Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

Nenad Kudelić: Pacijenti s COVID-om u šatorima borave do 12 sati!

Objavljeno:

- dana

Studeni je za Opću bolnicu Varaždin bio dosad najteži mjesec, ako se uzme u obzir epidemiološka situacija uzrokovana novim koronavirusom u Varaždinskoj županiji.

Broj osoba preminulih od COVID-a-19 ili preminulih s njim je samo u studenome prešao 100, a sada su te brojke, nažalost, sve veće. Od samog početka epidemije u varaždinskoj bolnici bili su svjesni da će dolaskom hladnijeg vremena i brojke biti nemilosrdnije. I na to su se pripremali, tvrdi ravnatelj Nenad Kudelić, dr. med. spec. neurokirurgije.

Liječe posljedicu

Stoga je u ovom trenutku rad varaždinske bolnice velikim dijelom fokusiran na zbrinjavanje COVID-19 pacijenata, ističe.

– Iz dana u dan pristiže sve veći broj pacijenata na objedinjeni hitni bolnički prijem. Uspoređujući isto razdoblje prošle godine s ovim, dolazak pacijenata je 240 % veći. Upravo ta velika opterećenost hitnog prijema zahtijevala je reorganizaciju rada Bolnice. Tako danas umjesto četiri dežurna liječnika koji su pokrivali rad Hitne službe u Službi za interne bolesti, danas imamo osam. Ovakva situacija zahtijevala je reorganizaciju hitnog prijema i pripremu očekivanih infrastrukturnih potreba Bolnice. Iz tog razloga postavili smo kontejnere s 10 izolacijskih jedinica u sklopu objedinjenog hitnog bolničkog prijema, koje omogućavaju privremeni smještaj takvih bolesnika. Svjesni smo činjenice da kontejneri i uvjeti u njima nisu identični onima u bolničkim zgradama, ali rad organiziramo na način koji nam je u ovom trenutku jedino moguć – objasnio je Kudelić.

U početku su, napominje, osigurali kapacitete u zgradi Interne za smještaj 70-ak COVID-19 pacijenta, plus 15-ak mjesta u Jedinici intenzivnog liječenja, dok su djelatnosti iz tog dijela Interne premještene na drugo mjesto.

Dolazak pacijenata na objedinjeni hitni bolnički prijem je 240 % veći u odnosu na lani

– Osiguravanjem takvih kapaciteta pristupili smo i pripremi dorade postojećih instalacija kisika u Bolnici, kako bi izdržale očekivane potrebe za terapijom kisikom u liječenju COVID-19 pacijenata. Takvim instalacijama omogućili smo povećanje kapaciteta, a počeli smo i s pripremom kapaciteta na lokacijama Klenovnik i Novi Marof, koje također raspolažu potrebnim količinama kisika. Kako su se punili ti kapaciteti, započeli smo uređivanje bivše hemodijalize i premještanje djelatnosti Neurologije iz njihove zgrade u onu Kirurgije. Time smo također osigurali dodatne kapacitete. Upravo iz tog razloga, u tom trenutku nismo se na razini Županije i županijskog Stožera odlučili na formiranje tercijarnog centra u odnosu na trenutni broj dostupnih zdravstvenih radnika za raspored na rad. Putem Ministarstva zdravstva aktivirane su i Varaždinske Toplice, koje trebaju također osigurati 40 mjesta za liječenje COVID-19 pacijenata (s blažom kliničkom slikom). S obzirom na kontinuirano povećanje broja hospitaliziranih COVID-19 pacijenata, možda ćemo i mi morati uskoro formirati tercijarni respiratorni centar izvan bolnica – ukazuje ravnatelj OB Varaždin.

Osim sa spomenutom reorganizacijom rada s osiguravanjem dodatnih kapaciteta, varaždinska bolnica suočavala se s brojnim izazovima kojima su izložene i druge bolnice s velikim brojem hospitaliziranih COVID-19 pacijenata. Stoga je pristupila rješavanju, između ostalih, dvaju osnovnih zahtjeva, koji se odnose na osiguranje potrebne količine kisika i respiratora.

– Naša bolnica samo na lokaciji Varaždin u ovom trenutku troši 80.000 litara kisika na sat. Usporedbe radi, jedan teško bolestan pacijent koji nema koronu dobiva 4 do 7 litara kisika u minuti, a pacijent s koronom dobiva 10 do 50, pa i više od 50 litara kisika u minuti. Kako bi Bolnica mogla raspolagati tolikim količinama kisika, uz postojeće instalacije izveden je novi razvod kisika u zgradi Kirurgije. On dovodi kisik u jedinice intenzivnog liječenja, imajući u vidu COVID-19 pacijente, a pogotovo one koji su na respiratoru ili na uređajima za terapiju visokim protokom kisika, odnosno one koji su u bilo kojem trenutku vitalno ugroženi. Svjesni važnosti dovoda kisika, kao i naglih povećanja smještajnih kapaciteta, u suradnji s ministrom zdravstva i Ministarstvom obrane krenuli smo u postavljanje vojnih šatora. U njih su dovedene sve instalacije, uključujući i kisik. Istovremeno smo organizirali dodatne jedinice intenzivnog liječenja. S početnom jednom jedinicom na Kirurgiji i jednom na Interni, mi danas raspolažemo s još tri jedinice na Kirurgiji koje su predviđene i opremljene za liječenje COVID-19 pacijenata. Što se tiče respiratora, mi dosad ni u jednom trenutku nismo morali birati koji pacijent će ići na respirator, a koji ne. Ja vjerujem da do toga neće doći – ističe Kudelić.

“Još nismo birali koji pacijent će ići na respirator, a koji ne. Uvjeren sam da do toga neće doći.”

Svakodnevno komuniciraju s Ministarstvom zdravstva, koje osigurava dodatne respiratore. Pet ih je kupljeno iz županijskih sredstava, tri iz sredstava Ministarstva zdravstva, nekoliko putem donacija, a dva respiratora dobili su na posudbu iz drugih zdravstvenih ustanova. S obzirom na određene projekcije, u OB Varaždin vjeruju da će taj broj od 31 respiratora, uz osam kupljenih high-flow uređaja, biti dostatan za njezine potrebe. No, rješavanje smještaja pacijenata je iznimno problematično.

Gdje su kreveti?

– U trenutku kada je za pacijenta odlučen prijem na bolničko liječenje, ako to dozvoljava njegovo zdravstveno stanje, a istovremeno ih je veći broj potrebno smjestiti, upućuju se u šatore. I to sve dok se ne pripremi potrebno za njihov smještaj na odjele COVID-a-19. Naime, dogodi se da se uslijed velikog broja pacijenata u Hitnoj službi te kod istovremeno popunjenih mjesta u kontejnerima, kao i trenutne nemogućnosti transporta pacijenata prema Klenovniku ili Novom Marofu ako je odlučeno da se smjeste na tim lokacijama, ti pacijenti privremeno upute u vojne šatore. Ondje ostaju u pravilu nekoliko sati, odnosno najduže do 12 sati. Šatori nisu idealno rješenje, kao ni kontejneri, jer trijažni šatori i sve što je izvan zgrada Bolnice nisu idealno rješenje. No, mi ovdje govorimo o posebnom stanju, koje zahtijeva prilagođene posebne mjere. Šatori su nam dali i dodatnu sigurnost jer imaju poseban, neovisan razvod i dotok kisika te ne mogu ostati bez njega ni u jednom trenutku. Stoga sam zahvalan ministru zdravstva, koji je prepoznao važnost formiranja šatora kapaciteta 36 kreveta – rekao je Kudelić, dodavši da su šatori opskrbljeni kisikom, grijani te opremljeni svom potrebnom opremom.

Imaju i dovoljno zdravstvenih radnika koji se brinu posebno o pacijentima u šatorima, zasad samo privremeno, dok nisu smješteni na odjele COVID-a-19. Bolnica, štoviše, sve to vrijeme zbrinjava i druge pacijente.

– Mene žalosti kad netko postavi pitanje: „Zar je moguće da nema mjesta u Bolnici, da je samo 200-tinjak pacijenata s koronom, a kapaciteti Bolnice su puno veći?“ Nemojmo zaboraviti da se OB Varaždin ne bavi isključivo liječenjem COVID-19 pacijenata. Tu su i dalje akutna stanja, hitni slučajevi koje zbrinjavamo, rodilje, djeca. Bolnica i dalje liječi onkološke bolesnike, provodi svakodnevnu hemodijalizu, kao i brojne druge postupke koji su neophodni ljudima za normalan život. I ako pitate gdje su danas svi ti bolnički kreveti, jedan dio je usmjeren za potrebe COVID-19 pacijenata, a drugi, kao i prije, gdje se i dalje liječe pacijenti koji nemaju zarazu koronavirusom. Isto tako, dio kapaciteta je usmjeren za formiranje izolacijskih odjela u koje smještamo pacijente pri prijemu u Bolnicu za slučaj kad utvrdimo da je netko pozitivan na koronavirus. Tijekom čekanja na nalaz testa ne smještamo ih odmah u sobu s nezaraženim pacijentom, nego tek kada utvrdimo da nisu zaraženi. Također, nemojmo zaboraviti da su Klenovnik i Novi Marof, osim što zbrinjavaju COVID-19 pacijente, i od nacionalnog značaja za zbrinjavanje pacijenata koji se liječe od tuberkuloze, odnosno za zbrinjavanje palijativnih pacijenata, koji zahtijevaju posebne uvjete i skrb. Mi se intenzivno trudimo osigurati uvjete svim pacijentima koji se moraju i trebaju liječiti u našoj bolnici. Pritom ne zanemarujemo činjenicu da su za onoliko kreveta koliko zauzimaju COVID-19 pacijenti, drugi pacijenti zakinuti za isti broj kreveta – govori ravnatelj, od kojeg doznajemo i da „u svakom trenutku imamo više od 100 zdravstvenih djelatnika izvan stroja, jer su ili pozitivni ili se nalaze u samoizolaciji“.

Jedan COVID-19 pacijent na liječenju dobiva i više od 50 litara kisika u minuti

Ujedno je zbog otvaranja dodatnih radilišta, kao i specifičnog rada na njima, zajedno s Ministarstvom zdravstva mobilizirano dodatno osoblje iz drugih bolnica, a očekuju još liječnika, medicinskih sestara i tehničara, kako bi mogli kontinuirano održavati odgovarajuću zdravstvenu skrb. Zbog svega navedenog, određeni kapaciteti Bolnice se ne popunjavaju pacijentima kojima bi se popunjavali u vrijeme kada nisu bili suočeni s novim koronavirusom. Naš sugovornik stoga uvijek iznova ističe da „branu u borbi protiv koronavirusa činimo svi mi“.

– Mi nismo na izvoru, mi liječimo posljedicu. Izvori su neodgovorno ponašanje, kontakti koji se mogu ostvariti bilo gdje: u kućanstvu, izvan kućanstva, u školi, izvan nje i drugo. Iskreno vjerujem da će ove mjere koje sada imamo uroditi plodom. No, efekti tih mjera na broj novozaraženih vide se tek za 10 do 15 dana, a reflektirati bi se na Bolnicu mogli tek u idućem razdoblju od dva tjedna, tako da zasad ne možemo očekivati pad broja pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju, nego, nažalost, i daljnji porast. Trenutno se dnevno s bolničkoga na kućno liječenje otpusti od 10 do 15 pacijenata, nažalost pojedini pacijenti umru, a u Bolnicu se primi toliko novih da dnevno imamo porast od 5 do 15 hospitaliziranih. Nažalost, sve je više mlađih bolesnika i mlađih osoba kod kojih je koronavirus jedini primarni uzrok smrtnog ishoda – ustvrdio je ravnatelj.

Velika smrtnost

Otkrio je da je smrtnost iznimno velika, a promjene koje se vide na plućima „su takve da su kod određenog broja bolesnika neizlječive“!

– Stoga je jasna poruka građanima da smo svi obrana u borbi protiv koronavirusa jer samo svojim isključivo odgovornim ponašanjem možemo doprinijeti usporavanju ove epidemije. Važno je naglasiti da su rad i požrtvovnost svih naših zaposlenika Bolnice neprocjenljivo veliki te da nikada ne mogu biti upitni. Liječenje bolesnih i briga o njima naš je poziv i zaokuplja velik dio naše svakodnevnice – zaključio je Nenad Kudelić.

Aktualno o koronavirusu

U Varaždinskoj županiji 148 novih slučajeva zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentirano 148 novih slučajeva zaraze koronavirusom, javio je 10. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 381, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 664.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 100 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih su 62 smještene na lokaciji u Varaždinu, a 38 osoba je u Klenovniku.

U jedinici intenzivnog liječenja nalazi se 17 osoba, od kojih je 15 na respiratoru, a u posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 610 uzoraka, pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 49 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 24 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirano je 17.356 osoba pozitivnih na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 721.

Najmanje jednu dozu cjepiva primilo je 20.784 građana naše Županije, što je 12,5 %, dok je među njima dvije doze dobilo 4.922 građana, što je 3 % od ukupnog broja građana.

Jučer je na punktu u dvorani Gospodarske škole primijenjeno 990 doza cjepiva, a ukupno od 27. prosinca 25.706 doza cjepiva.

– Apeliramo prema svim građanima da svoj interes za cijepljenjem iskažu prijavom na portalu cijepise.zdravlje.hr jer će isti koristiti za pozivanje na cijepljenje u predstojećem razdoblju – poručuju iz Stožera.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Koronavirus u Hrvatskoj: subota uz 2535 novih slučajeva zaraze, preminule su 34 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2535 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.666, priopćio je 10. travnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 1796 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 180 pacijenata.

Preminule su 34 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 290.899 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6269 preminulo, ukupno su se oporavile 270.964 osobe, od toga 2035 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 29.718 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1.629.803 osobe, od toga 10.140 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 9. travnja, utrošeno je 565.785 doza, a cijepljene su 458.762 osobe.

Prvom dozom cijepljene su 350.053 osobe, dok su drugom dozom cijepljene 107.023 osobe. Za 1686 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Nastavite čitati