Povežite se s nama

Život i društvo

Nakon gotovo pola stoljeća obnavlja se OŠ Martijanec. Počela energetska obnova, uskoro i dogradnja

Objavljeno:

- dana

S početkom 2019. godine započela je energetska obnova OŠ Martijanec, vrijedna gotovo 8 milijuna kuna.

Na školi će biti zamijenjeno krovište, postojeća drvena stolarija zamijeniti će se PVC stolarijom, postaviti će se termo fasada i odraditi manji radovi na unutarnjem uređenju i zamijeni instalacija.

Ovo su prvi konkretni radovi na obnovi martijanečke škole od kad je sagrađena, 1971. godine.

Školu je na natječaj za energetsku obnovu prijavila Varaždinska županija, a sredstva je odobrila Vlada Republike Hrvatske.

Učenici u Martijancu  vjerojatno jedini  u županiji imaju školu s ekološki i zdravstveno neprihvatljivim azbestnim krovom i nastavu pohađaju u dvije smjene, bez mogućnosti cjelodnevnog boravka.

Kako bi osigurala svojim školarcima jednake uvjete onima u drugim dijelovima županije, Općina Martijanec je samostalno isfinancirala Projekt rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole, za koji je ovih dana izdana i građevinska dozvola.

– Time smo konačno rekli „ ne“ dugo guranom megalomanskom projektu JPP-a za čije financiranje Općina Martijanec nema novaca, a niti potrebe s obzirom na konstantan pad broja učenika. Ovo je prva faza u realizaciji kompletnog projekta, a nadamo se da ćemo tijekom 2019. godine s Varaždinskom županijom i državom uspjeti dogovoriti model zajedničkog financiranja druge faze, odnosno dogradnju postojećeg objekta čime bi se stvorili uvjeti za jednosmjensku nastavu i u ovoj školi – kaže načelnik Martijanca, Dražen Levak.

Načelnik smatra nedopustivim da djeca iz Martijanca budu obrazovno degradirana i već na životnom startu u zaostatku u odnosu na djecu iz drugih dijelova Hrvatske.

Zbog toga se u Općini nadaju da će Varaždinska županija pronaći model financiranja dogradnje škole i stvoriti uvjete za jednosmjensku nastavu.

– Škola pruža kvalitetno obrazovanje, učitelji i učenici su aktivno uključeni u različita natjecanja te izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Pritom, unatoč skromnim radnim uvjetima, ostvaruje zapažene rezultate za koje su učenici dobili mnogobrojna priznanja i nagrade – govori načelnik Levak.

On se nada da će Općina Martijanec zajedno s Varaždinskom županijom tijekom 2020. godine ući u realizaciju dogradnje Osnovne škole Martijanec, investiciju procijenjenu na 12  milijuna kuna.

Biti će to, kaže, ravnateljica Škole, Sonja Huzjak, neprocjenjivo.

– Unatoč ograničenom prostoru, a zahvaljujući velikom razumijevanju roditelja, interesu djece i entuzijazmu zaposlenika škole postižu se izvrsni rezultati na natjecanjima i smotrama. Svima nam je interes da cijeli projekt realizira što prije –  kazala je ravnateljica.

Dva razreda martijanečkih školaraca će se dok traju radovi privremeno preseliti u prostorije Kulturno informativnog centra u Martijancu, zgradu koja se „naslanja“ na školsku.

Biti će ova dobra godina za odgoj i obrazovanje u Martijancu. Uskoro će početi i izgradnja Dječjeg vrtiča, financirana novcem dobivenim također na natječaju.

Uz OŠ Martijanec, u Varaždinskoj županiji će se urediti još 18 škola za ukupnu cijenu od 60  milijuna kuna.

– Ove se godine obnavlja 10, a za iduću godinu u pripremi je još 9 škola. Često se krivo postavlja teza da se škole oblažu stiroporom, što nije točno. Radi se o sveobuhvatnom projektu kojim će se škole u cijelosti obnoviti – rekao je Anđelko Stričak.

Život i društvo

FOTO Vatrogasci uspješno evakuirali učenike područne škole u Druškovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju prezentacije zajedničkog djelovanja dobrovoljnih vatrogasaca s područja Općine Maruševec te nove vatrogasne opremu i vozila kojom raspolažu vatrogasne postrojbe ovog je vikenda održana pokazna vatrogasna vježba članova Vatrogasne zajednice Općine Maruševec u Druškovcu.

Vježbu su organizirali Vatrogasna zajednica Općine Maruševec u suradnji s Osnovnom školom Gustav Krklec Maruševec. Kroz vježbu, prikazane su mogućnosti i spremnost vatrogasaca u zajedničkom djelovanju gašenja većih požara gospodarskih objekata, mogućnosti snabdijevanja vodom iz hidrantske mreže više vozila u dužem vremenskom periodu, gašenje požara u obrazovnoj ustanovi te uzbunjivanje i provjera sustava radio i telefonskih veza.

Vježbu su koordinirali zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Maruševec, vatrogasni časnik prve klase Filip Vrbanec i ravnatelj škole Tomislav Vincek.

Operativne snage pokazale visoku razinu spremnosti i uvježbanosti

–Vježba je tekla prema planu, kao i sama evakuacija djece koja su u vrlo kratkom vremenu izašla iz područne škole u Druškovcu, gdje su naši vatrogasci pokazali visoku razinu, kako u spremnosti tako i uvježbanosti. Za njih takve situacije nasreću nisu česte, no u slučaju da do njih dođe, pripadnici DVD-a Maruševec i Donje Ladanje su spremni – naglasio je Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec koji je s predsjednikom Općinskog vijeća Damirom Špremom te počasnim predsjednikom Vatrogasne zajednice Općine Maruševec Zdravkom Kukecom pozorno pratio vježbu.

Za vrijeme vježbe građani su mogli u radu vidjeti i novo vatrogasno tehničko vozilo kojeg je DVD Maruševec uz pomoć Općine Maruševec nabavio prošle godine za takve ali i druge zahtjevne intervencije.

– Ovakve su vježbe dobre i potrebne kako bi se uz vatrogasce i djelatnici škole, ali i učenici pripremili za neželjene situacije, te da bi na ispravan način i pravovremeno mogli reagirati – dodao je Klapša, ističući pritom da je u vježbi sudjelovalo gotovo 30 pripadnika operativnih vatrogasnih službi koji su pokazali kako je sigurnost u Općini Maruševec na vrlo visokoj razini, kao i njihova spremnost u potencijalnim situacijama ugroza.

Nastavite čitati

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje