Povežite se s nama

Život i društvo

Nastavak investicija u Cestici: sanirana četiri klizišta, a gradit će se i rotor

Objavljeno:

- dana

Nakon radnog sastanka u općinskim prostorijama, u četvrtak, 28. ožujka, načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj s ravnateljom Županijske uprave za ceste Tomislavom Osonjačkim i njegovim zamjenik Krunoslavom Lukačićem, članom uprave Hrvatskih cesta Alenom Leverićem, saborskim zastupnikom u dosadašnjem sazivu Sabora Predragom Štromarom i pročelnikom upravnog odjela za gospodarstvo Darkom Majhenom, pročelnikom uoravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Mariom Sambolcem obišao novoizgrađeni skretač na državnoj cesti i klizišta na području Općine.

– Uredili smo skretač u centru Cestice prema našoj sportskoj dvorani, koji je financiran sredstvima Hrvatskih cesta, zahvaljujući gospodinu Leveriću, koji je imao razumijevanja za taj projekt. Što se tiče same izgradnje investicija je vrijedna 230.000 eura, dok je Općina Cestica izdvojila 60.000 eura za izmicanje komunalne infrastrukture i javne rasvjete. Skretač je bio neophodan, jer se tom ulicom kreće puno ljudi i djece, budući da je to ulica koja vodi prema sportskoj dvorani i radi sigurnosti djece trebalo je napraviti skretač – napomenuo je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

U Brezju Dravskom sagrađen je propust i kanali za odvodnju, također na dionici državne ceste D2.

– Time smo riješili poplave na objektima koji se nalaze na tom dijelu uz tu cestu i nadamo se da na tom dijelu, kada će biti obilnih kiša, više neće biti poplava. Prilika je ovo da se zahvalim Hrvatskim cestama na investicijama na području Općine Cestica. Sve to je napravljeno u proteklih godinu dana i možemo reći da je dobra suradnja Hrvatskih cesta i Općine rezultat budućih zahvata na području naše Općine, a to je rotor koji se počeo projektirati u samom centru Cestice. Riječ je o dobro poznatoj brzoj Podravskoj magistrali, koja ide na relaciji Varaždin-Ptuj, odnosno spojna točka Cestica-Ormož, gdje je došlo do pripreme sporazuma za spojnu točku za tu brzu cestu. Vjerujem da će Hrvatske ceste prihvatiti taj projekt kao jedan od prioritetnih projekata za tu brzu cestu jer se tako rješava teretni promet koji ugrožava naše stanovništvo uz državnu cestu D2, ali ne samo s područja Općine Cestica već i iz Petrijanca i Sračinca, s obzirom na to da više od 3 milijuna vozila godišnje prođe kroz granični prijelaz Dubrava Križovljanska – rekao je Korotaj.

Nakon veliki bujičnih poplava u svibnju prošle godine na području Općine Cestica nastalo je 14 klizišta.

– Četiri su klizišta sanirana, a za preostalih 10 klizišta u tijeku je priprema projektne dokumentacije i vjerujemo da ćemo dalje, s Vladom Republike Hrvatske u sljedećem mandatu i s Hrvatskim vodama, osigurati sredstva da se ta klizišta saniraju. Želim pohvaliti angažman Županijske uprave za ceste, preko koje su sanirana tri klizišta, dok je jedno klizište sanirala Općina Cestica, sredstvima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, čime smo omogućili našim građanima da dođu do svojih kuća – naglasio je načelnik Korotaj.

U investicijskom planu Hrvatskih cesta od 2024. do 2030 godine od milijardu i 400 milijuna eura, oko 240 milijuna eura ići će na područje Varaždinske županije naglasio je član uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić.

– Na području Općine Cestica u pripremi su dva velika projekta. Jedan od njih je rotor u centru Općine, a drugi je spojna točka brze ceste od Ptuja do Varaždina, odnosno nastavak na Podravsku magistralu. Bitno je istaknuti da Hrvatske ceste već jedan dio tog dijela ceste prema Varaždinu razvijaju, a to je obilaznica Sračinca, Hrašćice i Petrijanca, koja je trenutno na studiju utjecaja na okoliš. Sada, kada su se definirale pristupne točke i potpišu sporazumi, Hrvatske ceste to će staviti u svoj prioritet, tako da očekujem da nakon toga idemo u ishođenje svih projekata, do ishođenja lokacijske dozvole,nakon čega slijedi natječaj za realizaciju. Kao što je i načelnik rekao godišnje imamo preko tri milijuna prijelaza na graničnom prijelazu i upravo je ideja bila da se tom cestom rastereti promet na državnoj cesti. Svi projekti imaju jedan glavni cilj, a to je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu. Dakle,temelj nam je da nema prometnih nesreća, da se rasterete ceste kroz naselja i da stanovništvo lakše živi, bez straha kod prelaska ceste i prometovanja na tim cestama – rekao je Leverić.

Za Županijsku upravu za ceste prošla je godina bila rekordna po ulaganjima, naglasio je na sastanku ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački.

– Lani smo uložili gotovo 15 milijuna eura u sanaciju klizišta i asfaltiranje dotrajalih i uništenih slojeva asfalta na našim cestama. Dobar dio toga odrađen je i na ovom području, tako da je u Općini Cestica,Voća i Vinica, na ovom dijelu prema Sloveniji, odrađeno klizišta za više od milijun eura dok je asfaltnih tepiha odrađeno za 500 tisuća eura. Istaknuo bih i Novešku cestu, u koju je uloženo dodatnih milijun eura. Trenutačno se, na području Varaždinske županije, izvode radovi na tri klizišta, a jedno od njih je klizište na Miklinovoj kapeli, gdje je cesta zatvorena. Riječ je o investiciji od 310 tisuća eura i da nije bilo pomoći Vlade Republike Hrvatske mi tu cestu, s obzirom na obim posla, ne bi mogli odraditi i sljedećih par godina cesta ne bi bila u upotrebi – naglasio je Osonjački.

Saborski zastupnik u dosadašnjem sazivu Sabora Predrag Štromar pohvalio je rad općinskog čelništva, predvođenog načelnikom Korotajem.

– Vidjeli smo koliko Općina Cestica, načelnik Korotaj i njegov tim pripremaju projekte i koriste javna sredstva i javne institucije, koje investiraju u infrastrukturu. U tome su među najboljima i želim im sve najbolje, a posebno na zaobilaznici Sračinca Petrijanca i Cestice i novom mostu prema Ptuju. Nadam se da će dokumentacija biti što prije završena i da će građani u centru Cestice imati sigurniji promet, a kamioni i oni koji idu dalje brži promet prema Europskoj uniji – zaključio je Štromar.

Život i društvo

Šesti festival nordijskog hodanja i pješačenja ove godine u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Udruga nordijskog hodanja i pješačenja “Drava” Varaždin ove godine organizira svoj 6. festival nordijskog hodanja i pješačenja.

Za lokaciju su ove godine odabrali Lepoglavu.

Festival će se održati u nedjelju, 28. travnja, a početak je u 8:30 sati. Start je kod restorana Ivančica. Na okupljanju sudionika organizatori će pripremiti piće dobrodošlice uz domaće kolače, mjerenje tlaka, šećera i određivanje BMI. Pješačenje je podijeljeno u rute, pa će grupe moći odabrati hoće li hodati crvenom rutom od 11 kilometara, plavom od 7 kilometara, zelenom od 5 kilometara ili žutom dugom tek 3 kilometra.

Nakon završenih ruta i ručka od 13 do 15 sati sudionici mogu razgledati i doznati nešto više o znamenitostima Lepoglave.

Kotizacija za sudionike iznosi 10 eura, a na svim će se rutama hodačice i hodači kretati u pratnji voditelja i pratitelja ruta te medicinskog osoblja.

Manifestacija je organizirana u suradnji s Gradom Lepoglava, Turističkom zajednicom, Turističko kulturno – informativnim centrom i Varaždinskom županijom.

Nastavite čitati

Život i društvo

˝Z cugom v zeleno Međimurje˝ – nova je turistička ponuda zelenog Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Istraživanja su pokazala kako čak 75 % turista za dolazak i kretanje po Međimurskoj županiji – a svake je godine turista sve više – koristi osobni automobil, pritom stvarajući veliki negativni CO2 otisak.

Kako bi to spriječili, ali i sačuvali najzeleniji dio Hrvatske uistinu zelenim, Turistička zajednica Međimurske županije predstavlja inovativni turistički koncept – ˝Z cugom v zeleno Međimurje˝, koja je dio projekta Laboratorij održivog razvoja turizma. Riječ je ekološki prihvatljivom dolasku u Međimurje, sudjelovanju u nizu ‘zelenih akcija’ te istraživanju ove destinacije koristeći Hop on, hop off minibusom Međimurje u pokretu, bicikl ili uživajući u pješačenju.

-Činjenicu da za putovanje vlakom od Zagreba do Čakovca treba tri i pol sata, osmislili smo novi, brži način dolaska u Međimurje. Ova turistička priča nije samo izlet nego radimo na održivoj mobilnosti jer znamo koliko je vlak zapravo održivije putovanje u odnosu na automobile i autobuse, a da ne govorimo o kruzerima i avionima. Naši putnici nisu bili samo izletnici nego i volonteri koji su na desetak lokacija po Međimurju radili lijepe stvari za našu lokalnu zajednicu, da nam Međimurje bude čišće i još ljepše i kao takvo primilo buduće goste koji će uživati naše gostoprimstvo – rekao je vidno zadovoljan direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula vidjevši odaziv izletnika/volontera koji su nasmijani stigli na prvi peron zagrebačkog Željezničkog kolodvora.

Tamo ih je, kako i priliči gostoljubivim domaćinima, dočekala glazbena dobrodošlica Mirka Švende Žige, koji se sa svojim mini bendom ukrcao kasnije i u vlak i nastavio pjevati sve do dolaska u Čakovec. Za vrijeme ovog veselog putovanja Rudi Grula je sa svojim timom predstavio koncept Laboratorij održivog razvoja turizma tijekom kojeg su učenici Srednje strukovne škole Prelog i njihova profesorica kuharstva Slađana Herman svim putnicima poslužili međimurski doručak. U skladu s idejom održivosti, doručak je podijeljen u „pinklecu“, kuhinjskoj krpi izrađenoj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova i to bez otpadne ambalaže. Ovaj tim bio je zaslužan i za večeru tog dana u Domu kulture Štrigova, u kojem su svi putnici volonteri uživali u specijalitetima Međimurja, ali i na interaktivnoj gastro radionici sa Slađanom u kojoj se naučilo puno o zero waist načinu kuhanja.

Datum prvog putovanja nije odabran slučajno, povezan je uz Dan planeta Zemlja, pa su dolaskom u Čakovec svi putnici iz vlaka podijeljeni u manje grupe i raspoređeni na radilišta kako bi  sudjelovali u raznim ekološkim akcijama. Uređenje osjetilne staze uz eko kuću Holiday Home Lina, izrada „hotela“ za kukce u dvorištu divnog interaktivnog muzeja Med dvemi vodami, izrade kućica za ptice na skeli Mlina na Muri, izrada svijeće od voska u laboratoriju Termi sv.Martin od čije je prodaje prihod namijenjen fondu za zbrinjavanje napuštenih pasa – samo su neke. Radilo se i u dvorištu Spomen doma rudarstva “Cimper” u kojem je prvo pokazan postav muzeja, te onda počela ‘radna akcija’ s Društvom žena Mursko Središće. Svi volonteri putnici sudjelovali su u izradi cvijeća od krep papira, samo nekim elementima tradicijske maske za potrebe doma za stare i nemoćne.

Nakon odrađenog posla, volonterima je pripremljena okrjepa – vrijedne ženske ruke ispekle su i poslužile Međimursku gibanicu i zlevanku koja je se odlično spajala s netom napravljenom međimurskom rakijom žganicom. Posebno veselje i zadovoljstvo putnika bilo je na radilištu udruge Pogled gdje su volonteri  uredili okoliš objekta za djecu s autizmom, a smijeha nije nedostajalo ni na vrtu Pozojov Vrčak na kojem su domaćini Mirjana i Marijan Hren pokazali osnovni princip regenerativne poljoprivrede. Sudjelujući u proljetnim radovima u vrtu i mali i veliki volonteri naučili su puno o suživotu svih biljnih i životinjskih vrsta u ekosustavu vrta, a kad su s poslom završili pozvani su na zdravi ‘obed’ – prosenu kašu sa svježe ubranim, rascvjetanim vlascem.

-Izuzetno sam se veselila cijelom ovom putovanju u Međimurje, koje sam baš poklonila sebi, a nadam se time pridonijela i ekološkom osvješćivanju svih nas, prvenstveno i sebe same. Toliko sam sretna što sam posadila drvo, a i cijeli vikend je bio protkan brojnim zanimljivim događanjima. Osobito su me se jako dojmili međimurski konji kojih je ostalo još svega tridesetak. Iskreno se nadam da smo ovom akcijom dali poticaj ljudima da uživaju u našoj prekrasnoj prirodi, ovaj put u Međimurju- – izjavila je glumica Mia Begović koja je, s glumcem Damirom Poljičakom  iskoristila priliku da u voćnjaku eko kuće Holiday Home Lina, prvog objekta ruralnog turizma u Hrvatskoj s prestižnim Ecolabel certifikatom i jedne od destinacije volonterskih radova, posade drvo. U tome je posebno uživala i Damirova kći Erin koja se tada prvi put vozila vlakom, a u novim ‘igračkama’ drvenim oblutcima i kamenčićima (korištenim za izradu taktilne staze) pronašla je zanimaciju ostavljajući svoj zeleni trag tog vikenda.

Na radilištu nešto dalje dizajnerica Anamarija Ricov, poznata po upotrebi ekološki prihvatljivih tkanina u svojim kreacijama (svi komadi su izrađeni od recikliranih tkanina i obojeni bojama na bazi vode što ih čini biorazgradivim)  pomogla je  u radovima OPG OPOR iz Oporovca poznatom po uzgoju koza. Volonteri su vidjeli kako izgleda život pastira, pazeći na svoja stada taj dan, a Ana Marija je posebno bila ponosna što je njoj u pastirenju pomogla njezina četveronožna prijateljica, pas Shiba, koja je s vlasnicom dobro došla i u vlak i u Međimurje.

Operna pjevačica Antonela Malis volontirala na imanju PG Geler, pomažući u pripremi pašnjaka za Međimurskog konja, autohtonu kritično ugrožena pasminu, kojoj prijeti izumiranje. Riječ je o radnom konju, koji se koristio za obradu zemlje i prijevoz, jedinoj radnoj snazi i pomoći vrijednim ljudima ovog kraja. Danas je samo 40-ak grla i to na ovom PG-u.

-Vidjela sam ovu livadu iz sna i probala kositi, ali čini mi se da za košnju baš nisam talentirana pa mi je došlo da zapjevam i tako pridonesem ovoj sjajnoj akciji. Ovdje biti, u ovakvoj prekrasnoj prirodi kakva odlikuje cijelo Međimurje, a ne zapjevati, bio bi grijeh – kaže Antonela Malis koja je svim ‘koscima’ zapjevala Jaltu.

U Štrigovi, još jednom radilištu, nije se baš pjevalo, ali se šumom orio smijeh. Volonteri su očistili šumski put uklanjajući granje i ostatke lišća, te svi zajedno slušali svoju ‘voditeljicu’ radne akcije glumicu Mirtu Zečević. Velika ljubiteljica prirode, navukla je radne rukavice i povela ‘svoju grupu’ da naprave ‘čudo’. Nakon što je staza postala prohodna i lijepa, uslijedila je i nagrada! Iznad Štrigove, na kultnom Mađerkinom bregu svi volonteri iz ove grupe nazdravili su lijepo provedenom vremenu i uspješno odrađenom poslu čašom pušipela – vina koje se pije u ovom kraju.

Međimurskom gibanicom zasladili su dan volonteri na Mlinu na Muri koji stojeći na skeli ispod koje je prolazila energična Mura u miru i skladu s prirodom izrađivali kućice za ptice. Na svoju, pomno dizajniranu posebno je bila ponosna aktualna miss Međimurja Luna Marija Novak kojoj je u radu pomogla i njezina mama.

I tako red rada, red odlične zabave, red uživanja u prekrasnoj prirodi ali i u eno gastro ponudi stiglo je vrijeme i za počinak. Svakom putniku na ovom zelenom izletu pružena je mogućnost odabira smještaja pa kako je večer padala stotinjak je ljudi krenulo do svog smještaja. Neki su spavali u eko kući Holiday home Lina, neki u Glamping resortu Toplice Sveti Martin, neki su odabrali robinzonski smještaj PG Geler, neki su prespavali u ekološkoj kući sa zemljanom fasadom (prirodnim izolatorom) Pozojovog Vrčaka. U izboru su bili i hostel Industrial, hotel Park u Čakovcu, a neki su krenuli prema Prelogu i spavali u hotelu Panorama s pogledom na najveće akumulacijsko jezero u Hrvatskoj.

-Kako bismo goste ohrabrili da prespavaju u Međimurju te tako produže svoj boravak i pridonesu turističkom gospodarstvu, koncept “Z cugom v zeleno Međimurje” podrazumijeva jedno noćenje. U tom slučaju se vlakom putuje besplatno. Da je ideja naišla na pozitivan odjek pokazuje podatak da su u dva dana rasprodani svi aranžmani i svi su se izletnici, njih stotinjak, odlučili za vikend varijantu, dakle rezervirali su spavanje i dva dana proveli u Međimurju – zaključio je direktor TZMŽ Rudi Grula napominjući kako je ovaj koncept zamišljen kao putovanja jednom mjesečno. “Z cugom v Zeleno Međimurje” tako možete ponovo u svibnju, a sve informacije pronađite na web stranici www.boje-medimurja.com

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje