač, donesen je proračun, podnijeli smo zahtjev Fondu za financiranje. Uputili smo dopis Ministarstvu financija i Vladi sa zahtjevom sufinanciranja trajnog rješenja za bale. Očekujem da će navedene institucije tijekom lipnja donijeti sve potrebne odluke. Želim ponoviti da bale nisu politička tema, pa pozivam župana i saborske zastupnike da sa svoje strane javno podrže ovaj jedini, zakoniti postupak rješavanja bala koje već 18 godina stoje – na početku je pozvao Bosilj.

Među važnim projektima na koje je fokus stavio varaždinski gradonačelnik je podvožnjak Supilova  – Wissertova, odnosno rješenje za kućanske rampu, za koji postoji pravomoćna lokacijska dozvola te on očekuje raspisivanje javne nabave za glavni projekt kroz nekoliko dana. Dodao je da je sve usuglašeno s Hrvatskim željeznicama i Hrvatskim cestama. Bosilj je rekao da je proširenje istočne obilaznice potpuno usklađeno s navedenim podvožnjakom te bi to trebalo biti prometno rješenje za ovaj dio grada i novi ulaz u Varaždin gradnjom produžene Wissertove ulice. Očekuje da će glavni projekt za ovoj podvožnjak biti gotov do kraja tekuće godine te se nada financiranju Hrvatskih cesta.

U prometu treba još spomenuti gradnju rotora u Hrašćici i Gojancu, a Hrvatskim cestama dogovoren je spoj Poslovne zone Jakovec i izgradnja nove petlje čvora Beretinec – Gojanec.

Grad Varaždin je prije desetak dana dobio uporabne dozvole za reciklažno dvorište 2 i sortirnicu, napomenu je prvi čovjek Varaždina.

Fokus aktualne gradske vlasti bit će i uređenje centra Varaždina. Tamo je uređeno nekoliko ulica, Habdelićev trg te 21 pročelje. Nastavit će se uređivati HNK, pojasnio je Bosilj, a do Špancirfesta će biti maknute skele sa zgrade Gradske vijećnice te će ona za 500. rođendan zablistati u punom sjaju. Grad je prijavio na jedan europski natječaj uređenje Starog grada vrijedan milijun eura te se čelni ljudi nadaju tom novcu. Putem ITU mehanizma planiraju se projekti za Vilu Oršić, Varaždinsku kuću i sinagogu.

Gradonačelnik je dodao da se čuo s direktorom Hrvatskih voda te se pokreće gradnja nasipa od Gojanca, preko Jalkovca do Brezja, a Grad će na njemu izgraditi biciklističko-pješačku stazu, rasvjetu i solarne klupice.

Bosilj očekuje kroz koji dan i javni natječaj za gradnju vrtića u Hrašćici te bi on mogao biti gotov na proljeće 2024. godine.

Gradonačelnik je naglasak stavio na završene POS stanove u Koblenzovoj ulici te najavio gradnju novih, kao i stanova za najam za mlade. Zamjenik Marković je u kontekstu stanovanja napomenuo da grad ima zemljište u Istarskoj ulici od 12.000 metara četvornih koje planira po povoljnim uvjetima prodati građanima za gradnju obiteljskih kuća. Nakon gradnje nasipa na Plitvici razmišlja se o individualnoj gradnji u Sajmišnoj ulici.

– Radimo na svim frontovima i nadamo se da se to vidi! – završio je Neven Bosilj.

Društvene djelatnosti

Miroslav Marković nastavio je s nabrajanjem ostvarenog. Pojasnio je da su njihovom mandatu zaposlene učiteljice iz produženog boravka, izjednačene su cijene vrtića, smanjena je cijena parkiranja. Puno je uloženo je u gradske vrtiće, a najavio je da će vjerojatno biti zaposlena dva kineziologa baš u vrtićima zbog epidemije debljine kojom je pogođena i Hrvatska.

– Razmišljamo o većoj strategiji razvoja Varaždina, koji se mora širiti i privući nove ljude. To znači dobre vrtiće i škole. Zato razmišljamo o projektiranju još jednog novog vrtića upravo u kvartu iza kućanske rampe – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje