Povežite se s nama

Život i društvo

Nepalci na edukaciji: policija i HAK objašnjavali im kako se ponašati u prometu

PU varaždinska

Objavljeno:

- dana

U zajedničkoj suradnji Policijske uprave varaždinske i Hrvatskog auto kluba Varaždin, u utorak, 12. listopada, za 33 državljana Nepala, koji su zaposlenici poslovnih subjekata na području grada Varaždina, održano je edukativno predavanje o poželjnom, propisnom i sigurnom ponašanju u prometu kada u istom sudjeluju kao pješaci ili vozači bicikla.

Predavanje je državljanima Nepala uz prevođenje na engleski jezik bilo prilagođeno zbog lakšeg razumijevanja.

Na samom početku, načelnik Postaje prometne policije Varaždin Dejan Piskač upoznao ih je sa stanjem sigurnosti na našim prometnicama, te najčešćim greškama koje dovode do prometnih nesreća u kojima sudjeluju vozači bicikla i pješaci, kao jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Nakon uvodnog dijela policijskog službenika za prometnu preventivu Davora Bezaka, na primjeren način je prikazao na koji se način pravilno sudjeluje biciklom u prometu.

Također im je skrenuta pozornost na nepropisno ponašanje biciklista u prometu, kao što je vožnja u alkoholiziranom stanju, vožnja bez reflektirajućeg prsluka ili druge reflektirajuće materije u vrijeme noćnih uvjeta ili smanjenje vidljivosti, korištenje mobitela tijekom vožnje i slično. Djelatnik HAK-a je prisutne upoznao s prometnim propisima pješaka te vožnjom romobila.

Svim  polaznicima predavanja načelnik Piskač se zahvalio na dolasku te zaželio sigurno sudjelovanje i snalaženje u cestovnom prometu na prometnicama Varaždinske županije.

U cilju što bolje vidljivosti u noćnim uvjetima podijeljeni su svima reflektirajući prsluci i katadiopteri za bicikl, navode iz PU varaždinske.

Život i društvo

Općina Sračinec izdašno darivala obitelji novorođene djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tradicionalno sredinom godine, održava se susret načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca s roditeljima djece rođene u prvoj polovici godine.

Tom im je prilikom načelnik čestitao i podijelio simboličnu pomoć u iznosu od 200 € za prvo, 300 € za drugo i 400 € za treće i svako sljedeće dijete u obitelji.

– Uvijek se najviše veselim ovom susretu, kada na neki način izražavamo dobrodošlicu našim novim sumještanima. Hvala vam što ste se odlučili na proširenje obitelji i čestitam vam na tome. Općina Sračinec ima status Općine prijatelja djece, a to dokazujemo svojim radom i ostvarenim rezultatima. Jedna smo od rijetkih sredina u Hrvatskoj koja nema listu čekanja za upis djece u dječji vrtić. Kako bismo zadovoljili još veće potrebe, upravo ga nadograđujemo, očekujemo da ćemo u veljači iduće godine moći dodatno povećati standard predškolskog odgoja u novim odgojnim skupinama. U našem će proširenom vrtiću tako biti mjesta za 250 djece. Iako nismo osnivač naše Osnovne škole, neprekidno ulažemo u standard i opremu, škola ima jednosmjensku nastavu i produženi boravak za roditelje koji rade, financiramo odlazak na natjecanja i ponosni smo na uspjehe naših učenika. Za one starije, osiguravamo stipendije i božićnice za studente. Da je naša općina poželjna destinacija, posebno za mlade obitelji, dokazuje i činjenica da smo u protekle četiri godine izdali oko 200 građevinskih dozvola za izgradnju obiteljskih kuća i zgrada, – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec u svom obraćanju roditeljima novorođene djece.

U prvoj polovici godine rođeno je ukupno 16 novih mještana Sračinca i Svibovca Podravskog, devet djevojčica i sedam dječaka.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje