Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon gotovo pola stoljeća obnavlja se OŠ Martijanec. Počela energetska obnova, uskoro i dogradnja

Objavljeno:

- dana

S početkom 2019. godine započela je energetska obnova OŠ Martijanec, vrijedna gotovo 8 milijuna kuna.

Na školi će biti zamijenjeno krovište, postojeća drvena stolarija zamijeniti će se PVC stolarijom, postaviti će se termo fasada i odraditi manji radovi na unutarnjem uređenju i zamijeni instalacija.

Ovo su prvi konkretni radovi na obnovi martijanečke škole od kad je sagrađena, 1971. godine.

Školu je na natječaj za energetsku obnovu prijavila Varaždinska županija, a sredstva je odobrila Vlada Republike Hrvatske.

Učenici u Martijancu  vjerojatno jedini  u županiji imaju školu s ekološki i zdravstveno neprihvatljivim azbestnim krovom i nastavu pohađaju u dvije smjene, bez mogućnosti cjelodnevnog boravka.

Kako bi osigurala svojim školarcima jednake uvjete onima u drugim dijelovima županije, Općina Martijanec je samostalno isfinancirala Projekt rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole, za koji je ovih dana izdana i građevinska dozvola.

– Time smo konačno rekli „ ne“ dugo guranom megalomanskom projektu JPP-a za čije financiranje Općina Martijanec nema novaca, a niti potrebe s obzirom na konstantan pad broja učenika. Ovo je prva faza u realizaciji kompletnog projekta, a nadamo se da ćemo tijekom 2019. godine s Varaždinskom županijom i državom uspjeti dogovoriti model zajedničkog financiranja druge faze, odnosno dogradnju postojećeg objekta čime bi se stvorili uvjeti za jednosmjensku nastavu i u ovoj školi – kaže načelnik Martijanca, Dražen Levak.

Načelnik smatra nedopustivim da djeca iz Martijanca budu obrazovno degradirana i već na životnom startu u zaostatku u odnosu na djecu iz drugih dijelova Hrvatske.

Zbog toga se u Općini nadaju da će Varaždinska županija pronaći model financiranja dogradnje škole i stvoriti uvjete za jednosmjensku nastavu.

– Škola pruža kvalitetno obrazovanje, učitelji i učenici su aktivno uključeni u različita natjecanja te izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Pritom, unatoč skromnim radnim uvjetima, ostvaruje zapažene rezultate za koje su učenici dobili mnogobrojna priznanja i nagrade – govori načelnik Levak.

On se nada da će Općina Martijanec zajedno s Varaždinskom županijom tijekom 2020. godine ući u realizaciju dogradnje Osnovne škole Martijanec, investiciju procijenjenu na 12  milijuna kuna.

Biti će to, kaže, ravnateljica Škole, Sonja Huzjak, neprocjenjivo.

– Unatoč ograničenom prostoru, a zahvaljujući velikom razumijevanju roditelja, interesu djece i entuzijazmu zaposlenika škole postižu se izvrsni rezultati na natjecanjima i smotrama. Svima nam je interes da cijeli projekt realizira što prije –  kazala je ravnateljica.

Dva razreda martijanečkih školaraca će se dok traju radovi privremeno preseliti u prostorije Kulturno informativnog centra u Martijancu, zgradu koja se „naslanja“ na školsku.

Biti će ova dobra godina za odgoj i obrazovanje u Martijancu. Uskoro će početi i izgradnja Dječjeg vrtiča, financirana novcem dobivenim također na natječaju.

Uz OŠ Martijanec, u Varaždinskoj županiji će se urediti još 18 škola za ukupnu cijenu od 60  milijuna kuna.

– Ove se godine obnavlja 10, a za iduću godinu u pripremi je još 9 škola. Često se krivo postavlja teza da se škole oblažu stiroporom, što nije točno. Radi se o sveobuhvatnom projektu kojim će se škole u cijelosti obnoviti – rekao je Anđelko Stričak.

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Sračincu potpisan Sporazum o suradnji Općine Sračinec i Grada Ljubuški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sračincu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji, koji su sklopile Općina Sračinec i Grad Ljubuški (BiH).

Potpisivanju su prisustvovali Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec, Damir Kozina, pomoćnik gradonačelnika Grada Ljubuški, te djelatnici Općine Sračinec, a potpisali su ga načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuški Tihomir Kvesić.

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi naglašeno je da je ovaj sporazum tek formalno očitovanje prijateljstva između dvaju jedinica lokalne samouprave te da će on biti i početak intenzivne suradnje na mnogim područjima.

– Ovim Sporazumom potpisnici se obvezuju promovirati prijateljstvo, međusobno poštovanje i solidarnost među svojim zajednicama posebice u području turizma, sporta, gospodarstva, stručnog usavršavanja, socijalne solidarnosti i zaštite čovjekove okoline. Potpisnici Sporazuma predano će se angažirati u informiranju svojih građana o posebnostima svake od njih te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije sa svoga područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustava i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih aktivnosti, inicijativa i projekata. Osobito važnim područjima suradnje ističu se kultura, očuvanje tradicije i sport u službi jačanja duha povezanosti u različitosti, poglavito među mladima. Ovaj dokument predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje demokratskog angažiranja i građanskog sudjelovanja kao i svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe u kakvoj svi želimo živjeti i raditi – stoji, među ostalim, u Sporazumu.

Suradnja je već ostvarena u sklopu projekta LION – Stabilna politička i ekonomska zajednica, koji Općina Sračinec provodi u suradnji s Gradom Ljubuški, a općinu Sračinec posjetila je i delegacija iz Ljubuškog koja je sudjelovala na 7. Međunarodnom srakarskom fašniku u subotu.

Projekt LION sufinancirala je Europska unija iz Programa Europa za građane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje