Povežite se s nama

Međimurje

Ne propustite 39. smotru Međimurske popevke 3. lipnja u Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Iz Općine Nedelišće pozivaju na 39. smotru izvorne pučke popijevke iz Međimurja “Međimurske popevke Nedelišće 2023.”

Smotra će se ove godine održati u sklopu događanja “30 dana za 30 godina” kojim Općina Nedelišće svečano obilježava 30 godina postojanja.

– Dođite 3. lipnja s početkom u 18 sati u dvoranu SGC ATON i uživajte u 25 međimurskih popijevki u izvođenju gotovo 250 solista, dueta, pjevačkih skupina u pratnji cimbala i tamburaša – pozivaju organizatori.

Popevke za završnu smotru u Nedelišću odabralo je stručno povjerenstvu sastavu: emeritus Stjepan Hranjec, prof. (predsjednik), prof. Branimir Magdalenić i prof. Miroslav Novak.

Izvođači ovogodišnje smotre dolaze iz Međimurja, Varaždina i Slovenije, od onih najmlađih polaznika vrtića pa do onih s velikim životnim iskustvom koji nose izvornu međimursku popijevku u srcu i rado je prenose na mlađe naraštaje.

Izvorne međimurske popijevke od 2013. godine na Listi su zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, a od 2018. godine i na UNESCO-ov Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

– Budite i Vi čuvari ovog blaga po kojem je Međimurje prepoznato i van granica Lijepe naše. Dođite i podržite sve izvođače te na taj način čuvajte međimursku popevku od zaborava i doprinesete da ona i dalje bude dio svakodnevnog života svake Međimurke i Međimurca, a upravo je to uvjet da međimurska popevka i dalje bude na UNESCO-vom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva – ističu organizatori.

Program:

Uvodna popijevka – MEĐIMURJE KAK SI LEPO ZELENO – ANITA HUĐEK

1. DOK SAM SI BIL JUNAK – IVAN MAĐARIĆ KUD ŠANDOROVEC + TS

2. DOK JA DOJDEM V MEĐIMORJE – MJPS KUD OPĆINE DONJI KRALJEVEC

3. SAKO LETO SAM SI ZNALA – CECILIJA MERKAČ HUDOPISK DOMAŠINEC

4. NEGA SONCA NIT MESECA – ŽPS HKUD GORIČAN

5. CELO SELO SE SPOMINA – MJPS „FIJOLICE“ MKUD IVAN CAR – SLOVENIJA

6. LEPŠEGA NI KAK JE MALO MEĐIMURJE – MJPS KUD NOVAKOVEC

7. SENOKOŠE – ŽPS UŽ SIVICA +TS

8. TI SI BABA NORA – MPS KUU „SELJAČKA SLOGA“ NEDELIŠĆE +TS

9. DOŠLA MI JE TA NEDJELJA FAŠENJSKA – ŽVS KUU ZASADBREG + TS

10. JA SAM STIHA DOŠKREBETAL – MJPS KUD „MURA“ MURSKO SREDIŠĆE

11. OJ, TI DOMEK ZLATI – ŽPS KUD DRUŠTVO ŽENA GORNJI KRALJEVEC

12. LEPO JE GLEDATI – MJPS KUD“ KATRUŽE“ IVANOVEC

13. VRAPČEK SE JE ŽENIL – LARA BUNC,IVA HRANJEC KUD OPĆINE DONJI KRALJEVEC

14. KRPICE,KRPICE – MJDJPS DV CIPELICA PO „MRAV“ MAČKOVEC + TS

15. ŠPENGLJARSKA IGRA – MJDJPS DV CVRČAK PO „STONOGA“ NOVO SELO ROK +TS

16. KLINČEK – MJDJPS KUU ZASADBREG +TS

17. DEJ MI BOŽE – CHRIZTEL R. ACEVEDA OŠ SV. MARTIN NA MURI

18. KAK JE TEŠKO NAŠU LJUBAV TAJITI – MIRJANA HUDIN PZ STRAHONINEC +CIMBAL

19. ZRASLA MI JE RUŽA – MJPS KUD MIHOVLJAN + TS

20. OJ VULICA – MJPS KUU „ZVON“ ŽUPNE ZAJEDNICE MALA SUBOTICA

21. ZVIRA VODA – ŽVS „SVETI MARKO“ KUD OPĆINE SELNICA

22. DOŠLI SU NAM LEPI PROTULETNI DNEVI – DUO „BEROČKA“, SLOVENIJA

23. LEPO JE GLEDATI – DORA BOGOMOLEC KUD“ SELJAČKA SLOGA“ DONJA DUBRAVA + TS

24. SONČECE PREDRAGO -ANITA HUĐEK, VARAŽDIN + CIMBAL

25. PUČPULJIKA PUČPUDUJE – ŽVS KUU „VESELI MEĐIMURCI“ ČAKOVEC + CIMBAL

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje