Povežite se s nama

Međimurje

Napeto do kraja: dodatnim pitanjima do pobjednika među osnovnoškolcima

Objavljeno:

- dana

ODMJERILI ZNANJE

Emanuel Balentović (6. b), Dinko Pokos (7. c), Lorena Vugrinec (7. c) i Julija Tomiša (7. c), čija je mentorica bila Ljiljana Mišak iz OŠ Trnovec, osvojili su prvo mjesto na Vjeronaučnoj olimpijadi za osnovne škole kojoj je domaćin u četvrtak bila V. OŠ Varaždin.

No, koja će ekipa od ukupno 11 koliko ih je sudjelovalo u natjecanju pobijediti, bilo je neizvjesno do samog kraja. Ekipa OŠ Trnovec i ekipa OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija, u kojoj su bili Danijela Bauk (8. b), Benjamin Horvatić (6. b), Mateo Lisičak (6. a) i Rene Matečak (6. a) kojima je mentorica bila sestra Leopolda Vera Kefelja, imali su isti broj bodova, pa su pristupili rješavanju dodatnih pitanja.

Velika prednost

U napetoj završnici bili su uspješniji učenici OŠ Trnovec, koji su točno odgovorili na oba postavljena pitanja, dok su učenici OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija točno odgovorili samo na jedno pitanje, zbog čega su na kraju bili drugi. Na treće mjesto plasirala se ekipa OŠ “Prof. B. Mađer” iz Novigrada Podravskog, u kojoj je bila učenica petog razreda Sara Marija Šapina te sedmaši Iva Rušak, Maja Mićurin i Laura Presek, čija je mentorica bila Marija Šokec.

Na Vjeronaučnoj olimpijadi srednjih škola najuspješniji su bili učenici Prve gimnazije Varaždin, u čijoj su ekipi bili Ana Kujavec, Mihael Slunjski, Sabina Fijačko i Dominik Hrupek. Njihov mentor je bio Krunoslav Burek, a osvojili su gotovo 20 bodova više od drugoplasirane ekipe, učenika Gimnazije “Fran Galović” iz Koprivnice, koju su predstavljali Petra Lajnesek, Antonio Markotić, Stjepan Juras i Lucija Ganžulić, a kojima je mentor bio Miljenko Flajs. Na treće mjesto plasirala se ekipa Gospodarske škole Varaždin, u kojoj su bili Petra Gladoić, Doroteja Kontrec, Iva Meliš i Katarina Prstec, čija je mentorica bila Štefica Pokorny.

Snage je odmjerilo ukupno devet srednjih škola s područja Varaždinske biskupije, a domaćin natjecanja je bila Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škole.
Na početku natjecanja srednjoškolce su pozdravili ravnatelj Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Zoran Hajek i varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak, a osnovnoškolce ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek i vlč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda Varaždin.

Deset najboljih ekipa – pet iz osnovne i pet iz srednje škole – bit će nagrađeno već tradicionalnim zajedničkim jednodnevnim izletom. Ove godine to će biti posjet Misionarkama ljubavi – sestrama svete Majke Tereze u Zagrebu. Ekipe koje su osvojile prva mjesta plasirale su se na državno natjecanje koja će biti održano od 5. do 7. travnja 2017. u Top Termama u Topuskom u Sisačkoj biskupiji.

SUDIONICI

Na međužupanijskom natjecanju iz vjeronauka sudjelovale su i dvije škole iz Međimurske županije, OŠ Donja Dubrava i Srednja škola Prelog. Osnovnoškolci su osvojili peto mjesto, dok su srednjoškolci bili posljednji. U natjecanju su od osnovnih škola sudjelovale još OŠ Cestica, OŠ Vinica, OŠ “Prof. Blaž Mađer” Novigrad Podravski, OŠ Trnovec, OŠ “Vladimir Nazor” Sveti Ilija, OŠ Franje Serta Bednja – PŠ Josipa Jedvaja Vrbno, OŠ “Gustav Krklec”, Maruševec, OŠ “Braća Radić” Koprivnica, OŠ Molve i OŠ Ludbreg, a od srednjih škola Srednja škola Koprivnica, Prva gimnazija Varaždin, Gospodarska škola Varaždin, Gimnazija “Fran Galović” Koprivnica, Medicinska škola Varaždin, Druga gimnazija Varaždin, Obrtnička škola Koprivnica te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje