Povežite se s nama

Život i društvo

Novi Marof dobit će još jednu moderno uređenu i opremljenu prometnicu

Objavljeno:

- dana

Na državnoj cesti D24, na dionici od Pece preko Mađareva do Novog Marofa, koja spaja Varaždinsku i Krapinsko-zagorsku županiju uskoro započinju radovi na njezinoj rekonstrukciji. Riječ je o projektu o kojem se govori dugi niz godina, a sve zbog vrlo složenog procesa projektiranja i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

No, početkom 2023. godine Područni ured za katastar Varaždin izdao je potvrdu na geodetski elaborat te se pristupilo daljnjoj fazi realizacije. Projekt vode i financiraju Hrvatske ceste.

– Konačno su se stekli uvjeti da se ove godine raspiše nabava jer su Hrvatske ceste završile kompletnu dokumentaciju. Započinje se s otkupom zemljišta, a u planu nabave Hrvatskih cesta je prva faza rekonstrukcija koja podrazumijeva dionicu od naselja Pece u Krapinsko-zagorskoj županiji do groblja u Mađarevu. Prva faza radova uključuje dionicu od 7,6 kilometara, dok će se u drugoj fazi realizirati preostali dio od ukupnih 10 kilometara, a uključuje dionicu od Mađareva do centra Novog Marofa – ističe novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Radovi podrazumijevaju kompletnu zamjenu komunalne infrastrukture, gradnju pješačkih staza, a o zahtjevnosti radova svjedoči i podatak o nužnosti gradnje nekoliko pružnih prijelaza te premošćivanja potoka.

– Utrošeno je mnogo vremena na pripremu projekta i geodetskih elaborata. Ovih dana se rješavaju i imovinsko-pravni odnosi. Dobra vijest je da su Hrvatske ceste osigurale sva potrebna sredstva za radove tako da možemo sa zadovoljstvom zaključiti da ćemo dobiti još jednu moderno uređenu i opremljenu prometnicu na gradskome području u ukupnoj dužini od 10 kilometara – ističe gradonačelnik Jenkač.

Štoviše, u postupku projektiranja je i obnova dionice državne ceste D24 Možđenec-Ljubešćica. Ovaj projekt je nešto manje zahtjevan, ali je početak projekta uvjetovan završetkom radova na izgradnji kanalizacije u Ljubešćici i Novom Marofu.

– Napravljen je projekt i riješeni su imovinsko-pravni odnosi. Čeka se tek završetak gradnje kanalizacijske mreže koja ide uz cestu, kako od strane Ljubešćice, tako i od strane Novog Marofa. Varkom je projekt kanalizacije prijavio na natječaj i čim radovi budu gotovi, sanirat ćemo i taj dio državne ceste. Osim sanacije prometnice u planu je gradnja pješačke staze koja će dodatno povećati sigurnost pješaka i biciklista u prometu – zaključio je Jenkač.

Život i društvo

Otkrijte povijest Varaždina i crtice iz gradskog života uz besplatne tematske ture pod vodstvom vodiča

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U program Ljeta u Varaždinu tradicionalno su se uključili članovi Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin.

Subotama od 10 do 11 sati varaždinski vodiči organiziraju besplatna tematska vođenja koja svim zainteresiranim građanima i turistima omogućuju da bolje upoznaju bogato varaždinsko kulturno-povijesno nasljeđe, ali i zanimljivosti i crtice iz gradskog života. Kroz 12 subota bit će obrađene različite teme poput baroka u Varaždinu, varaždinskih muzeja, gradskih pjesnika, poznatih stanara i to pod vodstvom licenciranih vodiča koji su odlični poznavatelji prošlosti, ali i upućeni u sve aspekte i specifičnosti gradskog života, vješti su u pripovijedanju i kreativni u prezentaciji.

Prva tematska tura na rasporedu je u subotu, 1. lipnja, a okupljanje će svih 12 subota sve do 17. kolovoza biti u isto vrijeme i na istom mjestu – u 10 sati ispred Gradske vijećnice.

Raspored tematskih tura u organizaciji Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina:

1.6. Ivanu Padovcu s ljubavlju

8.6. Barok u Varaždinu

15.6. Tragom Habsburgovaca

22.6. I to je Varaždin voilà!

29.6. Susjedi

6.7. Grad anđela

13.7. Krug oko parka

20.7. Poznati stanari Varaždina

27.7. Varaždin u zagrljaju glazbe

3.8. Varaždinski muzeji od 1925. do danas

10.8. Šetnja s Vatroslavom Jagićem

17.8. Varaždinski pjesnici

Nastavite čitati

Život i društvo

Predškolci Dječjeg vrtića Zibeljko oprostili se od vrtića, hrabro kreću u nove avanture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na kraju još jedne pedagoške godine, nova generacija predškolaca priredbom se oprostila od Dječjeg vrtića Zibeljko u Bednji.

Nakon priredbe, održano je i druženje mališana s odgojiteljicama i roditeljima, a pridružio im se i načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, kao i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić te članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zibeljko.

Tim je povodom načelnik Poljak zahvalio svim tetama na njihovom predanom radu.

– Velika zahvala i roditeljima koji su povjerili svoju djecu Dječjem vrtiću Zibeljko, znajući da će odrastati u toplom i sigurnom okruženju, a mališanima od svega srca želim puno uspjeha u daljnjem školovanju – rekao je načelnik Poljak te dodao kako je Dječji vrtić Zibeljko otvoren prije više od tri godine zahvaljujući ulaganju većem od milijun eura.

– Nekada oronuo i zapušten objekt u središtu Bednje pretvorili smo u jedan novi, moderan dječji vrtić. Vjerujem kako su djelatnici vrtića zadovoljni, ali i roditelji sa uvjetima u kojima borave njihova djeca, dok osmijesi na dječjim licima potvrđuju da je naš dječji vrtić bio i jest pravo mjesto za njih – rekao je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje