Povežite se s nama

U fokusu

Nakon kratke i teške bolesti preminuo je kolega Mladen Šarić

Objavljeno:

- dana

Nakon kratke i teške bolesti, u 67. godini, preminuo je novinar i urednik HRT-a Čakovec Mladen Šarić.

Mladen je rođen 28. listopada 1957. U HRT-ovom dopisništvu u Čakovcu proveo je gotovo cijeli radni vijek, od 1986. pa sve do umirovljenja 2022. godine.

– Bio je vrhunski profesionalac koji se u bogatom radnom iskustvu iskazao kao odličan novinar, urednik i mentor. No, prije svega – kolege će ga pamtiti kao izuzetno dragog kolegu i prijatelja, sa životnom energijom i vedrinom kakvu rijetko tko posjeduje. Pamtit ćemo njegov optimizam, osmijeh i prvu jutarnju šalicu kave kojom nas je redovito dočekivao na poslu. Vedrim duhom uspijevao je razbiti stres najtežih dana i radnih zadataka. Uz njegov entuzijazam i voljom za životom sve se činilo jednostavno i lijepo. Obitelji i prijateljima najiskrenija sućut! Počivao u miru dragi kolega! – stoji na Facebook stranicama Čakovec – Varaždin.

U fokusu

Premijeru i ministrima plaće će biti veće za 40 posto?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Andrej Plenković najavio je još jednom u intervjuu za Novu TV da će se ići na podizanje plaća državnim dužnosnicima.

To je tražio i HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret, dok je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao kako će se ići u to u idućim tjednima ili mjesecima.

Dakle, politička je odluka donesena, ali tek sada će krenuti izračuni i način na koji će se plaća političarima povećati, piše Jutarnji list.

A postoje dvije mogućnosti. Ili će se mijenjati Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika gdje će im se povećati koeficijenti, ili će se ići jednostavnijim putem da Vlada odlukom podigne osnovicu za državne dužnosnike koja se nije mijenjala još od kraja 2014. i trenutno iznosi 516,29 eura bruto.

Ako se bude išlo u izmjene Zakona, Vlada će morati preuzeti na sebe teret nepopularne mjere, iako je doista sustav sada apsolutno nakaradan pa tako glavni tajnici i ravnatelji uprava u ministarstvima imaju značajno veće plaće od ministara koji su im nadređene osobe, budući da su plaće državnih službenika stalno rasle, a posebno zadnjim izmjenama, dok se državnim dužnosnicima osnovica nije mijenjala 10 godina.

Tako u prosjeku glavni tajnik u ministarstvu ima neto plaću od 3000 eura, dok njemu nadređeni ministar u prosjeku prima 2500 eura, što znači da glavni tajnik ima 20 posto veću plaću od ministra.

Glavni tajnici s većim stažom imaju i dodat na vjernost pa je ta plaća i veća.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Strašno nevrijeme poharalo je u popodnevnim satima ludbreški kraj. Najviše je stradalo ludbreško prigradsko naselje Sigetec. Prema riječima mještana koje smo zatekli na ulici, naseljem je protutnjala pijavica.

– To nikad nisam vidjela. To vam je bila pijavica. Porušilo je krovove kuća u susjedstvu. Nije dugo trajalo, ali je bilo strašno – rekla nam je jedna mještanka.

Vatrogasci i dalje saniraju štetu, a u vrijeme kad smo bili tamo ljudi i dalje nisu imali struje.

– Trajalo je možda dvije minute, ali se čula strašna buka. Čupalo je drveće iz korijena, rušilo ograde – rekao nam je mještani Sigeca koji je također svjedočio nevremenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje